E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Σουλτάνος» και... επίσημα ο Ερντογάν

Μετά το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή

«Σουλτάνος» και... επίσημα ο Ερντογάν

Δημοσίευση 10/12/2016 | 19:20

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο μια πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερους από πέντε μήνες έπειτα από μια απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του.

Η πρόταση αυτή, που έχει σκοπό την εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος στη θέση του κοινοβουλευτικού συστήματος που ισχύει σήμερα, διαβιβάστηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το κείμενο, που περιλαμβάνει 20 άρθρα, προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση.

Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει απολυταρχικές τάσεις, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Όμως οι υποστηρικτές του κειμένου τονίζουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ασταθή κατάσταση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση και διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Αν το θέλει ο Θεός, θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής» για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τη διαβίβαση του κειμένου στο κοινοβούλιο. «Ευχή μου είναι (το κείμενο) να διέλθει με επιτυχία (...) το στάδιο του Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 330 βουλευτές (σε σύνολο 550) για να μπορέσει να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και τον ερχόμενο Μάρτιο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιόυ Πνέυματος: Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Σήμερα

Σε ποια περιοχή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς

Αλέξης Τσίπρας: Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να παραιτηθώ

Σήμερα

«Δεν είμαι μηχανή είμαι άνθρωπος. Αλλά δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω»

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες

Σήμερα

Διευκρινίσεις σχετικά με την ψήφο των ετεροδημοτών έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών

Μαρία Σπυράκη: Αρση της ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα

Η άρση της ασυλίας είχε ζητηθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη για «γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ»

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Ανδρας με μαχαίρι εισέβαλε στο σπίτι του Βρετανού σταρ

Σήμερα

Την ώρα της εισβολής, ο ίδιος ο ηθοποιός, η γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά βρίσκονταν μέσα στο σπίτι

Νέο εξωφρενικό βίντεο με γυναίκες Ρομά να ανοίγουν πόρτα με κάρτα

Σήμερα

Καταγράφηκαν από την κάμερα του κουδουνιού

Νέα προειδοποίηση για την τεχνητή νοημοσύνη: Απειλεί με «αφανισμό» την ανθρωπότητα, προειδοποιούν ειδικοί

Σήμερα

Εξισώνουν τον κίνδυνο με εκείνους των πανδημιών και των πυρηνικών πολέμων

Θεσσαλονίκη: «Είμαι από χωριό, δεν τα ξέρω αυτά» λέει 55χρονος που έστελνε σeξουαλικά μηνύματα σε 12χρονη

Σήμερα

Προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο

Μυστήριο στη Βενετία: Λύθηκε ο «γρίφος» με το πράσινο νερό στο Μεγάλο Κανάλι

Σήμερα

Λύθηκε το μυστήριο με το φωσφορίζον πράσινο υγρό στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας

Αλέξης Γεωργούλης: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας για τις καταγγελίες Χρονοπούλου

Σήμερα

Με 19 ψήφους υπέρ και καμία κατά η άρση ασυλίας

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.