E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο Προξενείο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα

Εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο Προξενείο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/11/2016 | 13:52

Σε διαμαρτυρία στο Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, προέβησαν τα μέλη της Αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 15 άτομα ανέβηκαν μεμονωμένα και σταδιακά στον 7ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Τσιμισκή, όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο και πέταξαν φέιγ βολάν στους διαδρόμους, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ επιχείρησαν να ανοίξουν πανό, χωρίς επιτυχία.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε έξι προσαγωγές.

Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που υπογράφουν η «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης» και η «Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας», τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι «η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική είναι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πέρα από το ισχυρό συμβολικό βάρος της επίσκεψης ενός Αμερικανού Προέδρου τις παραμονές της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (και μάλιστα υπό μια «κυβέρνηση της αριστεράς») το περιεχόμενο του ερχομού του Ομπάμα θα μπορούσε να συνοψιστεί στο "business as usual". Όπως είναι γνωστό βέβαια, αυτές οι δουλειές είναι πάντα λερωμένες με το αίμα των λαών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του «Ρουβίκωνα»:

«Η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική είναι. Πέρα από το ισχυρό συμβολικό βάρος της επίσκεψης ενός αμερικανού προέδρου τις παραμονές της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (και μάλιστα υπό μια «κυβέρνηση της αριστεράς») το περιεχόμενο του ερχομού του Ομπάμα θα μπορούσε να συνοψιστεί στο “business as usual”. Όπως είναι γνωστό βέβαια αυτές οι δουλειές είναι πάντα λερωμένες με το αίμα των λαών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κόσμος σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τα φληναφήματα περί «τέλους της ιστορίας» που διατυπώθηκαν έπειτα από τη λήξη του ψυχρού πολέμου και προσπάθησαν να αποτελέσουν τη θεωρητική δικαιολόγηση της παγκόσμιας μονοκρατορίας των ΗΠΑ. Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλισμών έχουν μετατρέψει τεράστιες περιοχές του πλανήτη σε σφαγεία, την ίδια στιγμή που ο επελαύνοντας καπιταλισμός επιτίθεται με σφοδρότητα στις ζωές των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων ακόμη και σε χώρες όπου μέχρι τώρα ο κόσμος της εργασίας διατηρούσε κάποια από τα δικαιώματα που κέρδισε με αγώνες κι αίμα τον προηγούμενο αιώνα.

Η ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα είναι πολυποίκιλη. Αρχικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται ενεργά στην ελληνική κρίση. Ο βορειοαμερικάνικος καπιταλισμός ήδη από την εποχή του Πινοσέτ προωθεί μέσω του ΔΝΤ την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη μετωπική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να ανοίξει το ζήτημα του εργασιακού σκοπεύοντας στο τελικό ξεκαθάρισμα με ότι έχει απομείνει να θυμίζει εργατικό συνδικαλισμό μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τα αποτελέσματα της συζήτησης. Ο κύριος λόγος όμως της επίσκεψης Ομπάμα δεν είναι άλλος από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Οι ΗΠΑ αφού προώθησαν τη μετεξέλιξη της αραβικής άνοιξης σε διαδικασία που να βολεύει τα σχέδιά τους για την περιοχή, αφού πριμοδότησαν τα πιο αντιδραστικά τζιχαντιστικά κομμάτια όπως το ISIS, έχουν εμπλακεί σε έναν αδιέξοδο ανταγωνισμό με άλλους ιμπεριαλισμούς (όπως ο ρώσικος) κυρίως στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ αλλά και στη Λιβύη, την Υεμένη, κλπ. Έχουν μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της Μ. Ανατολής σε πεδίο ανοιχτών πολεμικών συρράξεων με αβέβαιo μέλλον. Το ελληνικό κράτος, πιστό στις ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις του συμμετέχει άμεσα κι έμμεσα σε αυτή τη σύγκρουση. Λόγω των γεωπολιτικών ισορροπιών είναι επιτακτικό για τις ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν αυτή τη συμμετοχή. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε το κλασικό εμπόριο όπλων που κάνουν οι ΗΠΑ με τους 2 καλύτερους πελάτες της περιοχές, το ελληνικό και το τουρκικό κράτος.

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν εναντιωνόμαστε στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας να συμμαχήσουμε με κάποιον άλλο ιμπεριαλισμό. Δεν φαντασιωνόμαστε «λαϊκά» ή εθνικά μέτωπα ταξικής συνεργασίας απέναντι στον «εξωτερικό» εχθρό. Εχθρός μας είναι συνολικά η παγκόσμια κυριαρχία, το κράτος, ο καπιταλισμός κι ο ιμπεριαλισμός όποια μορφή ή προσωπείο κι αν παίρνει. Αντιλαμβανόμαστε πως οι από-τα-κάτω, οι προλετάριοι κι οι καταπιεσμένοι αυτού του πλανήτη δεν έχουν κανένα συμφέρον από την κυριαρχία του κράτους και του κεφαλαίου, είτε αυτά έχουν εθνικό είτε υπερεθνικό-διακρατικό πρόσημο, δεν έχουν κανένα συμφέρον από την κλιμάκωση των πολεμικών συρράξεων που προκαλούνται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αντίθετα αυτό που πρέπει να τους ενώνει είναι ο αγώνας για μια πανανθρώπινη κοινωνία ελευθερίας κι ισότητας, η πάλη για τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτόν τον λόγο στεκόμαστε πλάι σε όσους παλεύουν ενάντια στην καταπίεση. Στους Κούρδους της Συρίας με τους οποίους οι ΗΠΑ παίζουν ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι, βοηθώντας τους στρατιωτικά ενάντια στο ISIS αλλά στηρίζοντας παράλληλα το δολοφονικό καθεστώς Ερντογάν που δε χάνει ευκαιρία να τους επιτίθεται. Στους Παλαιστίνιους που εδώ και δεκαετίες δε σκύβουν το κεφάλι και παλεύουν για την ελευθερία τους. Σε όλους τους λαούς της Μ. Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που αρνούνται να υποταχτούν.

Ακόμα και στην καρδιά του κτήνους όμως, στο εσωτερικό των ΗΠΑ αναπτύσσονται αντιστάσεις. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις μεγάλες πανεθνικές απεργίες των εργαζόμενων στον επισιτισμό που απαιτούσαν και κατάφεραν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Το κίνημα Black Lives Matter παλεύει επίσης εδώ και χρόνια ενάντια στην αστυνομική βία και τις δολοφονίες αλλά κι εν γένει ενάντια στην ρατσιστική και ταξική καταπίεση που ποτέ δεν έπαψαν να υφίστανται οι αφροαμερικάνοι. Επίσης ένα μεγάλο κίνημα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στις φυλακές όπου οι φυλακισμένοι συνδυάζοντας πολλές μορφές πάλης όπως απεργίες, εξεγέρσεις και απεργίες πείνας αντιστέκονται στην απλήρωτη καταναγκαστική εργασία που εξαναγκάζονται να παρέχουν σε ιδιωτικούς εργολάβους, αντιστέκονται δηλαδή στη μετατροπή τους σε σύγχρονους σκλάβους. Οι ιθαγενείς Σιου ξέθαψαν πρόσφατα το τσεκούρι του πολέμου αντιστεκόμενοι στη διέλευση ενός καταστροφικού αγωγού πετρελαίου μέσα από τα εδάφη τους. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα των αγώνων των καταπιεσμένων στις ΗΠΑ που μας υπενθυμίζουν ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό δεν έχει εθνικά χρώματα, δεν καθορίζεται από τα εθνικά σύνορα ούτε μπορεί να επιτευχθεί συμμαχώντας με τις διάφορες αστικές τάξεις.

Σήμερα, Τρίτη 8 Νοέμβρη κάναμε παρέμβαση στο Αμερικάνικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να συμμετάσχουμε από νωρίς στις κινητοποιήσεις ενάντια στην άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ. Καλούμε όλους/ες να κατέβουν στον δρόμο τις μέρες της επίσκεψης Ομπάμα ενάντια στον πόλεμο, το κράτος, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

ΝΑ ΞΕΘΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ-ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας»

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βγήκε από το νοσοκομείο ο 14χρονος που του είχε καρφωθεί καμάκι από ψαροντούφεκο στο κρανίο

Χτες

Ήταν τυχερός γιατί για χιλιοστά το τραύμα δεν απέβη μοιραίο

Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Premier League: Η Λίβερπουλ «πυροδότησε» τη βόμβα του καλοκαιριού

Χτες

Ο 22χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός μετακομίζει από τη Λεβερκούζεν στο Λίβερπουλ, με τους «ρεντς» να πληρώνουν 150 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ιράν ‑ Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Γενεύη: «Η περιφερειακή κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν»

Χτες

«Ήμασταν σαφείς, το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα» ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι

«Της είπα `σ’ αγαπώ` και τότε μας χτύπησε»: Μεθυσμένος οδηγός τη σκότωσε λίγες εβδομάδες πριν από τον γάμο της

Χτες

Το ζευγάρι ήταν μαζί επί τρία χρόνια και ετοιμαζόταν να παντρευτεί στις 31 Μαΐου

Πούτιν: «Ανησυχώ για Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο»

Χτες

Τι είπε για Ουκρανία, Ιράν, Ισραήλ

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της Αμοργού

Χτες

13 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού

Πετράλωνα: Τι λένε όσοι είδαν την 16χρονη Αιμιλία μετά την εξαφάνιση

Χτες

Τα ίχνη της 16χρονης χάθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (16/6) όταν ξεκίνησε με την παρέα της από τα Κάτω Πατήσια για μια βόλτα

Bloomberg: Το Ιράν «παρακολουθεί» το Ισραήλ χακάροντας κάμερες ασφαλείας

Χτες

Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο εντείνεται παράλληλα με τις επιθέσεις Ισραήλ-Ιράν – Συναγερμός για τα κενά ασφαλείας στις κάμερες παρακολούθησης

Έδωσαν τα χέρια Παρί Σεν Ζερμέν και Κέβιν Ντουράντ

Χτες

Ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του NBA στην Ευρώπη

Ισπανία: Η διάσημη bodybuilder «She Hulk» της Κολομβίας δολοφονήθηκε με σφυρί

Χτες

Το ζευγάρι είχε επιστρέψει από διαγωνισμό στο Ντουμπάι – Οι συγγενείς της 43χρονης μιλούν για κακοποιητική σχέση

Βίντεο που κόβουν την ανάσα από το νέο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Χτες

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έχουν πληγεί τοποθεσίες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες

Σεισμός στα ανοιχτά της Κρήτης

Χτες

Ο σεισμός σημειώθηκε 47 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας Χανίων, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 20,6 χιλιόμετρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.