E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι μετανάστριες παίρνουν αντισυλληπτικά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη

Φοβούνται τους βιασμούς και τη κακοποίηση

Οι μετανάστριες παίρνουν αντισυλληπτικά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/12/2016 | 08:38

Γυναίκες μετανάστριες εγκαταλείπουν καθημερινά τις πατρίδες τους για να σωθούν από πολέμους, πολιτική αστάθεια ή την φτώχεια. Έχουν τον φόβο του βιασμού κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους, αλλά το τολμούν παρ’ όλες τις δυσμενείς συνθήκες, σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει η Χίλαρι Μαργκόλις, ερευνήτρια της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)», οι γυναίκες και τα κορίτσια που κινδυνεύουν να υποστούν βίαιες σeξουαλικές επιθέσεις, παίρνουν αντισυλληπτικά σε ενέσιμη μορφή προληπτικά, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

«Παρότι γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν σeξουαλική βία, είναι αποφασισμένες να κάνουν αυτό το ταξίδι», δήλωσε στην ετήσια σύνοδο Trust Women για τα δικαιώματα των γυναικών και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που διοργανώνει το Thomson Reuters Foundation, η φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ιδρύσει η εταιρεία Thomson Reuters.

Συνολικά 65,3 εκατομμύρια άνθρωποι –ένας αριθμός δίχως ιστορικό προηγούμενο– ξεριζώθηκαν πέρυσι. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 50% σε μια πενταετία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αναπτυσσόμενα κράτη φιλοξενούν το 86% των προσφύγων. Τους περισσότερους από αυτούς φιλοξενεί η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) κατήγγειλε νωρίτερα φέτος ότι παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στη Γαλλία υφίστανται κακοποίηση, συχνά σeξουαλική –ξυλοδαρμούς ή/και βιασμούς– ή εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε καθημερινή βάση.

Έκθεση της UNICEF κατέγραψε επίσης περιπτώσεις νέων γυναικών από τις οποίες ζητείται να ικανοποιήσουν σeξουαλικής φύσης απαιτήσεις των διακινητών για να τις περάσουν στη Βρετανία. Στελέχη οργανώσεων αρωγής σημειώνουν ότι αυτό κάθε άλλο παρά περιορίζεται στη Γαλλία.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως οι γυναίκες με τις οποίες συνομίλησαν στελέχη της είπαν πως φοβούνταν συνεχώς πως θα δέχονταν σeξουαλικής επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Λιβύη αλλά και εκεί, ενώ πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι βιασμοί είναι τόσο συχνοί που έπαιρναν αντισυλληπτικά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για να αποφύγουν ανεπιθύμητες κυήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Μαργκόλις, πολλές από τις μετανάστριες από τις οποίες πήρε συνεντεύξεις σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία επίσης δήλωσαν ότι πήραν αντισυλληπτικά πριν από το πολύ συχνά επικίνδυνο ταξίδι διά θαλάσσης από τη Λιβύη, «εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου» που διέτρεχαν «να βιαστούν».

Τουλάχιστον 4.690 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, από 3.777 το 2015. Οι περισσότεροι από αυτούς πνίγηκαν σε ναυάγια που σημειώθηκαν μετά τον απόπλου τους από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, στις περισσότερες περιπτώσεις από τη Λιβύη.

«Η ιδέα ότι μια γυναίκα η οποία ταξιδεύει μαζί με άνδρες είναι αυτομάτως ασφαλής είναι εσφαλμένη», επισήμανε η Μαργκόλις. «Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες εξαναγκάζονται να ταξιδέψουν μαζί με άνδρες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διακίνησης, σωματεμπορίας, ή μπορεί να αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τζοάν Λιου, πρόεδρος της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν προσφέρει βοήθεια –αντίθετα μοιάζει να εγκαταλείπει στην τύχη τους– στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή είναι «να αποθαρρύνονται οι άνθρωποι από το να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να σώσουν τη ζωή τους», γεγονός που σημαίνει ότι ως διεθνής κοινότητα «επιδεινώνουμε και αυξάνουμε» το πόσο ευάλωτοι είναι, υπογράμμισε η Λιου.

Για τις γυναίκες η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη διότι «οι γυναίκες μετατρέπονται σε πεδίο μάχης, κακομεταχείρισης. Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο και δεν βρισκόμαστε στο τέλος του», συμπλήρωσε η ίδια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Σήμερα

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σήμερα

Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Σήμερα

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Σήμερα

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Σήμερα

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Σήμερα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

Σέρρες: Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του ήταν νεκρός ο πυροσβέστης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Χτες

Η κηδεία του 45χρονου πυροσβέστη θα γίνει αύριο το μεσημέρι - Έκκληση της οικογένειας μέσω δικηγόρου να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι εικασίες για τα αίτια θανάτου

Διπλώματα οδήγησης: Τέλος εποχής στη χρήση τους – Οι αλλαγές

Χτες

Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Χτες

O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Την Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στη Ριτσώνα

Χτες

Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του με δωρεά σε οργανισμούς

Η Μαρία Σάκκαρη έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του United Cup

Χτες

Επόμενη σειρά αγώνων με την Ελβετία την Τετάρτη για μια θέση στα ημιτελικά

Δανία: «Ο Τραμπ μιλάει σοβαρά όταν λέει ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία»

Χτες

Η πρωθυπουργός της Δανίας λέει ότι ο Τραμπ είναι σοβαρός ως προς την επιθυμία του να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.