E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ένα Boeing πέταξε καίγοντας «ξύλα»

Η Alaska Airlines δοκίμασε σε πτήση βιοκαύσιμα από επεξεργασμένα ξύλα

Ένα Boeing πέταξε καίγοντας «ξύλα»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/11/2016 | 22:49

Οι αερογραμμές της Αλάσκας απογείωσαν τη Δευτέρα, ένα Boeing 737 που δεν έμοιαζε με τα υπόλοιπα που ταξίδεψαν εκείνη την ημέρα, αφού στις δεξαμενές του, εκτός από συμβατικά καύσιμα «έπλεαν» και βιοκαύσιμα που είχαν προέλθει από επεξεργασμένα ξύλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εναλλακτικά καύσιμα με βάση τα υπολείμματα ξυλείας δημιουργήθηκαν μετά από συνεργασία του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της ιδιωτικής εταιρίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Gevo Inc.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Alaska Airlines πειραματίζεται με «φυτικά καύσιμα». Τον Ιούνιο, σε μία αντίστοιχης απόστασης πτήση, χρησιμοποίησε σε ποσοστό 20%, καύσιμα που είχαν προέλθει από επεξεργασμένα καλαμπόκια.

Όπως τα δέντρα, έτσι και τα καλαμπόκια, παράγουν σάκχαρα κατά της διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για παρασκευή αλκοόλης και κατ' επέκταση κηροζίνης, που τροφοδοτεί τους κινητήρες των τζετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για το τελευταίο και σημαντικότερο ορόσημο στις προσπάθειες της Αλάσκας να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με καύσιμα από υπολείμματα κομμένων δέντρων, των βορειοδυτικών δασών μας», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος επικοινωνίας των Alaska Airlines.

Το ξύλο είναι σημαντικά πιο κοστοβόρο στη μετατροπή του σε καύσιμο αεροσκαφών, αλλά προσφέρεται για τον σχηματισμό ισοβουτανόλης που ενδείκνυται για την παρασκευή καυσίμων αεροσκαφών. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των ξύλων είναι ότι δεν απαιτείται η «θυσία» καλλιεργήσιμης γης, όπως στην περίπτωση των καλαμποκιών, που ευδοκιμούν σε ωφέλιμες, γεωργικά, εκτάσεις.

Για την παρασκευή των βιοκαυσίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και τα πιο μικρά κομμάτια ξύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν η διαδικασία κερδίσει έδαφος, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπου θα μπορούσαν να απασχοληθούν οι απολυμένοι από τον κλάδο της ξυλείας, εκτιμούν αναλυτές.

Όμως για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα το κόστος για την παρασκευή τέτοιων καυσίμων να συναγωνιστεί σε κόστος αυτό των συμβατικών, πριν μεγάλες αερογραμμές αρχίσουν να σκέφτονται την στροφή σε εναλλακτικά καύσιμα.

Η πτήση της Δευτέρας μπορεί να χρησιμοποίησε συνολικά «μόνο» 4.000 λίτρα βιοκαυσίμων, αλλά ήδη, αρκετές εταιρίες έχουν δεσμευθεί να αναζητήσουν πράσινες μεθόδους ώστε να διατηρήσουν τη συνολική εκπομπή ρύπων σταθερή, αρχής γενομένης από το 2020.

Αν και μία πτήση «δεν φέρνει την άνοιξη» στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ειδικοί τονίζουν πως, αν όλες οι πτήσεις από τον διεθνή αερολιμένα του Seatle – Tacomma αντικαταστούσαν το 20% των καυσίμων τους με βιοκαύσιμα, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 142.000 μετρικούς τόνους – όσοι περίπου είναι και οι ρύποι που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα από την κυκλοφορία 30.000 αυτοκινήτων κάθε χρόνο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.