E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το κόστος του iPhone με Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τραμπ

Είχε υποσχεθεί πως αν εκλεγεί το iPhone θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ

Το κόστος του iPhone με Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τραμπ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/11/2016 | 13:26

Η Apple αναπτύσσει το iPhone και άλλα προϊόντα της στην έδρα της εταιρείας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας. Εδώ εργάζονται οι περισσότεροι από τους συνολικά 116.000 μηχανικοί, σχεδιαστές και προγραμματιστές, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρείας, είναι πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον η Apple διαθέτει στις ΗΠΑ 268 καταστήματα (Apple Stores), τα οποία απασχολούν επίσης σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως η παραγωγή του iPhone γίνεται μέχρι στιγμής εξολοκλήρου στην Κίνα, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα smartphone του ανταγωνισμού. Η Apple συνεργάζεται με δύο εταιρείες, που έχουν την έδρα τους στην Ταϊβάν: την Hon Hai Precision Industry, γνωστή και ως Foxconn και την Pegatron. Τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες κατασκεύαζαν 200.000 iPhone το χρόνο.

Προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχονταν: «Θα κάνω την Apple να κατασκευάζει τους υπολογιστές και τα iPhone στις ΗΠΑ και όχι στην Κίνα». Το μήνυμά του ήταν σαφές. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για Αμερικανούς και η χώρα θα γίνονταν «great again».

Κάνοντας λογαριασμό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική επιθεώρηση Nikkei Asian Review η Apple ζήτησε από την Foxconn και την Pegatron να υπολογίσουν το κόστος μιας πιθανής μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Pegatron αρνήθηκε να προβεί σε τέτοιους υπολογισμούς, λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας. Η Foxconn ωστόσο από την πλευρά της υπολόγισε ότι στην πράξη το κόστος παραγαγωής σε ένα τέτοιο σενάριο θα διπλασιαζόταν.

Εντούτοις ο καθηγητής Τζέισον Ντέντρικ από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μελετά την παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας πληροφορικής, καταλήγει σε διαφορετικά στοιχεία. Αν το κινητό συναρμολογούνταν στις ΗΠΑ από εξαρτήματα που εισάγονταν, το κόστος ανά τεμάχιο θα αυξανόταν κατά 30-40 δολάρια, λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους, το οποίο στην Κίνα περιορίζεται μόλις στα 5 δολάρια. Σε περίπτωση όμως που τα iPhone κατασκευάζονταν εξ΄ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, τότε το κόστος θα αυξάνονταν κατά 80 με 90 δολάρια.

«Βλακώδης ιδέα» ο προστατευτισμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να πιέσει την Apple ή άλλες εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ. Ακόμα όμως και σε αυτή την απίθανη περίπτωση οι ανταγωνιστές θα αποκτούσαν πλεονέκτημα, μιας και εκείνοι θα συνέχιζαν να παράγουν σε ανταγωνιστικότερες τιμές στην Κίνα. Στον προεκλογικό του αγώνα πάντως ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει φόρο 45% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου του δικτύου NBC τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) δεν επιτρέπει την επιβολή γενικών φόρων, ο Ντόλαντ Τραμπ είχε απαντήσει: «τότε θα επαναδιαπραγματευθούμε ή θα αποχωρήσουμε από τον διεθνή οργανισμό. Ο WTO είναι ούτως ή άλλως καταστροφή». Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Ντέβιτ Φλαθ εκτιμά ότι αν ο Ντ. Τραμπ πραγματοποιήσει τα σχέδιά του επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς, τότε θα πληγεί η παγκόσμια ευημερία: «Η οικονομική απομόνωση των ΗΠΑ είναι μια βλακώδης ιδέα και σε κάθε περίπτωση όχι ένας στόχος που επιδιώκεις να πετύχεις», δηλώνει ο αμερικανός καθηγητής στην DW.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταιγίδα σκόνης πλήττει το Burning Man 2025 – Αναγκαστική εκκένωση και περιορισμένη συμμετοχή

Χτες

Το Burning Man, που φέτος γιορτάζει την 39η του έκδοση, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο

EuroBasket 2025 – Το πρόγραμμα και οι ώρες των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας

Χτες

Η γαλανόλευκη ανοίγει την αυλαία της διοργάνωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή πορεία – όλα τα ματς και τα κανάλια μετάδοσης

Συγκλονισμένος ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα από τη νέα γυναικοκτονία: Είμαστε στο 2025 και η γυναίκα δεν μπορεί να φύγει;

Χτες

«Περάστε μηνύματα, δεν πρέπει να χειραγωγούμε, ούτε να χτυπάμε, ούτε τίποτα»

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για 13ωρο, 4ήμερη εργασία, προσλήψεις‑εξπρές και υπερωρίες

Χτες

Από την επέκταση του 13ώρου μέχρι την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι αλλαγές φαίνεται να εξυπηρετούν κυρίως τους εργοδότες, αφήνοντας τον εργαζόμενο εκτεθειμένο

Συναγερμός στις ΗΠΑ για το παράσιτο «σαρκοφάγα αλογόμυγα» ‑ Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο

Χτες

Το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες ή ακόμη και θάνατο, αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση

Ραγδαία εξάπλωση του ιού chikungunya στην Ευρώπη – Συναγερμός σε Γαλλία και Ιταλία

Χτες

Ανησυχητική εικόνα στην Ευρώπη με τον ιό chikungunya να καταγράφει συνεχή αύξηση

Φωτιά τώρα στη Σαλαμίνα ‑ Επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Χτες

Κινητοποιήθηκαν 41 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος

Ζιζέλ Πελικό: Σταμάτησε να της μιλάει η κόρη της

Χτες

Αν και η κοινή γνώμη χειροκρότησε την τόλμη της μητέρας της, η σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες κατέρρευσε

Γνωστός TikToker δολοφόνησε φίλο του για χρέος 31.000 ευρώ ‑ Η γυναίκα... δόλωμα και η παγίδα

Χτες

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο άνδρες εργάζονταν στην ίδια μεταφορική εταιρεία

Βόλος: Με χτύπημα στον θώρακα με εργαλείο ψησίματος σκότωσε τη 36χρονη ‑ Τι έδειξε η ιατροδικαστική

Χτες

Πώς δολοφόνησε την σύζυγό του ο 40χρονος καθ΄ομολογίαν δολοφόνος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.