E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Προβληματικός άνθρωπος ο κ. Φίλης

Θέλει το διάλογο η Εκκλησία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Προβληματικός άνθρωπος ο κ. Φίλης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/11/2016 | 08:11

Στα θρησκευτικά, τις σχέσεις του με τον υπουργό Παιδείας που τον χαρακτηρίζει ασυνεπή στα λόγια και τις πράξεις, τον πρωθυπουργό και τις συζητήσεις τους, αλλά και τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον μακαριστό Χριστόδουλο είπε: «Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα. Και ο Χριστόδουλος είχε τα δικά του χαρίσματα και τάλαντα. Και γω το ίδιο. Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις, πιστεύω στη συνεργασία, αλλά δεν κάνω πίσω στις Αρχές μου. Θα βρω τρόπο και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Οι Αρχές μου είναι μεγάλα θέματα: Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, ο κίνδυνος του αφελληνισμού που είναι ορατός πια, για να πάμε και στις οικογένειές, μας στην Ιστορία μας. Η Ιστορία αν τη μελετήσουμε θα βρούμε ανθρώπους που έχουν προσόντα, ταλέντα. Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμένος. Σέβομαι το έργο του, είχαμε διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα. Η Ιστορία θα πει ποιός είχε δίκιο».

- Δεν είναι του χαρακτήρα μου να καλέσω τον κόσμο στο δρόμο. Δεν αγαπώ τα αίματα, τις συγκρούσεις. Δεν αρνήθηκα το διάλογο με κανέναν πρωθυπουργό. Εκτιμώ τις προσπάθειές τους, προσπαθώ να επισημάνω τα λάθη, μέσα από τη συζήτηση και περιμένω. Δεν θα μείνω με κλειστά τα μάτια αν δω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα: Ήμασταν γνωστοί πριν γίνει πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς ορισμένες συναντήσεις. Μέσα μου υπερισχύει το δημιουργικό πνεύμα. Οι συζητήσεις μας είναι δημιουργικές και πηγαίνουν πέρα από τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Το έχουμε ανάγκη και οι δύο. Προσδιορίζουμε τί θέλουμε για να κάνουμε καλή συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα Θρησκευτικά: Ο πρωθυπουργός μου είπε δεν θα κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Από τέτοιους ανθρώπους δεν περιμένεις.

- Τί δουλειά έχει η Πολιτεία στο παγκάρι της Εκκλησίας; Η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει τί θέλει, να πει πώς θέλει τα θρησκευτικά;

- Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ. Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Εν συνεχεία, επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει πριν από λίγο καιρό, ότι ο Πάνος Καμμένος είχε απειλήσει να παραιτηθεί αν ο πρωθυπουργός δεν συμφωνούσε με όσα ζητούσε ο αρχιεπίσκοπος: «Αν μου πείτε Μακαριώτατε, δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί». «Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δεν βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

- Σχετικά με το προσφυγικό, αναφέρεται στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση, «αλλά φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική».

-Τέλος, σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του, επισημαίνει ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η υστεροφημία, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση «ούτε με τους δικούς μας τους ανθρώπους». Και καταλήγει: «Όπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να έχω ένα θρονί, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στο τέλος της ζωής μου να κάτσω σε ένα θρονάκι και να τελειώσω».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένοπλοι απήγαγαν 52 μαθητές από καθολικό σχολείο στη Νιγηρία

Σήμερα

Οι επιθέσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο την έλλειψη ασφάλειας στη χώρα

ΑΧΕΠΑ: Με οξεία ηπατική ανεπάρκεια ζευγάρι που έφαγε μανιτάρια

Σήμερα

Πάει στη Ρώμη για μεταμόσχευση η γυναίκα, θα μεταφερθεί και ο άνδρας

Νεκρό 13χρονο κοριτσάκι σε σχολείο στον Πειραιά: Πνίγηκε με την τροφή του

Σήμερα

Προσήχθησαν ένας εκπαιδευτικός και ο διευθυντής του σχολείου

«Είναι ένας μελλοντικός βιαστής», έλεγε η δασκάλα στο Λουτράκι για τον 6χρονο μαθητή που την ακούμπησε

Σήμερα

«Η μητέρα ήταν πολύ σοκαρισμένη και μάλιστα έκλαιγε και ήθελε οπωσδήποτε να προβεί σε μήνυση»

Δεν θα παίρνει μπρος το αυτοκίνητο χωρίς αλκοτέστ και δεν θα ξεκινά η μηχανή αν δεν φορά ο οδηγός κράνος

Σήμερα

Ποια είναι τα νέα μέτρα για την οδική ασφάλεια που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες του 2026

Βορίζια: Στα δικαστήρια Ηρακλείου για να απολογηθεί ο αδελφός της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη

Σήμερα

Πρόκειται για τον όγδοο συλληφθέντα για την υπόθεση και πατέρα των τεσσάρων προφυλακισμένων αδερφών

ΝΒΑ: Έλειπε ο Αντετοκούνμπο και... χόρευαν οι Σίξερς

Σήμερα

Ηττα με 114-123 στην παράταση για τους Μπακς -

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Συγκίνηση κατά την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Σήμερα

Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος

Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό ‑ Αλλάζει ο τρόπος πληρωμών και αποδείξεων

Σήμερα

Tι πρέπει να έχουν έτοιμο οι επιχειρήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.