E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα δίκη για την υπόθεση Siemens

Στις 24 Φεβρουαρίου θα αρχίσει εκ νέου

Νέα δίκη για την υπόθεση Siemens
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/11/2016 | 19:00

Για τις 24 Φεβρουαρίου του 2017 προσδιορίστηκε η δίκη για την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με την Siemens, η οποία, το περασμένο καλοκαίρι, οδηγήθηκε σε επ’ αόριστον αναβολή, εξαιτίας της μη έγκαιρης μετάφρασης του ογκώδους παραπεμπτικού βουλεύματος για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βούλευμα έχει πλέον μεταφραστεί στην γερμανική και στην γαλλική γλώσσα, καθώς ξεπερνούν τους 15 οι Γερμανοί κατηγορούμενοι, ενώ στο εδώλιο καλείται και ένας Γάλλος, πρώην τραπεζικό στέλεχος και έτσι η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, με πολλές επιμέρους κατηγορίες δωροδοκίας να κινούνται σε χρόνους αντίστροφους για την παραγραφή τους

Για την επίμαχη δικογραφία, που θεωρείται και η πιο χαρακτηριστική στην μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς, υπό τον τίτλο Siemens για την χώρα, καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η υπόθεση αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του, με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, ο προσδιορισμός της ζημίας του Δημοσίου θα απασχολήσει ιδιαίτερα την δίκη, καθώς η πλευρά των κατηγορουμένων, πρώην στελεχών του Οργανισμού, αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ.

Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας. Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μακρόν: Οποιος επιτίθεται στην Κύπρο επιτίθεται στην Ευρώπη

Σήμερα

Κοινές δηλώσεις μετά την τριμερή

Ομόνοια: 65χρονος εισέβαλε στα γραφεία του ΕΦΚΑ ‑ Απείλησε τους υπαλλήλους με στυλιάρι

Σήμερα

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ

Τουρκία: Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο από το Ιράν

Σήμερα

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν το προξενείο στα Αδανα

Ιράν: Τι είναι και τι περιέχει η «όξινη βροχή» που έπεσε στην Τεχεράνη;

Σήμερα

Εξειδικευμένος επιστήμονας στο κομμάτι της ατμόσφαιρας εξηγεί το φαινόμενο - Πώς επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων στην Τεχεράνη

Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε πρέπει να το έχετε λάβει

Σήμερα

Φέτος το Πάσχα «πέφτει» στις 12 Απριλίου

80χρονος έπεσε με το αυτοκίνητο σε τράπεζα στην Θεσσαλονίκη: «Μου έκανε κατάσχεση το σπίτι»

Σήμερα

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 05:30 τα ξημερώματα στην πλατεία Παραμάνας, στη Θέρμη

Θεσσαλονίκη: Καθηγήτρια υπέστη εγκεφαλικό και πέθανε ‑ Καταγγελίες για άγριο bullying από μαθητές

Σήμερα

Μετά την είδηση του θανάτου της το «φως» είδαν πληροφορίες ότι η εν λόγω γυναίκα δεχόταν bullying

Έκκληση βοήθειας από τον γιο του Μίκη Θεοδωράκη: «Σκέφτομαι να κάνω κακό στον εαυτό μου»

Σήμερα

Ο Γιώργος Θεοδωράκης έκανε μία ανάρτηση στο Facebook την οποία λίγο αργότερα έσβησε

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά προτείνει η εισαγγελέας

Σήμερα

Η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελικής λειτουργού προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ έπληξε το Ντενιζλί στην Τουρκία, οι δονήσεις έγιναν αισθητές στη Σμύρνη

Σήμερα

Ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Σμύρνη, οι τοπικές Αρχές δεν έχουν αναφέρει θύματα ή σοβαρές ζημιές σε κτήρια και υποδομές

Δείτε βίντεο: Ιρανός ρεπόρτερ μεταδίδει μπροστά από «κόλαση φωτιάς», μετά από χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Σήμερα

Ο ρεπόρτερ ατάραχος μεταδίδει τις εξελίξεις ενώ πίσω του υψώνονται γιγαντιαίες φλόγες - Μάρτυρες αναφέρουν ότι προηγήθηκαν ισχυροί κρότοι και εκρήξεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.