E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τεράστια οικονομικά προβλήματα για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Για να βγούμε το 2017 χρειαζόμαστε επιχορήγηση 8 εκατομμυρίων ευρώ»

Τεράστια οικονομικά προβλήματα για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/12/2016 | 20:25

Σε αναζήτηση λύσης για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά αδιέξοδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρίσκεται η διοίκηση του οργανισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος για το διάστημα Δεκέμβριος 2016- Ιούνιος 2017, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του Μεγάρου, όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Θεοχαράκης (στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του) «τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα δεν είναι καλά». Η επιχορήγηση του ΥΠΠΟ που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ μαζί με τα έσοδα του οργανισμού που ανέρχονται στα 5.5 εκατ. ευρώ (από εισιτήρια, εκμισθώσεις αιθουσών και χορηγίες) δεν αρκούν για να καλύψουν τα έξοδα του ΜΜΑ που αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ (αμοιβές, διοικητική λειτουργία).

«Για να βγούμε το 2017 χρειαζόμαστε επιχορήγηση 8 εκατομμυρίων ευρώ» είπε ο κ. Θεοχαράκης, ενώ σημείωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εξαιτίας της οφειλής 52 εκατ. ευρώ από προηγούμενα χρέη που εμποδίζουν το ΜΜΑ να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανέφερε πως ανοίγει μία νέα εποχή για το Μέγαρο και χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πλούσιο και με πρωτοτυπίες». Επίσης διατύπωσε την ελπίδα ότι, ως κρατικός φορέας πλέον, θ' αποτελέσει «χώρο όχι μόνο για σπουδαίες δράσεις πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα θ' ανοίξει τις πόρτες του σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στους νέους δοκιμαζόμενους καλλιτέχνες προκειμένου να τονωθεί η παραγωγή αλλά και ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθεί μια γενιά δημιουργών λόγω κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχαράκης χαρακτήρισε την παρουσία της υπουργού στη συνέντευξη ως «εγγύηση ότι θα έχουμε αρωγό το υπουργείο στα προβλήματα του Μεγάρου που είναι ουκ ολίγα». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους στόχους της νέας διοίκησης, δηλαδή ο οργανισμός «ν’ ανοιχτεί στην κοινωνία» και ν’ αποτελέσει παράλληλα «φυτώριο νέων καλλιτεχνών» καθώς και στους άξονες του προγραμματισμού του Μεγάρου στη νέα φάση της λειτουργίας του. «Σε μια εποχή που η δημοσιονομική πολιτική είναι στη μέγγενη, όταν κάνεις πολιτισμό οφείλεις να τον κάνεις με ευαισθησία για το δημόσιο χρήμα. Είμαστε υπόλογοι στην κοινωνία για το πολιτιστικό αγαθό που προσφέρουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων, και ευχήθηκε να λυθούν τους επόμενους μήνες τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του οργανισμού. «Το πόσο θ' απλωθούμε εξαρτάται από τον προϋπολογισμό που θα έχουμε» τόνισε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Μίλτος Λογιάδης, παρουσίασε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό ο οποίος αποτελείται από θεματικούς κύκλους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται παλαιότεροι που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του καλλιτεχνικού προγραμματισμού όπως οι "Μεγάλες Ορχήστρες" και ο "Χορός στο Μέγαρο" αλλά και καινούριοι όπως οι «+Αισθήσεις» ή ο «Κύκλος Σκαλκώτας». «Οι θεματικοί αυτοί κύκλοι εφάπτονται μεταξύ τους και αρκετές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ανήκουν σε δύο ή και περισσότερους από αυτούς, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ομοιογένεια και ενιαίο χαρακτήρα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Λογιάδης.

Βασικό στοιχείο του φετινού προγράμματος είναι οι συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς (ΚΟΑ, Καμεράτα, Εθνική Λυρική Σκηνή, ΕΡΤ, ΟΠΑΝΔΑ, Εθνικό Θέατρο, Ωδείο Αθηνών, ΕΚΠΑ, ΚΣΟΤ, Διάζωμα κ.α), οι οποίοι – σύμφωνα με τον κ. Λογιάδη- «δεν πλαισιώνουν απλά ενισχυτικά το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα, αλλά το συνδημιουργούν μαζί μας, αποτελώντας στρατηγικούς μας εταίρους». Παράλληλα, προωθούνται διεθνείς συνεργασίες σε κορυφαίες πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως η εικαστική έκθεση documenta 14, και κοινές δράσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ωδείο Αθηνών, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η καινοτομία και η νεωτερικότητα εμφανίζονται σε όλους τους θεματικούς μας κύκλους» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, σημειώνοντας ότι «η σειρά Γέφυρες και το Μέγαρο των Παιδιών έχουν την τιμητική τους ως κύκλοι, αλλά και χαρακτηρίζουν γενικότερα το φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό».

Κεντρικός πυρήνας του φετινού προγραμματισμού είναι η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ανοιχτή πάντα σε τολμηρές καλλιτεχνικές προκλήσεις, υποδέχεται ένα ευρύ φάσμα ακροαμάτων και θεαμάτων, το οποίο καλύπτει τη μοντέρνα και σύγχρονη δημιουργία, την ανθρώπινη φωνή σε όλες τις διαστάσεις και εκφράσεις της, την τζαζ και την παλαιά μουσική.

Η τέχνη του χορού, στην κλασική αλλά και στη σύγχρονη μορφή της, κατέχει ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του Μεγάρου, με παλιούς γνώριμους αλλά και νέους προσκεκλημένους να εμφανίζονται στις σκηνές του. Το Netherlands Dans Theater NDT I επισκέπτεται για μια ακόμη φορά την Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές του και νέες χορογραφίες βασισμένες σε ολοκαίνουργιες μουσικές συνθέσεις (3,4,5/3). Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου αφηγείται χορευτικά το κλασικό παραμύθι του Άντερσεν, τη Βασίλισσα του Χιονιού, αυτά τα Χριστούγεννα, που φέτος το Μέγαρο τα γιορτάζει με συναυλίες εκκλησιαστικής και χορωδιακής μουσικής, θέατρο σκιών για (μικρά και μεγάλα) παιδιά και ένα λαμπερό γκαλά όπερας, το οποίο και σηματοδοτεί την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχολεία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα και επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Πριν 9 ώρες

Μάθετε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις. Ετοιμαστείτε έγκαιρα για τη νέα σχολική χρονιά.

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Πριν 9 ώρες

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Εξαφάνιση επιχειρηματία στο Ιόνιο: Η κατάθεση της συζύγου δεν πείθει ‑ Το τρίημερο «κενό»

Πριν 9 ώρες

Νέα ερωτήματα γεννώνται γύρω από την εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από το υποτιθέμενο ατύχημα στο Ιόνιο πέλαγος.

38χρονη στη Βραζιλία εξαπάτησε ζευγάρι που την υιοθέτησε ‑ Ισχυριζόταν ότι είναι 12χρονη με αυτισμό

Πριν 9 ώρες

Μια απίστευτη ιστορία απάτης που κυκλοφορεί στα πρωτοσέλιδα της Βραζιλίας, με μια ενήλικη γυναίκα να υποδύεται παιδί για πάνω από ένα χρόνο

Ομογενής δίνει μάχη στη ΜΕΘ ‑ Επεσε σε κώμα μετά από οδοντιατρική επέμβαση στην Τουρκία

Πριν 9 ώρες

Η διακομιδή του 53χρονου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη - Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν έτοιμο να απογειωθεί, ωστόσο η αεροδιακομιδή ματαιώθηκε λόγω άρνησης της Τουρκίας

Ανω Λιόσια: Σοκαριστικό τροχαίο στη Φυλής ‑ Μία 17χρονη νεκρή και τρεις τραυματίες

Πριν 9 ώρες

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν πέντε άτομα – Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, το όχημα μετατράπηκε σε άμορφη μάζα μετά τη σφοδρή σύγκρουση

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Στο δικαστήριο το ζευγάρι που αρραβωνιάστηκε στη κορυφή του Empire State Building

Χτες

Αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως έκθεση άλλων ατόμων σε κίνδυνο, διάρρηξη και πρόκληση ζημιών, οι δύο τους υπερασπίστηκαν τη δράση τους συνδέοντάς την με την «τέχνη»

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Καλλίπολη: Αγριο ζώο επιτέθηκε σε τουρίστες ‑ Τραυματίες μητέρα και 12χρονη κόρη

Χτες

Ένας 47χρονος που έσπευσε να βοηθήσει δέχθηκε κι εκείνος επίθεση στην περιοχή Punta Pizzo, ενώ οι Αρχές της Απουλίας εξετάζουν αν πρόκειται για λύκο ή λυκόσκυλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.