E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Με την υποστήριξη του E-Radio.gr

Το metamatic:taf παρουσιάζει: The {e}scape Project

Το metamatic:taf παρουσιάζει: The {e}scape Project
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το metamatic:taf ανακοινώνει με ενθουσιασμό το project {e}scape,  το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*{e} scape

e-
prefix
electronic, indicating the involvement of the internet

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


scape
v. & n. 
Archaic Variant of 
escape
n.
A scene; a view

* http://www.thefreedictionary.com/scape

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νέα μέσα και η ψηφιακή επικοινωνία έχουν επηρεάσει καθοριστικά τις έννοιες του χρόνου και του χώρου, καθώς και το πώς βιώνουμε τη χρονικότητα, τη χωρικότητα, την κινητικότητα. Στη σύγχρονη ψηφιακή συνθήκη τα όρια του «εδώ» και του «εκεί», του «τώρα» και του «πριν», του «δημόσιου» και του «ιδιωτικού» αμφισβητούνται και αναθεωρούνται. Παράλληλα, νέα εργαλεία χωροθέτησης, χαρτογραφίας και καταγραφής της κίνησης στο χώρο εγείρουν προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με τη χρήση τους, και την ίδια στιγμή μετατρέπονται σε δυνατότητα εξερεύνησης των ορίων του σώματος, της υλικότητας και του τρόπου που αυτά λειτουργούν κοινωνικά.

Το metamatic:taf εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο {e}scape για το έτος 2016-2017. Πρόκειται για ένα διαδραστικό, βιωματικό εγχείρημα το οποίο διερευνά και ανοίγει έναν ευρύτερο διάλογο για τη σχέση της σύγχρονης τεχνολογίας με το χώρο και το χρόνο. Το project έχει σπονδυλωτή μορφή και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων διαφορετικής μορφής και διάρκειας με στόχο την ενεργή εμπλοκή του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες, τεχνολόγοι, designers και προγραμματιστές συστήνονται μέσα από τη δουλειά τους.  Εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, performances λαμβάνουν χώρα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και διαμορφώνουν μια άμεση πλατφόρμα συν-δημιουργίας με το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συντονισμός: Ντάνα Παπαχρήστου

 

Project που συμμετέχουν

5-11 Δεκεμβρίου 2016

Εγκατάσταση Ephemeron // Φοίβος Άγγελος Κόλλιας

Στην ηχητική εγκατάσταση Ephemeron δεν υπάρχουν προ-ηχογραφημένοι ήχοι. Ένας ζωντανός μουσικός αλγόριθμος ακούει συνεχώς μέσα από τα μικρόφωνα και αλληλεπιδρά με κάθε ήχο που ακούγεται στο χώρο, ανάλογα με το πώς έχει προγραμματιστεί να συμπεριφέρεται σε κάθε κατάσταση. Το κοινό βιώνει το μουσικό αυτό οργανισμό σε άμεση επικοινωνία μαζί του, “ταϊζοντάς” το με ήχους φωνής ή/και σώματος. Αλλά και χωρίς αλληλεπίδραση με το κοινό, το έργο εκτυλίσσεται μουσικά σε διάδραση με το χώρο και τον ίδιο του τον εαυτό.

 

9-10 Δεκεμβρίου 2016, 17.00-20.00

Εργαστήριο Physical Computing and Data Sonification with Open Source Tools // Γιάννης Ζάννος

Το εργαστήριο/σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του Ανοικτού Κώδικα με σκοπό να αναπτύξουν καλλιτεχνικά έργα στο διαδίκτυο, σαν διαδραστικές εγκαταστάσεις, ή σαν ζωντανές παραστάσεις (performances).  Θα πραγματοποιηθεί μία θεωρητική και πρακτική εισαγωγή στην εγκατάσταση και χρήση του λειτουργικού συστήματος Linux πάνω σε USB sticks, και πάνω στο Raspberry Pi. Εκτός από το Raspberry Pi, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το Arduino, στο οποίο θα δουλέψουν με JavaScript χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα node.js,  θα χρησιμοποιήσουν το πρωτόκολλο OSC (Open Sound Control) για την επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών διαδικτυακά.  Θα χρησιμοποιήσουν SuperCollider για διαδραστικές εφαρμογές, JavaScript και node.js για εικόνα /κείμενο, όπως και διάφορες βιβλιοθήκες που υποστηρίζονται.

 

Δεν απαιτείται γνώση προγραμματισμού, αλλά απαιτείται θέληση να εξοικειωθεί κανείς και να δουλέψει με αυτόν, περιέργεια και υπομονή.

Απαιτείται:

Laptop: windows pc (στην περίπτωση αυτή να έχετε μαζί σας ένα άδειο usb stick 8 GB), linux ή apple

Ακουστικά

Προαιρετικά (για όποιον επιθυμεί να πειραματιστεί με physical computing): ενα arduino, και / ή ενα Raspberry Pi 3, και προαιρετικά μερικούς αισθητήρες επιλογής σας μαζί με breadboard.

 

11 Δεκεμβρίου 2016, 17.30-20.30

Εργαστήριο Εισαγωγή στο Max for Live για διαδραστική μουσική //Φοίβος Άγγελος Κόλλιας

Το Max for Live είναι ένα πρόγραμμα μουσική δημιουργίας, που συνδυάζει την ευκολία και αμεσότητα του Ableton Live με την ευκαμψία και τις ατελείωτες δυνατότητες του Max. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς και ποικίλους χρήστες που ασχολούνται με τη μουσική, από εμπορικούς DJs μέχρι παρανοϊκούς πειραματικούς μουσικούς. Οι χρήσεις του περιλαμβάνουν τη μουσική σύνθεση, τη ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, το sound design, το DJing, την ηχητική επιστημονική έρευνα και τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.

Το εργαστήριο αυτό έχει σκοπό την εισαγωγή στο Max for Live και ιδιαίτερα στις δυνατότητες του για διαδραστική μουσική. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις βασικές λειτουργίες του Live: θα δουν πως μπορούν συνδυάζοντας ήδη υπάρχοντα όργανα και plugins να φτιάξουν πρωτότυπους ήχους. Μετά θα γνωριστούν με τον Max προγραμματισμό: εδώ, θα δουν με πόση ευκολία μπορεί κάποιος να φτιάξει τα δικά του προγράμματα (patches), προσαρμόζοντάς τα στις προσωπικές του ανάγκες, για την εκπλήρωση των πιο τρελών μουσικών ονείρων. Τέλος, θα επικεντρωθούν στις διαδραστικές δυνατότητες του Max for Live: στο στάδιο αυτό, θα χρησιμοποιήσουν προϋπάρχοντα εργαλεία του Max for Live, όπου πειράζοντας τον κώδικά τους και συνδυάζοντάς τα, θα δώσουν διαδραστικές δυνατότητες στη μουσική τους.

 

Απαιτούμενα: φορητός υπολογιστής (MAC ή Windows) και ακουστικά, έχοντας εγκαταστήσει τη δωρεάν έκδοση του Max for Live: https://www.ableton.com/en/trial/

Το μάθημα θα είναι εισαγωγικό αλλά θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες των παρευρισκόμενων. Δε χρειάζονται προαπαιτούμενες γνώσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων ή γενικότερα γνώσεις προγραμματισμού.

Δωρεάν Συμμετοχή - Παρακαλείστε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας αρκετές μέρες πριν το σεμινάριο λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

12-18 Δεκεμβρίου 2016

Έκθεση - privacy sessions (2016-ongoing) & Εγκατάσταση - megastructures_beta version (2016)  // Κυριακή Γονή

privacy sessions (2016-ongoing)

ψηφιακές εκτυπώσεις, διαστάσεις μεταβλητές

Οι προσωπικές διαδρομές του προηγούμενου έτους, όπως έχουν αποθηκευτεί στο ιστορικό της Google, αποτελούν καταχωρίσεις σε ένα ημερολόγιο που έχει δημιουργηθεί ακούσια, τιτλοφορούνται και τοποθετούνται σε πινακίδες μέσα στην πόλη. Παραμένοντας μέσα στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής και ερευνητικής πρακτικής της εικαστικού, η σειρά Συνεδρίες Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, διερευνά τις έννοιες της ιδιωτικότητας, της ψηφιακής μνήμης, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιοκτησίας, αυτή τη φορά, μεταφέροντας τη συζήτηση μέσα στο αστικό τοπίο.

Ιστοσελίδα έργου: https://goo.gl/tY1Pif

 

megastructures_beta version (2016)

διαδραστική εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, συνεχόμενη διάρκεια

custom software, κάμερα, οθόνη, αυτοκόλλητη ψηφιακή εκτύπωση

Η αγγλική λέξη Cloud σημαίνει σύννεφο και τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με το Διαδίκτυο και τεράστιες ποσότητες δεδομένων, με ένα νέο άυλο περιβάλλον καθορισμένο από θεσμικές και οικονομικές εξουσίες. O άυλος χαρακτήρας του κρύβει ένα σύστημα υποδομών που ορίζει το σύγχρονο Διαδίκτυο, αποτελούμενο από παγκόσμια δίκτυα καλωδιώσεων, κατανεμημένες κτιριακές εγκαταστάσεις, υπολογιστική τεχνολογία, αλγοριθμικά συστήματα και τεχνολογικές διεπαφές.

Η διαδραστική εγκατάσταση megastructures beta_version αποτελεί μία εικονοποίηση των νέων συνθηκών χωρικότητας, ελέγχου, ιδιωτικότητας και συνδεσιμότητας που ανακύπτουν με τη διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας σε αυτά τα υλικά και άυλα περιβάλλοντα. Ένα θραυσματικό και διασυνδεδεμένο αστικό τοπίο κατασκευασμένο από θραύσματα ζωγραφικής, επεξεργασμένων διαδικτυακών εικόνων και κώδικα αιωρείται μέσα στα  σύννεφα και αποκαλύπτεται μόνο στο επίμονο και διεισδυτικό βλέμμα του θεατή, σχολιάζοντας τη ρευστότητα των ορίων ψηφιακού και φυσικού χώρου.  Για την ενεργοποίηση του έργου απαιτείται η παρουσία και η κίνηση του θεατή. Ο θεατής καταγράφεται την ώρα της διάδρασης και η πληροφορία αυτή αποθηκεύεται στο σύστημα.

ιστοσελίδα έργου: https://goo.gl/S4XFzo

 

13 Δεκεμβρίου 2016, 20.00

Συναυλία - Ο χώρος ως δομική παράμετρος της μουσικής // Ορέστης Καραμανλής - Σοφία Ευκλίδου

Μίνι συναυλία για τσέλο και ηλεκτρονικά. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Oρέστης Καραμανλής: laptop | Σοφία Ευκλίδου: τσέλο

 

15-16 Δεκεμβρίου 2016

Ακουστικός περίπατος // Akoo-o

Ένας ακουστικός περίπατος για την περιοχή γεω-τοποθετημένος από την πλατφόρμα Echoes. Η ομάδα Akoo-o θα βρίσκεται στο χώρο για ενημέρωση, τεχνική βοήθεια και συζήτηση με το κοινό.

 

17 Δεκεμβρίου 2016, 19.00

Ομιλία – Συζήτηση // Δημήτρης Γρηγορίου - Δημήτρης Καρακώστας - Εύα Σαραφιανού

Ερευνητές από το Εργαστήριο Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας Υπολογιστών του τμ. Πληροφορικής του ΕΚΠΑ συζητούν πώς η τεχνολογία μετατρέπει όλο και περισσότερο τις σύγχρονες μητροπόλεις σε Οργουελικά εργαστήρια παρακολουθήσεων. Παράλληλα με τη συζήτηση οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τί είναι τα μετα-δεδομένα, πώς και ποιοι τα συλλέγουν και τα χρησιμοποιούν, και τί ιστορίες λένε για το πώς κινούμαστε και τί κάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας μας.

 

19 Δεκεμβρίου 2016, 19.00

Ομιλία // Μαρία Σαριδάκη

Η Μαρία Σαριδάκη θα παρουσιάσει και θα συζητήσει με το κοινό  τις Προσωρινές Παιγνιώδεις Ζώνες, δηλαδή το παιχνίδι στην πόλη, τα game jams και τα δημιουργικά οικοσυστήματα υπό διαμόρφωση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

 

20-22 Δεκεμβρίου 2016

Έκθεση Dream Minds in Virtual Bodies // Vira

Η έκθεση με τίτλο Dream Minds in Virtual Bodies, καλεί τον θεατή να βιώσει ένα σύνολο εμπειριών εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες σκιαγραφούν το όριο που το ονειρικό γίνεται αντικείμενο της τέχνης και ταυτόχρονα η τέχνη μπαίνει σε ένα διάλογο με την επιστήμη και την τεχνολογία. 

Ο θεατής βιώνει την προοδευτική εκλέπτυνση της τεχνολογίας, σε εικονικά περιβάλλοντα και κατασκευασμένους νέους τόπους, ονειρικούς και πραγματικούς, κατακτά την νέα διάσταση του χώρου και του χρόνου μετέχοντας δυναμικά σε μια διαδραστική αφήγηση και τα ερμηνεύει υπό το πρίσμα προσωπικών εμπειριών.

Συντελεστές:
Οργάνωση:
ViRA Virtual Reality Applications & Ανδριάννα Δαούτη
Επιμέλεια: ViRA Virtual Reality Applications & Ανδριάννα Δαούτη
Συμμετέχουν: Ανδριάννα Δαούτη, Δημήτρης Τράκας, Ρένια Παπαθανασίου, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου

www.vira.design

Είσοδος ελεύθερη

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πρωταγωνίστριες πασίγνωστης ταινίας που τις «καταράστηκε» μάγισσα

Χτες

Λατρεμένη ταινία και αγαπημένες πρωταγωνίστριες των 90ς!

Παλιές σειρές για να δεις τα μεσημέρια του καλοκαιριού με ανεμιστήρα και παγωμένο καρπούζι

Προχτές

Ελληνικές σειρές που αγαπάμε να ξαναβλέπουμε, κυρίως το καλοκαίρι

Το τραγούδι που γράφτηκε για έναν πραγματικό serial killer

Πριν 1 εβδομάδα

Η ιστορία που εντυπώθηκε στη μνήμη του δημιουργού

Οι κούκλες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Πριν 1 εβδομάδα

Σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή!

Κορυφαίοι σκηνοθέτες που ήταν σκληροί και βίαιοι με τους συνεργάτες τους

Πριν 1 εβδομάδα

Όλοι οι ηθοποιοί έχουν να πουν κάτι... κακό για αυτούς

Θρυλικοί καβγάδες στην ελληνική τηλεόραση

Στιγμές «διαμάντια» με φωνές και διαπληκτισμούς σε εκπομπές και ριάλιτι

3 συγκλονιστικές ταινίες που βασίστηκαν σε αληθινές ιστορίες

Πριν 2 εβδομάδες

Δείτε τις αυτό το Σαββατοκύριακο

par: 77
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.