E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τη συμφωνία μείωσης παραγωγής πετρελαίου

Ποιες χώρες θα πληρώσουν λιγότερο ή περισσότερο

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τη συμφωνία μείωσης παραγωγής πετρελαίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/12/2016 | 14:13

Ο ΟΠΕΚ κατέληξε χθες σε μια συμφωνία, η οποία, εάν εφαρμοστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς πετρελαίου στην αγορά που έχει καταποντίσει τις τιμές τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, η συμφωνία ενέχει κάποιο κόστος και κάποια μέλη του καρτέλ θα πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα από άλλα, επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, συμφώνησαν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων. Ωστόσο, βασίζονται σε μια γρήγορη ανάκαμψη στις τιμές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν έσοδα ή μερίδιο αγοράς από άλλους παραγωγούς.

Το Ιράν και το Ιράκ έχουν θυσιάσει λιγότερα. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν τις περιορισμένες παραχωρήσεις που έκαναν για να επιτευχθεί η συμφωνία κυρίως προσχηματικά, τεχνικού χαρακτήρα μέτρα με στόχο να κατευνάσουν τους Σαουδάραβες.

Άλλα μέλη, από τη Βενεζουέλα έως την Ανγκόλα, που συμφώνησαν να μειώσουν μέρος της παραγωγής τους, δεν έχουν καλό ιστορικό σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωσή τους με συμφωνίες του παρελθόντος. Παρά τη χθεσινή άνοδο των τιμών, ίσως χρειαστούν μια διαρκή ανάκαμψη για να πειστούν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρατηρητές του ΟΠΕΚ έσπευσαν να αναλύσουν τα νούμερα της συμφωνίας – η οποία αντιστοιχεί σε μια αναλογική μείωση κατά 4,5% για όλες τις χώρες εκτός της Λιβύης και της Νιγηρίας. Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ πράγματι προβλέπουν μια συμφωνία για μείωση σχεδόν 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Σε αυτό, τη μεγαλύτερη συνεισφορά θα έχει η Σαουδική Αραβία με μείωση κατά 486.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ ακολουθούν οι σύμμαχοί της στον Κόλπο με μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (139.000 βαρέλια την ημέρα), το Κουβέιτ (131.000 βαρέλια την ημέρα) και το Κατάρ (30.000 βαρέλια την ημέρα).

Το Ιράκ συμφώνησε απρόθυμα να χρησιμοποιηθούν τα ανεξάρτητα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη του ο ΟΠΕΚ για τον υπολογισμό της παραγωγής του και να προχωρήσει σε μείωση κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα. Οι αναλυτές εμφανίζονται αβέβαιοι για το πού ακριβώς θα γίνουν αυτές οι μειώσεις, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής το διαχειρίζονται εν μέρει διεθνείς εταιρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το Ιράν, το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο και περιλαμβάνει τη χρήση στοιχείων που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι βασίζονται περισσότερο σε εκτιμήσεις παρά στην πραγματικότητα.

Καθώς το Ιράν τελούσε σε καθεστώς κυρώσεων για χρόνια, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε στο να οριστεί το βασικό επίπεδο της παραγωγής του στα 3,975 εκατ. βαρέλια την ημέρα – το υψηλότερο προ κυρώσεων επίπεδο που παρήγαγε το 2005 – σε αντίθεση με το βασικό επίπεδο παραγωγής άλλων μελών του ΟΠΕΚ που ορίστηκε στην ποσότητα πετρελαίου που άντλησαν τον Οκτώβριο. Μια μείωση κατά 4,5% από αυτό το επίπεδο οδηγεί την παραγωγή σχεδόν στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η τρέχουσα παραγωγή του Ιράν είναι πιο κοντά στα 3,7 εκατ. βαρέλια, το οποίο δίνει το περιθώριο στη χώρα για μια αύξηση τουλάχιστον κατά 90.000 βαρέλια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται με τη Νιγηρία και τη Λιβύη, τις δύο χώρες που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία. «Έχοντας επηρεαστεί από συγκρούσεις και αναστολή της παραγωγής, αυτές είναι δύο χώρες με σημαντική δυνατότητα αύξησης της παραγωγής», σύμφωνα με τον Αμπισέκ Ντεσπάντ, αναλυτή της Natixis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιοι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ επίσης έχουν δεσμευθεί σε μειώσεις. Το πώς θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις αυτές θα επηρεάσει την επιτυχία – και τη διάρκεια- της συμφωνίας.

Η Ρωσία είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, λέγοντας ότι θα αναλάβει το ήμισυ της μείωσης των 600.000 βαρελιών την ημέρα που ζητά ο ΟΠΕΚ από χώρες μη μέλη του οργανισμού. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για τη μείωση στην οποία μπορεί ή θέλει να προχωρήσει η Μόσχα.

Μια σχετική ασάφεια επικρατεί και από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα 300.000 βαρέλια την ημέρα. Το Καζακστάν και το Ομάν έχουν διαμηνύσει την σχετική προθυμία τους να συνεισφέρουν αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Μια συμφωνία με τα παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 9 Δεκεμβρίου στη Ντόχα του Κατάρ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταιγίδα σκόνης πλήττει το Burning Man 2025 – Αναγκαστική εκκένωση και περιορισμένη συμμετοχή

Χτες

Το Burning Man, που φέτος γιορτάζει την 39η του έκδοση, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο

EuroBasket 2025 – Το πρόγραμμα και οι ώρες των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας

Χτες

Η γαλανόλευκη ανοίγει την αυλαία της διοργάνωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή πορεία – όλα τα ματς και τα κανάλια μετάδοσης

Συγκλονισμένος ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα από τη νέα γυναικοκτονία: Είμαστε στο 2025 και η γυναίκα δεν μπορεί να φύγει;

Χτες

«Περάστε μηνύματα, δεν πρέπει να χειραγωγούμε, ούτε να χτυπάμε, ούτε τίποτα»

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για 13ωρο, 4ήμερη εργασία, προσλήψεις‑εξπρές και υπερωρίες

Χτες

Από την επέκταση του 13ώρου μέχρι την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι αλλαγές φαίνεται να εξυπηρετούν κυρίως τους εργοδότες, αφήνοντας τον εργαζόμενο εκτεθειμένο

Συναγερμός στις ΗΠΑ για το παράσιτο «σαρκοφάγα αλογόμυγα» ‑ Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο

Χτες

Το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες ή ακόμη και θάνατο, αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση

Ραγδαία εξάπλωση του ιού chikungunya στην Ευρώπη – Συναγερμός σε Γαλλία και Ιταλία

Χτες

Ανησυχητική εικόνα στην Ευρώπη με τον ιό chikungunya να καταγράφει συνεχή αύξηση

Φωτιά τώρα στη Σαλαμίνα ‑ Επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Χτες

Κινητοποιήθηκαν 41 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος

Ζιζέλ Πελικό: Σταμάτησε να της μιλάει η κόρη της

Χτες

Αν και η κοινή γνώμη χειροκρότησε την τόλμη της μητέρας της, η σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες κατέρρευσε

Γνωστός TikToker δολοφόνησε φίλο του για χρέος 31.000 ευρώ ‑ Η γυναίκα... δόλωμα και η παγίδα

Χτες

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο άνδρες εργάζονταν στην ίδια μεταφορική εταιρεία

Βόλος: Με χτύπημα στον θώρακα με εργαλείο ψησίματος σκότωσε τη 36χρονη ‑ Τι έδειξε η ιατροδικαστική

Χτες

Πώς δολοφόνησε την σύζυγό του ο 40χρονος καθ΄ομολογίαν δολοφόνος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.