E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Μέχρι το 2030 η θερμοκρασία πρέπει να πέσει κατά 2 βαθμούς

Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/11/2016 | 11:12

Σε εφαρμογή μπήκε από σήμερα η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, που υπογράφηκε στο Παρίσι πέρσι, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν τη βιομηχανοποίηση.

Το Πρόγραμμα του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσιοποίησε χθες έκθεσή του στην οποία αποκαλύπτει ότι ο κόσμος χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου κατά 12- 14 δισ. τόνους μέχρι το 2030 για να έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το επίπεδο είναι ο στόχος της συμφωνίας που υπέγραψαν οι χώρες και μπαίνει σε εφαρμογή σήμερα. Το έλλειμα αυτό των 12-14 δισ. τόνων, είπε η UNEP, είναι κατά 12 φορές το επίπεδο των ετήσιων εκπομπών και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανόμενων και των αεροπορικών μεταφορών.

Η UNEP δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τον στόχο αυτό, προειδοποιώντας για την πιθανότητα ανθρώπινης τραγωδίας αν δεν επιταχύνουν οι κυβερνήσεις τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η επιστήμη δείχνει ότι χρειάζεται να κινηθούμε πολύ πιό γρήγορα. Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων λόγω κλίματος που υποφέρουν από πείνα, φτώχια, αρρώστια και πολέμους θα αποτελεί συνεχή υπενθύμιση της αποτυχίας μας να δώσουμε λύσει», δήλωσε ο επικεφαλής της UNEP Έρικ Σόλχαϊμ.

Ο Σόλχαϊμ είπε επίσης ότι η αύξηση προσπάθειας των κυβερνήσεων πρέπει να ξεκινήσει με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον που θα διεξαχθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Μαρακές του Μαρόκου.

Ο στόχος των 2 βαθμών σχετίζεται με την εποχή πριν την επέλαση της βιομηχανικής επανάστασης, όταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άρχισαν οι άνθρωποι να μεταβάλλουν το κλίμα με την εκπομπή στην ατμόσφαιρα των αερίων θερμοκηπίου - κυρίως διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα. Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί από τότε κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να έχουν ελπίδα να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές πολύ παραπάνω από ό,τι τώρα - συγκεκριμένα, κατά 15 με 17 δις τόνους παραπάνω, μέχρι και το 2030, είπε η UNEP στην έκθεση που δημοσίευσε χθες. Μερικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτό αυτό, δεδομένων των σημερινών αυξητικών τάσεων των εκπομπών, οι οποίες έφτασαν τους 52.7 δις τόνους το 2014. Η χώρα που παράγει τους περισσότερους ρύπους είναι η Κίνα, που ακολουθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα - η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης - έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση της UNEP, είναι πολύ νωρίς ακόμα να διαπιστωθεί αν αυτή η αλλαγή είναι μόνιμη.

Αυτή τη χρονιά, οι χώρες έκαναν άλλο ένα βήμα στη μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία να μειώσουν τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFC), ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται στα ψυγεία, τις καταψύξεις και τα κλιματιστικά. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες τις οποίες επικαλείται η UNEP, η κίνηση αυτή μπορεί να μειώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου εάν εφαρμοστεί πλήρως.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Η 39χρονη είχε ενημερώσει συμμαθητές της στη σχολή χορού για την κακοποίηση που δεχόταν

Πριν 8 ώρες

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα, όπου μία 39χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία.

Πλήγματα από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο και στο νησί Κεσμ ‑ Αντίποινα του Ιράν

Πριν 8 ώρες

Οι συνομιλίες μοιάζουν να βυθίζονται σε κινούμενη άμμο τις τελευταίες εβδομάδες

Metallica, Iron Maiden και Final Four: Το σεισμικό αποτύπωμά τους στο Ολυμπιακό Στάδιο

Πριν 8 ώρες

Τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτουν ποιοι «κούνησαν» περισσότερο το ΟΑΚΑ

Τούρκος πρέσβης: «Οι διαφορές παραμένουν, αλλά Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να προχωρήσουν μαζί»

Πριν 8 ώρες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Τραμπ διαψεύδει διακοπή συνομιλιών με Ιράν και στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τεχεράνη

Πριν 8 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί, ενώ προειδοποιεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί άλλο

Φρίκη στην Ιταλία: Έκαψαν ζωντανούς μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν μέσα σε βαν γιατί δεν πλήρωσαν κόμιστρο, σκληρό βίντεο

Χτες

Εικόνες που προκαλούν σομ από τη βάρβαρη δολοφονία, που φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των τεσσάρων θυμάτων να δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους με το βαν

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν

Χτες

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Σοκ στο Λιβαδερό Σερβίων: Αγρια επίθεση αρκούδας που ισοπέδωσε μαντρί και κατασπάραξε 15 πρόβατα

Χτες

Σε απόγνωση πατέρας και γιος που αντίκρισαν εικόνες καταστροφής στην κτηνοτροφική μονάδα τους

Συναγερμός στην Ηγουμενίτσα για τους Hells Angels: 5.000 μέλη στην πόλη και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Χτες

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για την παγκόσμια συγκέντρωση περίπου 5.000 μελών των Hells Angels στην Ηγουμενίτσα από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου

Βόμβα Σαμαρά: Έτοιμο νέο κόμμα – Ποιους ψηφοφόρους βάζει στο στόχαστρο

Χτες

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για νέο κόμμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.