E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νικητής ο Φρανσουά Φιγιόν στο debate με τον Αλέν Ζιπέ

Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή

Νικητής ο Φρανσουά Φιγιόν στο debate με τον Αλέν Ζιπέ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/11/2016 | 10:58

Το φαβορί στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν, υπερασπίστηκε το «ριζοσπαστικό» σχέδιό του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη διάρκεια της τηλεοπτικής του αντιπαράθεσης με τον αντίπαλό του Αλέν Ζιπέ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας αντάλλαξαν διαξιφισμούς σχετικά με τα σχέδιά τους για την κοινωνία και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.

«Είναι αλήθεια ότι το σχέδιό μου είναι πιο ριζοσπαστικό, ίσως πιο δύσκολο», παραδέχθηκε ο Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί από το 2007 ως το 2012, ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τη Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών της Κυριακής είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φιγιόν, 62 ετών, που κέρδισε με διαφορά στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, δεσμεύθηκε «να μειώσει στο μισό την ανεργία» σε διάστημα πέντε ετών και να κάνει τη Γαλλία «την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη» σε διάστημα δέκα ετών, υιοθετώντας σκληρά μέτρα λιτότητας.

Προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, παρατείνοντας το ωράριο εργασίας, κάνοντας μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, καταργώντας μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα ο Φιγιόν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «ψυχολογικό κλικ» προκειμένου να δείξει στους Γάλλους αλλά επίσης και στο «εξωτερικό» ότι η Γαλλία θέλει να αλλάξει.

«Δεν είναι δυνατόν να απολυθούν 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι», απάντησε ο Ζιπέ, που επίσης τάσσεται υπέρ «αξιόπιστων, βαθιών μεταρρυθμίσεων», όμως «χωρίς βαρβαρότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν λέω ότι είναι εύκολο, όμως είναι εφικτό», τόνισε ο Φιγιόν, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι «στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα».

Έχοντας μεγάλη απόσταση από τον Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προκριματικών –28,6% για τον Ζιπέ, 44% για τον αντίπαλό του--, ο Ζιπέ επιτέθηκε με θέρμη εναντίον του, στο σημείο που πολλοί άνθρωποι από την ομάδα του του ζήτησαν να μετριάσει τη ρητορική του.

Ο Ζιπέ υπογράμμισε προσεκτικά όλα τα σημεία στα οποία διαφωνεί με τον αντίπαλό του, τον οποίο είχε κατηγορήσει αυτή την εβδομάδα ότι έχει «ένα ακραία συντηρητικό όραμα» σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα, κυρίως την άμβλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως ο Φιγιόν διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το δικαίωμα των γυναικών να τερματίζουν μια εγκυμοσύνη, αν και αυτός ο πιστός καθολικός τάσσεται κατά των αμβλώσεων. «Η συνείδησή μου με κοιτάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που ο Φιγιόν αρνήθηκε το «πολυπολιτισμικό» όραμα της Γαλλίας, ο Ζιπέ υποστήριξε ότι «η ταυτότητα της Γαλλίας είναι πρωτίστως η διαφορετικότητα» στην καταγωγή, στο χρώμα του δέρματος, στη θρησκεία.

Ένα ακόμη πεδίο στο οποίο διαφωνούν οι δύο υποψήφιοι είναι η εξωτερική πολιτική και κυρίως οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Ζιπέ δήλωσε «σοκαρισμένος» που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε τον υποψήφιό του», αναφερόμενος στις «πολύ καλές σχέσεις του» με τον Φιγιόν.

«Έτυχε να έχουμε εργαστεί μαζί διότι ήμουν πρωθυπουργός επί πέντε χρόνια και ήταν πρωθυπουργός επί πέντε χρόνια», απάντησε εκείνος. «Αυτή είναι η μοναδική σχέση που έχουμε».

Ο Φιγιόν θα ήθελε να συζητήσει περισσότερο με τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις οδήγησαν το Κρεμλίνο «να σκληρύνει τη στάση του, να απομονωθεί, και να ενεργοποιήσει τα εθνικιστικά του αντανακλαστικά». Επίσης θέλει να συνεργαστεί και με το Ιράν ώστε να βρεθεί μια λύση στη συριακή κρίση. Παρόλα αυτά δεν επιθυμεί να «αποκηρύξει» τη σχέση της Γαλλίας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή δημοσκόπηση του Elabe που διενεργήθηκε σε 908 ανθρώπους που παρακολούθησαν τη χθεσινή τηλεμαχία, το 71% δήλωσε ότι ο Φιγιόν ήταν πιο πειστικός από τον Ζιπέ.

Εξάλλου ο Φιγιόν εμφανίζεται φαβορί και για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με τη δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial να του δίνει το 65% των ψήφων έναντι 35% στον Ζιπέ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόρτο ‑ Ολυμπιακός 0‑1: Ερυθρόλευκος θρίαμβος στην Πορτογαλία

Χτες

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Πόρτο με γκολ του Ελ Κααμπί και σφράγισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League

Το ΣτΕ αποφασίζει αν θα επανέλθει ή όχι ο 13ος και ο 14ος μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους

Χτες

Η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου

Ανδρας πυροβόλησε και τραυμάτισε επτά αστυνομικούς που επιχειρούσαν να αποτρέψουν μια αυτοκτονία

Χτες

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί εισήχθησαν για νοσηλεία αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους

Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου στη Γλυφάδα ‑ Ο δράστης του είπε πως η μητέρα του είχε χτυπήσει και θα το έπαιρνε εκείνος

Χτες

Το παιδί τρόμαξε, μπήκε σε γήπεδο της περιοχής και επικοινώνησε με τον πατέρα του

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της Ειρήνης Λαγούδη ‑ Ανοίγει ξανά ο φάκελος με νέα στοιχεία

Χτες

Το μυστήριο του κινητού τηλεφώνου της Ειρήνης Λαγούδη που δεν βρέθηκε ποτέ - Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας, Βασίλης Ταουξής

Βενζίνη τέλος εάν ο οδηγός μηχανής δεν φοράει κράνος – Υψηλά πρόστιμα και στους πρατηριούχους

Χτες

Η τροπολογία στο νομοσχέδιο για το νέο ΚΟΚ θα κατατεθεί εντός των ημερών στην Βουλή

Τραγωδία στην Εύβοια: Δύο νεκροί από διαρροή υγραερίου

Χτες

Δύο άτομα έχασαν την ζωή τους μετά από διαρροή υγραερίου στην Εύβοια

Η Wikipedia έβαλε τον ναζιστικό χαιρετισμό στο βιογραφικό του Μασκ ‑ Έξαλλος ο μεγιστάνας

Χτες

«Ο Ίλον δεν είναι χαρούμενος που η Wikipedia δεν είναι προς πώληση»

Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι έξω από σούπερ μάρκετ

Χτες

Τέσσερις τραυματίες, συνελήφθη ο δράστης

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.