E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Λουκέτο σε νευραλγικά τμήματα της φύλαξης συνόρων

Αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες

Λουκέτο σε νευραλγικά τμήματα της φύλαξης συνόρων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/11/2016 | 12:14

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των συνοριοφυλάκων για την επικείμενη κατάργηση υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης (Τ.Σ.Φ.) στο Τυχερό Έβρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για «λουκέτα» σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιτείνουν ότι δεν πρόκειται για καταργήσεις αλλά για μεταφορά των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός των Αστυνομικών Τμημάτων.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», το Τ.Σ.Φ. στο Τυχερό αριθμεί 120 άνδρες και έχει αποτελέσει επί σειρά ετών την προμετωπίδα στη μάχη κατά της διασυνοριακής εγκληματικότητας στον Έβρο.

«Όταν μία αυτοτελή και καλά οργανωμένη υπηρεσία, όπως το Τ.Σ.Φ. Τυχερού, τη μετατρέπεις σε ‘γραφείο’, τότε την υποβαθμίζεις. Εμείς προτείνουμε στο υπουργείο να παραμείνει το Τ.Σ.Φ. ως έχει. Για να εξοικονομηθούν χρήματα μπορεί να συστεγαστεί με το Α.Τ., που στελεχώνεται από 10 άνδρες, σε κάποια από τα κτίρια που έχει προτείνει ο Δήμος. Το ίδιο μοντέλο έχει υιοθετηθεί στο Σουφλί και στις Φέρες», λέει στον «ΕΤ» ο Δημήτρης Δαρούσης, δημοτικός σύμβουλος Σουφλίου (αρμόδιος για τη δημοτική κοινότητα Τυχερού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά θα καταργηθούν τρία Τ.Σ.Φ. «πρώτης γραμμής» που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα της χώρας στους νομούς Ιωαννίνων, Σερρών και Έβρου. Στο Κιλκίς θα καταργηθεί ένα ακόμα Τ.Σ.Φ., απόφαση, ωστόσο, που κρίνεται δικαιολογημένη, διότι σε κοντινή απόσταση από το καταργηθέν βρίσκεται άλλο Τμήμα. Οι σφοδρές αντιδράσεις προκαλούνται για τις υπόλοιπες αλλαγές. Συγκεκριμένα στον Έβρο καταργείται ένα από τα πέντε Τ.Σ.Φ., στις Σέρρες ένα από τα δύο και στα Γιάννενα ένα από τα εφτά (στη Καστάνιανη).

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνει σαρωτικές αλλαγές και στις Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν σε Άρτα, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη, Γρεβενά και Χαλκιδική. Οι υπηρεσίες αυτές (οι οποίες αναλάμβαναν συνήθως τους ελέγχους ατόμων και οχημάτων που μετέφεραν παράνομα ανθρώπους, ναρκωτικά ή όπλα) καταργούνται ως αυτοτελείς και μεταφέρονται και αυτές σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός Αστυνομικών Τμημάτων.

«Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο αντί να αναδομήσουμε τη Συνοριοφυλακή και να φτιάξουμε μία ισχυρή Εθνική Συνοριοφυλακή, όπως οι άλλες χώρες, εμείς καταργούμε και τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Ο φόβος μας είναι ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στα Α.Τ. δεν θα ασχολείται αποκλειστικά πλέον με το μεταναστευτικό και το διασυνοριακό έγκλημα αλλά και με θέματα της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα τα μέτρα τάξης. Καταργούνται υπηρεσίες που έδιναν αγώνα στα σύνορα ενάντια στους δουλέμπορους, στους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, ενώ προσέφεραν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των ακριτικών χωριών. Είναι διαφορετικό μία υπηρεσία να λειτουργεί ως αυτοτελής και διαφορετικό να υπάγεται σε ένα Α.Τ. Ήδη είχαμε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς μεταθέσεις και αποσπάσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, καθώς από 4.500 άτομα που ήμασταν κάποτε τώρα αριθμούμε μόλις 2.000-2.500 άτομα. Το Π.Δ. θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα», λέει στον «ΕΤ» ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντά ότι «δεν γίνεται κατάργηση υπηρεσιών αλλά αναδιοργάνωση. Σε περιοχές, όπως το Τυχερό, αντί για δύο δομές θα έχουμε μία. Το προσωπικό που θα μεταφερθεί στο Α.Τ. θα συνεχίσει να απασχολείται αποκλειστικά με τις αρμοδιότητες που είχε και πριν. Έτσι, δεν θα αποδυναμωθεί η δράση του».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

Σήμερα

Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Σήμερα

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Σήμερα

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.