E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χαμός στον ΟΑΕΕ που κλείνουν 9.000 μπλοκάκια το μήνα

Η φυγή των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 40.000 στο τελευταίο εξάμηνο

Χαμός στον ΟΑΕΕ που κλείνουν 9.000 μπλοκάκια το μήνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/12/2016 | 08:20

Με απίστευτους ρυθμούς, που φτάνουν τις 9.000 το μήνα, κλείνουν τα μπλοκάκια και τα βιβλία τους οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για να γλιτώσουν το τσουνάμι εισφορών 27% επί των πάσης φύσεως εισοδημάτων από εργασία που έρχεται από 1ης Ιανουαρίου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φυγή των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 40.000 στο τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου. Μάλιστα εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όταν αποκαλυφθούν οι επιβαρύνσεις που καθιστούν ασύμφορη τη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων στην εφορία και τα Ταμεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του οργανισμού, που αποκαλύπτει η μεφημερίδα μέσα σε ένα μόνο μήνα, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2016, έκλεισαν μπλοκάκια και βιβλία στον ΟΑΕΕ 9.000 ασφαλισμένοι. Η ένδειξη αυτή είναι αντιπροσωπευτική για τη φυγή που παρατηρείται, καθώς ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση των διακοπών κατά 10% ως 20% σε λογιστικά γραφεία και υπηρεσίες του ΟΑΕΕ από ελεύθερους επαγγελματίες, που σταματούν να πληρώνουν, παρότι δεν βγαίνουν στη σύνταξη.

Από τους 9.000 ασφαλισμένους που έφυγαν σε ένα μήνα από τον ΟΑΕΕ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 5.125 διέκοψαν την ασφάλισή τους παίρνοντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ. Η εξαίρεση δίδεται για δύο λόγους: α) Οταν οι ασφαλισμένοι δηλώνουν ότι βρήκαν μισθωτή απασχόληση με 25 ένσημα το μήνα (παλαιότερα έπαιρναν εξαίρεση εμφανίζοντας εικονικά μισθωτή εργασία ακόμη και για μία ημέρα το μήνα), β) όταν οι ασφαλισμένοι ζητούν απαλλαγή εισφορών από τον ΟΑΕΕ και όχι κατ’ ανάγκη με διακοπή ασφάλισης, για τη μεταφορά της έδρας τους σε άλλη χώρα και εν προκειμένω στη Βουλγαρία, που είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για όσους δεν αντέχουν να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές στην Ελλάδα.
Οι 504 διέκοψαν τον ΟΑΕΕ είτε λόγω υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης είτε λόγω θανάτου.
Οι 3.873 έφυγαν με διακοπή επαγγέλματος.
Την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές που θα γίνουν στο παραπέντε, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού δεκάδες ερωτήματα είναι αναπάντητα.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου, επεξεργάζονται και πάλι τη βάση υπολογισμού με στόχο να προσεγγίζει το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες εισφορές αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Η υπουργική απόφαση για τις εισφορές είναι στο τελικό στάδιο:

Εισφορές με το μήνα θα πληρώνουν αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες
Βάση των υπολογισμών θα είναι τα εισοδήματα του 2015
Όλοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα πληρώνουν 26,35% επί της αμοιβής τους και 7% για επικουρική. Μόνο όσοι έχουν έναν εργοδότη θα πληρώνουν ως μισθωτοί το 6,67% και άλλον ένα 3,5% και το υπόλοιπο θα το πληρώνουν οι εργοδότες.Αν είναι ασφαλισμένοι με ΙΚΑ και έχουν δύο εργοδότες με μπλοκάκι θα πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές στον ΟΑΕΕ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑1: Τον γκρέμισε από την κορυφή και… ανέβασε τον Ολυμπιακό

Χτες

Μείωσαν τη διαφορά από την 1η θέση οι «πράσινοι»

Σοκαριστική σύγκρουση τρένων στη Σλοβακία: Πολλοί τραυματίες, στο σημείο όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Χτες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιο σοβαροί τραυματισμοί εντοπίζονται στο πρώτο βαγόνι

Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 24ωρο με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Χτες

Η κακοκαιρία θα επιμείνει μέχρι την Τρίτη σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων

Εγκαινιάστηκε νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Αγία Όλγα με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου

Χτες

Παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη και δωρεά της La vie en Rose by Dimitra Katsafadou

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Προχτές

Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Προχτές

Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.