E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

Η τελική κλινική δοκιμή απέτυχε να δείξει κάποια αισθητή βελτίωση

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/11/2016 | 19:02

Μια μεγάλη κλινική δοκιμή ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, διέψευσε τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το φάρμακο σολανεζουμάβη (solanezumab), που είχε αναπτύξει η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly. Όπως ανακοίνωσε, η τελική κλινική δοκιμή (φάσης 3), με την ονομασία EXPEDITION3, που έγινε σε πάνω από 2.000 ασθενείς, απέτυχε να δείξει κάποια αισθητή βελτίωση της κατάστασής τους, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times.

Αμέσως, οι μετοχές της εταιρείας έκαναν «βουτιά» στο χρηματιστήριο. Πολλοί αναλυτές και επενδυτές ευελπιστούσαν ότι το φάρμακο θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ήπια άνοια λόγω Αλτσχάιμερ, καθώς οι αρχικές δοκιμές πέρυσι είχαν δείξει επιβράδυνση της νόσου, περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών.

Όμως, σύμφωνα με την εταιρεία, η τελική δοκιμή -που περιλάμβανε την παράλληλη χρήση ψευδοφαρμάκου (πλασίμπο)- έδειξε μικρά μόνο οφέλη και έτσι δεν πρόκειται να ζητήσει άδεια για την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το solanezumab στόχευε στις πλάκες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς, που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών. Και άλλα σχετικά φάρμακα βρίσκονται υπό δοκιμή, αλλά το συγκεκριμένο ήταν στο πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης από όλα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eli Lilly, Τζον Λεχλάιτερ, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν ήσαν αυτά που ελπίζαμε και είμαστε απογοητευμένοι για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που περιμένουν μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για την άνοια κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που διαψεύδονται οι αρχικές προσδοκίες για ένα νέο φάρμακο που θα αφορά την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Google Search 2025: Αυτή είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση στην Ελλάδα για το 2025

Σήμερα

Τι κέντρισε το ενδιαφέρον των χρηστών στην αναζήτηση της Google;

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Σήμερα

Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Σήμερα

Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Σήμερα

Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Σήμερα

Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Σήμερα

Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Σήμερα

Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Σήμερα

Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Σήμερα

Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.