New York Times: Ο Αλέξης Τσίπρας στην λίστα με τους 8 πιο λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης
Ποιοι άλλοι ηγέτες βρίσκονται στην λίστα

Με δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times, με τίτλο «European Populism in the Age of Donald Trump» (σ.σ. Ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ), σχολιάζει πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές «έχει ενεργοποιήσει κάποια "αντάρτικα" κόμματα καθώς ψάχνουν ευκαιρία να ανατρέψουν την καθιερωμένη πολιτική τάξη».
Το δημοσίευμα ξεκινάει λέγοντας πως «Ένα ρεύμα λαϊκισμού, ενισχυμένο πρόσφατα από την απόρριψη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, χτίζεται απ' άκρη σ' άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει βρει υποστηρικτές σε κόμματα και των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος».
Με ένα λεπτομερές γράφημα που περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos στην Ισπανία, το UKIP της Βρετανίας, το «Εθνικό Μέτωπο» στην Γαλλία, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία», το «Κόμμα των Ελευθέρων» σε Αυστρία και Ολλανδία και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», οι New York Times «τσεκάρουν» τις θέσεις των παραπάνω κομμάτων για διάφορά φλέγοντα ζητήματα, όπως την λιτότητα, το μεταναστευτικό, την Ευρωζώνη, την παγκοσμιοποίηση, το Ισλάμ κ.α.
Στην συνέχεια του άρθρου, αποπειράται να αξιολογήσει τον κάθε ένα πολιτικό ηγέτη αλλά και τις θέσεις τους για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, που διαδέχεται τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ως λαϊκιστές πολιτικοί της Ευρώπης αναφέρονται, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα οι Beppe Grillo (Ιταλία), Norbert Hofer (Αυστρία), Marine Le Pen (Γαλλία), Geert Wilders (Ολλανδία), Frauke Petry (Γερμανία), Nigel Farage (Μεγάλη Βρετανία) και Pablo Iglesias (Ισπανία).
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας» σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι NYT στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα. Και συνεχίζουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε ως συνασπισμός των αριστερών τάσεων και ριζοσπαστικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία ενώθηκαν με σημείο αναφοράς την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές. Από το 2015, οπότε και σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δίνει μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νομισματική Ένωση».
Όσον αφορά δε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το πώς τη σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζουν μια φράση του: «Αντίθετα με κάποιους από τους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, δεν βιάστηκα να επαναλάβω την κριτική που πολλοί έκαναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον Ντόναλντ Τραμπ».