E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νικητής ο Φρανσουά Φιγιόν στο debate με τον Αλέν Ζιπέ

Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή

Νικητής ο Φρανσουά Φιγιόν στο debate με τον Αλέν Ζιπέ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/11/2016 | 10:58

Το φαβορί στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν, υπερασπίστηκε το «ριζοσπαστικό» σχέδιό του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη διάρκεια της τηλεοπτικής του αντιπαράθεσης με τον αντίπαλό του Αλέν Ζιπέ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας αντάλλαξαν διαξιφισμούς σχετικά με τα σχέδιά τους για την κοινωνία και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.

«Είναι αλήθεια ότι το σχέδιό μου είναι πιο ριζοσπαστικό, ίσως πιο δύσκολο», παραδέχθηκε ο Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί από το 2007 ως το 2012, ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τη Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών της Κυριακής είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φιγιόν, 62 ετών, που κέρδισε με διαφορά στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, δεσμεύθηκε «να μειώσει στο μισό την ανεργία» σε διάστημα πέντε ετών και να κάνει τη Γαλλία «την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη» σε διάστημα δέκα ετών, υιοθετώντας σκληρά μέτρα λιτότητας.

Προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, παρατείνοντας το ωράριο εργασίας, κάνοντας μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, καταργώντας μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα ο Φιγιόν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «ψυχολογικό κλικ» προκειμένου να δείξει στους Γάλλους αλλά επίσης και στο «εξωτερικό» ότι η Γαλλία θέλει να αλλάξει.

«Δεν είναι δυνατόν να απολυθούν 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι», απάντησε ο Ζιπέ, που επίσης τάσσεται υπέρ «αξιόπιστων, βαθιών μεταρρυθμίσεων», όμως «χωρίς βαρβαρότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν λέω ότι είναι εύκολο, όμως είναι εφικτό», τόνισε ο Φιγιόν, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι «στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα».

Έχοντας μεγάλη απόσταση από τον Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προκριματικών –28,6% για τον Ζιπέ, 44% για τον αντίπαλό του--, ο Ζιπέ επιτέθηκε με θέρμη εναντίον του, στο σημείο που πολλοί άνθρωποι από την ομάδα του του ζήτησαν να μετριάσει τη ρητορική του.

Ο Ζιπέ υπογράμμισε προσεκτικά όλα τα σημεία στα οποία διαφωνεί με τον αντίπαλό του, τον οποίο είχε κατηγορήσει αυτή την εβδομάδα ότι έχει «ένα ακραία συντηρητικό όραμα» σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα, κυρίως την άμβλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως ο Φιγιόν διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το δικαίωμα των γυναικών να τερματίζουν μια εγκυμοσύνη, αν και αυτός ο πιστός καθολικός τάσσεται κατά των αμβλώσεων. «Η συνείδησή μου με κοιτάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που ο Φιγιόν αρνήθηκε το «πολυπολιτισμικό» όραμα της Γαλλίας, ο Ζιπέ υποστήριξε ότι «η ταυτότητα της Γαλλίας είναι πρωτίστως η διαφορετικότητα» στην καταγωγή, στο χρώμα του δέρματος, στη θρησκεία.

Ένα ακόμη πεδίο στο οποίο διαφωνούν οι δύο υποψήφιοι είναι η εξωτερική πολιτική και κυρίως οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Ζιπέ δήλωσε «σοκαρισμένος» που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε τον υποψήφιό του», αναφερόμενος στις «πολύ καλές σχέσεις του» με τον Φιγιόν.

«Έτυχε να έχουμε εργαστεί μαζί διότι ήμουν πρωθυπουργός επί πέντε χρόνια και ήταν πρωθυπουργός επί πέντε χρόνια», απάντησε εκείνος. «Αυτή είναι η μοναδική σχέση που έχουμε».

Ο Φιγιόν θα ήθελε να συζητήσει περισσότερο με τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις οδήγησαν το Κρεμλίνο «να σκληρύνει τη στάση του, να απομονωθεί, και να ενεργοποιήσει τα εθνικιστικά του αντανακλαστικά». Επίσης θέλει να συνεργαστεί και με το Ιράν ώστε να βρεθεί μια λύση στη συριακή κρίση. Παρόλα αυτά δεν επιθυμεί να «αποκηρύξει» τη σχέση της Γαλλίας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή δημοσκόπηση του Elabe που διενεργήθηκε σε 908 ανθρώπους που παρακολούθησαν τη χθεσινή τηλεμαχία, το 71% δήλωσε ότι ο Φιγιόν ήταν πιο πειστικός από τον Ζιπέ.

Εξάλλου ο Φιγιόν εμφανίζεται φαβορί και για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με τη δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial να του δίνει το 65% των ψήφων έναντι 35% στον Ζιπέ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Πώς πήγαν να «καλύψουν» τον φόνο του 30χρονου ‑ Καθάρισαν με χλωρίνη και ξήλωσαν κάμερες

Σήμερα

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου σε κλαμπ στην Πάτρα, με τις κινήσεις των ιδιοκτητών να διαγράφουν ξεκάθαρη απόπειρα συγκάλυψης

Χρήστος Πολίτης: Πότε θα γίνει η τελετή αποτέφρωσης

Σήμερα

Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό Χρήστο Πολίτη

Νικ Ράινερ: Πιστεύει ότι είναι «θύμα συνωμοσίας» για τη διπλή δολοφονία ‑ Έχει παραισθήσεις

Σήμερα

Ένα ντοκιμαντέρ του ΤΜΖ αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ψυχική υγεία του κρατούμενου Νικ Ράινερ και ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του

Ρούτσι κατά Καρυστιανού: «Πρέπει να παραιτηθεί από τον σύλλογο για τα Τέμπη»

Σήμερα

Ο Πάνος Ρούτσι δήλωσε πως όσα έκανε ο ίδιος, ήταν «για το παιδί μου, για να βρω την αλήθεια»

Ιωάννινα στα λευκά: Χιονίζει στο κέντρο της πόλης, μαγευτικές εικόνες από τα ορεινά της Κόνιτσας

Σήμερα

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη, με μεγάλο μέρος της Ηπείρου, και ειδικά τις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων και της Αρτας, να έχουν ντυθεί από χθες στα λευκά

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Τι προκάλεσε αυτόν τον «διαρκή θόρυβο» στις συχνότητες

Σήμερα

Ο διοικητής της ΥΠΑ εξηγεί τι συνέβη στα ελληνικά αεροδρόμια πριν πέντε ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε ζήτημα ασφάλειας πτήσεων

Ο Τραμπ ακύρωσε δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα

Σήμερα

Δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βενεζουέλα συνεργάζονται καλά, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια θα επενδυθούν από τις «μεγάλες πετρελαϊκές» εταιρείες στη χώρα της Νότιας Αμερικής

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε για το κόμμα Καρυστιανού

Σήμερα

Από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, και Ελληνική Λύση οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού

Ροδόπη: Αγνοείται αγρότης – Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Λίσσο ποταμό

Σήμερα

Αγωνία για την τύχη του ηλικιωμένου από το χωριό Μίρανα - Τον ψάχνουν και δύτες από την 2η ΕΜΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.