.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι αλλάζει στις εισφορές των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Τι αλλάζει στις εισφορές των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/12/2016 | 10:10

Σημαντικές αλλαγές και διευκρινήσεις στο νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό σχετικά με τις εισφορές μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με το οποίο συστήνεται μεταξύ άλλων, Εθνικός Μηχανισμός για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται:

-Η θεσμοθέτηση ελάχιστου πλαφόν για τις εισφορές μισθωτών πλήρους απασχόλησης με βάση τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ). Θίγονται οι νέοι κάτω των 25 ετών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν μεικτό μισθό 510 ευρώ. Ωστόσο από το υπουργείο διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει νομοτεχνική διόρθωση.

-Από 1/1/2017 επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και τόκους το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που καταβάλλεται εκπρόθεσμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος λήξης προθεσμίας πληρωμής). Αν ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στην εισφορά του, τότε αυτό συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους παράλληλα με τις τρέχουσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης διαμορφώνονται ως εξής μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου: 6,67% για τους εργαζόμενους και σταδιακώς αυξανόμενη για τους εργοδότες από 7,5% αρχής γενομένης από Δεκέμβρη του 2016 ως και 13,33% την 1/1/2020.

-Για τους ελευθεροεπαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους με πολύ μικρό εισόδημα ή ζημιές προβλέπεται πως αν έχουν και μισθωτή εργασία με μερική απασχόληση το ελάχιστο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ το μήνα) απομειώνεται κατά το ύψος των αποδοχών στην μερική απασχόληση.

-Ορίζεται μεταβατική περίοδος για τις εισφορές των ναυτικών. Ο νέος τρόπος που ορίζει ο νόμος 4387 (υπολογισμός επί του βασικού μισθού που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμενο στην τελευταία συλλογική σύμβαση) εφαρμόζεται για ναυτολόγια από 1/7/2016 και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται πως:

• Όσοι έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές (πάνω από τον γενικό κανόνα του 20%, π.χ.) και ταυτόχρονα έχουν εξαιρεθεί από τον μηχανισμό του 2015 αύξησης των ορίων ηλικίας - δηλαδή οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμένοι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων ή ειδικών παθήσεων κ.α. - χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρύγκαλου (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).
• Για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθεί υπόψη και η διάταξη για προσαύξηση της σύνταξης (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) όσων έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μονοσυνταξιούχοι ΤΣΑΥ, ειδικός λογαριασμός ΤΣΜΕΔΕ κ.α).
• Εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αξιωματικούς και τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού.
• Καταργείται ένας τελευταίος κοινωνικός πόρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (1,8 εκ. το χρόνο).
• Προβλέπεται η αναλογική εφαρμογή στο ΕΤΕΑ (επικουρικές συντάξεις) των διατάξεων για τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, την παράλληλη ασφάλιση, την προαιρετική ασφάλιση, την προσαύξηση σύνταξης όσων έχουν αυξημένες εισφορές και την διαδοχική. Ειδικά οι διατάξεις για την προσαύξηση σε περίπτωση αυξημένων εισφορών θα ισχύσουν και για όσους έφυγαν από 1/1/2015 ως 12/5/2016.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη σύσταση του "Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνενοχής, καθώς και τη λειτουργία του Ενιαίου Γεωπληροφοριακού συστήματος στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής. Στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα με τίτλο "e-πρόνοια για την πολίτη" που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης του πολίτη στις προνοιακές υπηρεσίες, συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας δύο νέες διευθύνσεις και έξι τμήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του νομοσχεδίου, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου με ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες και εμπειρογνώμονες.

Όσο για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ορίζεται ότι η εφαρμογή του επεκτείνεται από 1/1/2017 σε όλους τους δήμους της χώρας. Παράλληλα εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης κλπ. και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτουν αληθινά, κατά την αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 43χρονης στη Σαλαμίνα

Χτες

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ο 71χρονος άνδρας

Τράπερ Don Leon στο Live News: «Ζητώ συγγνώμη, θα αποδεχτώ ό,τι πραγματικά έχω κάνει»

Χτες

«Σε καμία περίπτωση αυτές οι συμπεριφορές δεν πρέπει να συνδέονται με τη μουσική μου. Δεν είμαι κακός άνθρωπος, δεν θα πείραζα ποτέ κανέναν»

Ελάφια στη Ρόδο: Σε κάποια χωριά είναι περισσότερα από τους κατοίκους

Χτες

Τα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωριών της Ρόδου

Προφυλακιστέος ο πρώην παράγοντας του μπάσκετ και ο λογιστής: Κύκλωμα απάτης

Χτες

Στην υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί του δημοσίου

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Είχε αλλάξει σπίτι, πήρε panic button αλλά ο φονιάς πρόλαβε την 43χρονη

Χτες

Η 43χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για κακοποίηση και ακολούθησε όλες τις οδηγίες των αστυνομικών

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.