E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ένταση προκαλεί η Τουρκία με «πολεμικές ιαχές» και Ίμια

Κλιμακώνεται η πολεμική ρητορική, φόβος για περαιτέρω ενέργειες

Ένταση προκαλεί η Τουρκία με «πολεμικές ιαχές» και Ίμια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/12/2016 | 08:39

Η πολεμική ρητορική της Τουρκίας για το καθεστώς του Αιγαίου κλιμακώνεται επικίνδυνα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας χωρίς κανέναν δισταγμό, σε μια στημένη ερώτηση, πως «τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος». Η απάντησή του ήρθε ως απάντηση σε επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, στην οποία ανέφεραν ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών του αρχηγού των κεμαλικών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι Συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών... Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επίλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί, δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αυτές ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Αγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους, που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχαν πραγματοποιηθεί 7 γύροι διερευνητικών επαφών. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», κατέληξε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι προκλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητεί τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης και ταυτόχρονα να επιτίθεται και κατά της Κύπρου, την οποία μόλις προχθές κατηγόρησε ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο», απειλώντας μάλιστα ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό η Τουρκία ζήτησε με ΝΟΤΑΜ την αποστρατικοποίηση της Κάσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.

Η Μέρκελ μίλησε με Τσίπρα και Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Μάλιστα λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισόβια σε πέντε άνδρες για τη δολοφονία Έλληνα στο Λονδίνο

Σήμερα

Τον σκότωσαν με ματσέτες για να τον κλέψουν

Ακρίβεια: Εκτίναξη των τιμών στο κρέας

Σήμερα

Θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για μείωση;

Η στιγμή που γερανός κατεβάζει άνδρα 272 κιλών που δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του στη Φλόριντα

Σήμερα

Οι διασώστες χρειάστηκε να κόψουν μέρος του τοίχου του διαμερίσματος, καθώς και μέρος των κιγκλιδωμάτων του μπαλκονιού για να τον μεταφέρουν

«Χρυσάφι» τα παλιά ακίνητα ‑ «Παλιό» δεν σημαίνει «φθηνό»

Σήμερα

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές

Ποτάμια Παλαιστινίων επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία ‑ Δείτε live εικόνα από τη μαζική επιστροφή τους

Σήμερα

Οι σκηνές εκτυλίσσονται σε μια περιοχή που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Σήμερα

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε

Ο CEO του LinkedIn προειδοποιεί: «Το μέλλον της εργασίας δεν θα ανήκει σε όσους έχουν πτυχία»

Σήμερα

«Το μέλλον δεν ανήκει πλέον σε όσους έχουν τα πιο “λαμπερά” πτυχία» εξηγεί

Έξι στους δέκα νοσηλευτές έχουν χορηγήσει λάθος φάρμακο

Σήμερα

Έντεκα σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2025

Το μοναδικό σενάριο που κρατά ζωντανή την Εθνική για το Μουντιάλ 2026

Σήμερα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο -4 από Δανία και Σκωτία, που προηγούνται με 7 βαθμούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.