E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς θα λειτουργεί το αφορολόγητο με «πλαστικό χρήμα»

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου

Πώς θα λειτουργεί το αφορολόγητο με «πλαστικό χρήμα»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/12/2016 | 20:42

Τον δρόμο της Βουλής αναμένεται να πάρει εντός της εβδομάδας -πιθανώς και αύριο Δευτέρα-το περίφημο νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με την οποία θα «χτίζεται» το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η πολυαναμενόμενη διάταξη για τον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έγραφε νωρίτερα μέσα στον μήνα το Newmoney, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον ακατάσχετο, δεν πέρασε τελικά από τους θεσμούς, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που μπόρεσε να «περάσει» το ΥΠΟΙΚ ήταν ένας επιχειρηματικός τραπεζικός λογαριασμός στις διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα που προβλέπει ότι η εφορία, οι τράπεζες και τα Ταμεία δεν θα μπορούν να κατάσχουν χρήματα από τον λογαριασμό αν αυτός έχει κατατεθειμένα έως 1.250 ευρώ. Στα μεγαλύτερα ποσά θα μπορεί να κατάσχεται το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.250 και 1.500 ευρώ, ενώ για χρέη άνω των 1.500 ευρώ, τότε θα μπορεί να κατάσχονται όλα τα χρήματα πάνω από το ποσό αυτό, εφόσον φυσικά έχει χρήματα ο λογαριασμός.

Στόχος της κυβέρνησης να θέσει σε στενότερο κλοιό τους κλάδους που είναι «συνήθεις ύποπτοι» φοροδιαφυγής, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τρεις καινοτομίες.
Αφενός την ευκολότερη παροχή αφορολόγητου ορίου σε όσους συμπληρώνουν συγκεκριμένο ποσό δαπανών με αγορές από κάρτα, αφετέρου τη θέσπιση αντικινήτρων ή και προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να εγκαταστήσουν POS, ενώ, με το νομοσχέδιο, οι κλάδοι με υψηλά κρούσματα φοροδιαφυγής θα τίθενται σε στενότερο έλεγχο με τη χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Το ανώτατο ποσό δαπάνης με πλαστικό χρήμα για να δοθεί αφορολόγητο περιορίζεται από 30% σε 20%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενλω για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος.

- Αν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις, θα του επιβληθεί πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

- Αναγκαστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να γίνονται οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

- Καμιά απόδειξη από γιατρό δεν θα «περνάει» αν δεν έχει πληρωθεί με κάρτα

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας

Σήμερα

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν αύριο (12/01) τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας

Κορωπί: Συνελήφθη 55χρονος άνδρας για την φωτιά σε δύο αποθήκες – Στάχτη έγιναν εμπορεύματα και εξοπλισμός

Σήμερα

Όπως ισχυρίστηκε ο 55χρονος, πριν φύγει από το σημείο έσβησε την φωτιά, ωστόσο άφησε πίσω του μια εστία χωρίς να το αντιληφθεί, η οποία σιγόκαιγε μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας

Ιταλία: Φύλακας πέθανε σε εργοτάξιο των Χειμερινών Ολυμπιακών μέσα στο ψύχος

Σήμερα

Εκείνη τη νύχτα η θερμοκρασία έπεσε μέχρι τους -12 βαθμούς Κελσίου

Τρεις συλλήψεις για ελιγμούς και κόντρες στην Αττική ‑ Ανέβασαν προκλητικό βίντεο στα social media

Σήμερα

Οι οδηγοί είχαν αναδιπλώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας με σκοπό να μην εντοπιστούν από την αστυνομία

Ιράν: Σε κατάσταση «συναγερμού» το Ισραήλ για την πιθανότητα επέμβασης Τραμπ στη χώρα

Σήμερα

Ο Νετανιάχου και ο Ρούμπιο συζήτησαν το Σάββατο το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη χώρα, την ίδια ημέρα που ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν» τους διαδηλωτές

Τραμπ: Ζήτησε «σχέδιο εισβολής» στη Γροιλανδία – Αντιδρούν στρατηγοί

Σήμερα

Τι αναφέρει ρεπορτάζ της Mail on Sunday σχετικά με τις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ για το νησί της Αρκτικής

Στέφανος Κασσελάκης: «Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας»

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα

Σήμερα

Το μήνυμα που φέρεται να έστειλε μέσω των δικηγόρων του στον γιο του, Νικολάς Μαδούρο Γκέρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.