E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Για «Μεγάλη Αλβανία» μιλά ο Έντι Ράμα ενώ θέτει θέμα και για το Ιόνιο

Τι είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός για τα σπίτια στην Χειμάρρα και για την Ακρόπολη

Για «Μεγάλη Αλβανία» μιλά ο Έντι Ράμα ενώ θέτει θέμα και για το Ιόνιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/11/2016 | 12:01

Στα σχέδια για τη «Μεγάλη Αλβανία» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της γείτονος, Εντι Ράμα, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέμεινε ότι η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που την φοβούνται, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο «αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο» για ένωση των Αλβανών. «Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε για το ποστάρισμα του στο Facebook όταν είχε γράψει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό και η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους.

Αναφέρθηκε επίσης στην κατεδάφιση ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρα,. Μιλώντας για τις έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, έκανε λόγο για «αμφισβητούμενη περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Εντι Ράμα:

- Για την ανάρτησή του στο Facebook με την Ακρόπολη:

Δε μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα, τη στιγμή που εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό από εικόνες στο Facebook κάθε μέρα στις 8, και το οποίο έχει να κάνει με την Ιστορία. (...) νομίζω ότι είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση. Γιατί, αυτό που είπα είχε όχι μόνο φιλική πρόθεση, αλλά είχε και σκοπό να αποκαλύψει τη σχέση αυτή που πάει πίσω στο χρόνο και που έχει τόσα πολλά λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζουμε και ανθρώπων που δε γνωρίζουμε, Αλβανών και Ελλήνων που έχουν κάνει ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας πολύ καλά πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Για τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας»

Η ιδέα της «Φυσικής Αλβανίας» προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την έχουν δημιουργήσει διότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα. Είναι σαν σήμερα να κατηγορείς τους Έλληνες για την «Μεγάλη Ιδέα» που ήταν μια ιδέα που αφορούσε μια συγκεκριμένη περίοδο και δεν έχει τίποτε να κάνει με το σήμερα. Οπότε, η Φυσική Αλβανία, εάν μπορώ να το πω, είναι η ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ναι, έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο κράτη. Έχουμε την Αλβανία και το Κόσσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη «Μακεδονία» που ζουν στο Μαυροβούνιο. Ε, και; Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο αναμενόμενο, σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια σε μια «Φυσική» ή «Μεγάλη» Αλβανία. Ναι, μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας Μεγάλης Ευρώπης, που θα ήταν πολύ καλό να μας συμπεριλάβει όλους ως πολίτες, όπου τα σύνορα δεν θα έχουν πια σημασία, στη λογική της επικοινωνίας, των ανταλλαγών και της έννοιας του να ζούμε μαζί κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό χώρο.

- Για τα «αλυτρωτικά σενάρια» και τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνει αλυτρωτική προπαγάνδα; Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν (...) Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο. (….); Δεν έχουμε καμία βλέψη, κανείς δεν μπορεί να έχει τέτοιες βλέψεις σαν την αλλαγή συνόρων, στρατηγική δηλαδή να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας, ή ένα κομμάτι της Σερβίας, ή ένα κομμάτι της «Μακεδονίας» για να φτιάξει τη «Φυσική Αλβανία». Όχι. Απλά πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια του παρελθόντος, να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε: «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Τι είναι αλυτρωτικό σε αυτό; Τίποτα».

- Για την κατεδάφιση ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα

«Εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται «αστική αναγέννηση», που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας. Λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα ήταν παράνομα, κάποια ήταν ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου. Στη Χειμάρρα έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Κι όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, έαν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα. Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9.150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη».

-Για το εάν έχει ζητήσει να μάθει πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει η Ελλάδα στο Ιόνιο.

Ακούστε, μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Κι αυτό που πάντα λέω, είναι γιατί δεν το βλέπουμε αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί και γιατί δεν προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία σε αυτά τα μέρη; Διότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Σήμερα

Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Θεσσαλονίκη: 27χρονος προσπάθησε να ληστέψει ψιλικατζίδικο – Κατάφερε να αρπάξει μόνο μπύρες

Σήμερα

Ο 27χρονος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα στην οδό Εθνικής Αμύνης

Ιαπωνία: Τα λείψανα 6χρονης που παρασύρθηκε από το τσουνάμι βρέθηκαν μετά από 14 χρόνια

Σήμερα

Η ταυτοποίηση των λειψάνων έγινε μέσω DNA και οδοντιατρικών αναλύσεων

Ισραήλ: Επιζών από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Σήμερα

Δεν κατάφερε να αντέξει το ψυχολογικό βάρος από όσα αντιμετώπισε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ο Ρόεϊ Σάλεβ

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Αγοράκι 6 ετών πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου ‑ Φωτογραφία από το σημείο

Σήμερα

Οι γονείς του ήταν και αυτοί στην πισίνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς το παιδί πνίγηκε - Αντιλήφθηκε το αγοράκι ένας λουόμενος που το κλώτσησε τυχαία μέσα στο νερό!

Πάτρα: Γονείς παράτησαν τον 17χρονο αυτιστικό γιο τους σε ίδρυμα

Σήμερα

Αδιαφορία γονέων για παιδί με αυτισμό στην Πάτρα προκαλεί έντονη ανησυχία

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Πέθανε η μητέρα του ‑ To συγκινητικό «αντίο» του

Σήμερα

Ήσουν δυνατή και περήφανη, θα σε αγαπώ για πάντα, γράφει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Μπέικον: «Ο Μαντζούκας ήθελε να παίξουμε ξύλο, ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα πρόβλημα»

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού έδωσε τη δική του οπτική για τη σύντομη θητεία του στους πράσινους

Τρόμος για φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη: Ο πρώην της έγινε stalker για έναν ολόκληρο χρόνο

Σήμερα

Η σοκαριστική εξομολόγηση για την κόλαση που βίωνε

Αγιος Παντελεήμονας: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 47χρονος ζητά βοήθεια αιμόφυρτος

Σήμερα

Στο βίντεο ο άνδρας φαίνεται με τα αίματα στο κεφάλι και τα tie wrap στα χέρια

Γερμανία: Βασάνιζε για ώρες η 17χρονη θετή κόρη την Ίρις Στάλτσερ ‑ Της έκαψε μέχρι και τα μαλλιά!

Σήμερα

Η δήμαρχος του Χέρντεκε επιβίωσε από την σαδιστική επίθεση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.