E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι αλλάζει στις εισφορές των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Τι αλλάζει στις εισφορές των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών

Δημοσίευση 9/12/2016 | 10:10

Σημαντικές αλλαγές και διευκρινήσεις στο νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό σχετικά με τις εισφορές μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με το οποίο συστήνεται μεταξύ άλλων, Εθνικός Μηχανισμός για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Αναλυτικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται:

-Η θεσμοθέτηση ελάχιστου πλαφόν για τις εισφορές μισθωτών πλήρους απασχόλησης με βάση τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ). Θίγονται οι νέοι κάτω των 25 ετών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν μεικτό μισθό 510 ευρώ. Ωστόσο από το υπουργείο διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει νομοτεχνική διόρθωση.

-Από 1/1/2017 επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και τόκους το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που καταβάλλεται εκπρόθεσμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος λήξης προθεσμίας πληρωμής). Αν ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στην εισφορά του, τότε αυτό συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους παράλληλα με τις τρέχουσες.

-Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης διαμορφώνονται ως εξής μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου: 6,67% για τους εργαζόμενους και σταδιακώς αυξανόμενη για τους εργοδότες από 7,5% αρχής γενομένης από Δεκέμβρη του 2016 ως και 13,33% την 1/1/2020.

-Για τους ελευθεροεπαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους με πολύ μικρό εισόδημα ή ζημιές προβλέπεται πως αν έχουν και μισθωτή εργασία με μερική απασχόληση το ελάχιστο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ το μήνα) απομειώνεται κατά το ύψος των αποδοχών στην μερική απασχόληση.

-Ορίζεται μεταβατική περίοδος για τις εισφορές των ναυτικών. Ο νέος τρόπος που ορίζει ο νόμος 4387 (υπολογισμός επί του βασικού μισθού που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμενο στην τελευταία συλλογική σύμβαση) εφαρμόζεται για ναυτολόγια από 1/7/2016 και μετά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται πως:

• Όσοι έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές (πάνω από τον γενικό κανόνα του 20%, π.χ.) και ταυτόχρονα έχουν εξαιρεθεί από τον μηχανισμό του 2015 αύξησης των ορίων ηλικίας - δηλαδή οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμένοι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων ή ειδικών παθήσεων κ.α. - χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρύγκαλου (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).
• Για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθεί υπόψη και η διάταξη για προσαύξηση της σύνταξης (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) όσων έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μονοσυνταξιούχοι ΤΣΑΥ, ειδικός λογαριασμός ΤΣΜΕΔΕ κ.α).
• Εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αξιωματικούς και τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού.
• Καταργείται ένας τελευταίος κοινωνικός πόρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (1,8 εκ. το χρόνο).
• Προβλέπεται η αναλογική εφαρμογή στο ΕΤΕΑ (επικουρικές συντάξεις) των διατάξεων για τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, την παράλληλη ασφάλιση, την προαιρετική ασφάλιση, την προσαύξηση σύνταξης όσων έχουν αυξημένες εισφορές και την διαδοχική. Ειδικά οι διατάξεις για την προσαύξηση σε περίπτωση αυξημένων εισφορών θα ισχύσουν και για όσους έφυγαν από 1/1/2015 ως 12/5/2016.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη σύσταση του "Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνενοχής, καθώς και τη λειτουργία του Ενιαίου Γεωπληροφοριακού συστήματος στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής. Στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα με τίτλο "e-πρόνοια για την πολίτη" που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης του πολίτη στις προνοιακές υπηρεσίες, συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας δύο νέες διευθύνσεις και έξι τμήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του νομοσχεδίου, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου με ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες και εμπειρογνώμονες.

Όσο για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ορίζεται ότι η εφαρμογή του επεκτείνεται από 1/1/2017 σε όλους τους δήμους της χώρας. Παράλληλα εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης κλπ. και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτουν αληθινά, κατά την αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιόυ Πνέυματος: Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Χτες

Σε ποια περιοχή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς

Αλέξης Τσίπρας: Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να παραιτηθώ

Χτες

«Δεν είμαι μηχανή είμαι άνθρωπος. Αλλά δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω»

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες

Χτες

Διευκρινίσεις σχετικά με την ψήφο των ετεροδημοτών έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών

Μαρία Σπυράκη: Αρση της ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Χτες

Η άρση της ασυλίας είχε ζητηθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη για «γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ»

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Ανδρας με μαχαίρι εισέβαλε στο σπίτι του Βρετανού σταρ

Χτες

Την ώρα της εισβολής, ο ίδιος ο ηθοποιός, η γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά βρίσκονταν μέσα στο σπίτι

Νέο εξωφρενικό βίντεο με γυναίκες Ρομά να ανοίγουν πόρτα με κάρτα

Χτες

Καταγράφηκαν από την κάμερα του κουδουνιού

Νέα προειδοποίηση για την τεχνητή νοημοσύνη: Απειλεί με «αφανισμό» την ανθρωπότητα, προειδοποιούν ειδικοί

Χτες

Εξισώνουν τον κίνδυνο με εκείνους των πανδημιών και των πυρηνικών πολέμων

Θεσσαλονίκη: «Είμαι από χωριό, δεν τα ξέρω αυτά» λέει 55χρονος που έστελνε σeξουαλικά μηνύματα σε 12χρονη

Χτες

Προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο

Μυστήριο στη Βενετία: Λύθηκε ο «γρίφος» με το πράσινο νερό στο Μεγάλο Κανάλι

Χτες

Λύθηκε το μυστήριο με το φωσφορίζον πράσινο υγρό στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας

Αλέξης Γεωργούλης: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας για τις καταγγελίες Χρονοπούλου

Χτες

Με 19 ψήφους υπέρ και καμία κατά η άρση ασυλίας

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.