E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Ουάσιγκτον

1911: Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή και αντιστασιακός, Γέρζι Ιβάνοφ

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Ουάσιγκτον
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1799 – Πεθαίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Ουάσιγκτον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μεγάλος στρατηγός της επανάστασης εναντίον του στέμματος, ήταν ο πρώτος πρόεδρος δημοκρατίας παγκοσμίως και ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος που δεν πήρε το αξίωμά του με εκλογές. Στις ΗΠΑ, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του τόπου και έχει δώσει το όνομά του στην πρωτεύουσα αλλά και σε μια πολιτεία των ΗΠΑ.

Γεννήθηκε το 1732 στο Westmoreland County της Βιρτζίνια όπου ο πα΄τερας του Αυγουστίνος ήταν κτηματίας. Δεν πήγε πολύ σχολείο και η μόρφωσή του ήταν περιορισμένη. Στα 20 του χρόνια κληρονόμησε από έναν μακρινό συγγενή ένα από τα πιο ποιοτικά κτήματα της Βιρτζίνια και αφοσιώθηκε σε αυτό ολοκληρωτικά. Αυτό έγινε μέχρι να πατήσει τα 40.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδιάμεσα, ανήσυχο πνεύμα γαρ, κατατάχθηκε στον στρατό για να πολεμήσει στην διαμάχη με τους Γάλλους για την Κοιλάδα του Οχάιο. Έμεινε οχτώ χρόνια στον στρατό και παραιτήθηκε με τον βαθμό του Ταξίαρχου το 1958. Από τα 23 του, ήταν διοικητής των στρατευμάτων της Βιρτζίνια, ενώ είχε εκλεγεί και στην Βουλή της πολιτείας.

Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε την Μάρθα Ντάντριτζ, με την περιουσία του να αυξάνεται σημαντικότατα. Είχε μετατραπεί πλέον σε έναν μεγαλοκτηματία. Είχε αρκετούς επιστάτες, αλλά ως λάτρης της αγροτικής ζωής, συνήθιζε να ασχολείται με τα κτήματα σε καθημερινή βάση. Η συμπεριφορά του απέναντι στους δούλους ήταν ιδιαιτέρως ανθρώπινη και φρόντιζε να τρέφονται σωστά και να έχουν ιατρική περίθαλψη. Ήταν γενικώς κατά της δουλείας, κάτι που αποδεικνύεται από την διαθήκη του. Όσο ζούσε αυτός ή η σύζυγός του, θα τους φέρονταν ανθρώπινα. Μετά όμως θα τους άφηναν ελεύθερους. Μπορεί τώρα να ακούγεται άσχημο, αλλά τότε δεν συνηθιζόταν καθόλου.

Στην αρχή ήταν αντίθετος στην ιδέα της ανεξαρτησίας από το στέμμα. Αργότερα όμως άρχισε να δραστηριοποιείται στους ηγετικούς κύκλους με θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που, όταν ξέσπασε η επανάσταση, ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος του αγώνα της ανεξαρτησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την διάρκεια του πολέμου είχε δύσκολες στιγμές αλλά τις αντιμετώπιζε πάντα με το ίδιο θάρρος. Δέχθηκε επικρίσεις αλλά δεν έκανε ποτέ πίσω. Σημείωσε μεγάλες επιτυχίες, είτε στο πεδίο της μάχης είτε στο πεδίο της κατασκοπείας. Η κορυφαία του στιγμή ήταν η πορεία των δυνάμεών του μέχρι το Yorktown και η παράδοση των Άγγλων το 1781.

Μετά την νίκη επικράτησε χάος. Κυρίως με το καθεστώς που θα επικρατούσε με τις αποικίες – πολιτείες και αν θα ενώνονταν ή θα ήταν εντελώς ανεξάρτητες. Για τέσσερα χρόνια ο Ουάσιγκτον παρακολουθούσε με αγωνία. Θεωρούσε πως ο αγώνας που είοχε δοθεί έπρεπε να ενώσει τις αποικίες σε ένα ομόσπονδο κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του 1789 που κράτησε τέσσερις μήνες. Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νέο Σύνταγμα, ενώ οι εκλέκτορες ψήφισαν ως πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζόρτζ Ουάσιγκτον, σε ένα αξίωμα που έμεινε μέχρι και το 1796.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1799, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 67 ετών. Ο θάνατός του βύθισε σε πένθος ολόκληρες τις ΗΠΑ.


1911 – Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή και αντιστασιακός, Γέρζι Ιβάνοφ. Προς τιμή του, ο Ηρακλής ονόμασε το κλειστό του γυμναστήριο, «Ιβανώφειο».

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1911 στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Τότε, η πόλη ήταν υπό ρωσική κατοχή, με τον πατέρα του να είναι αξιωματικός του ρωσικού στρατού, ενώ η μητέρα του ήταν Πολωνή.

Πριν φθάσει στην εφηβεία, ο νεαρός Γέρζι εγκαταστάθηκε με την μητέρα του στην Θεσσαλονίκη, η οποία παντρεύτηκε τον Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη.

Στα νεανικά του χρόνια, ο Γέρζι Ιβάνοφ γράφτηκε στο σωματείο του Ηρακλή και διέπρεψε ως αθλητής. Αρχικά, το 1928, έπαιξε λίγο ποδόσφαιρο, λίγο πριν ασχοληθεί με την κολύμβηση. Εκεί διακρίθηκε για τις ικανότητές του στα 100μ. ελεύθερο, αγώνισμα στο οποίο στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 1934. Το 1938, απέκτησε πτυχίο Γεωπονικής από το Πανεπιστήμιο Λουβέν του Βελγίου, αφού πρώτα του δόθηκε η πολωνική υπηκοότητα.

Όταν ξέσπασε ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Μετά την γερμανική εισβολή, έφυγε για την Παλαιστίνη, όπου εκπαιδεύτηκε από τους Άγγλους ως πράκτορας και σαμποτέρ. Οι Άγγλοι θαύμασαν την σωματική του διάπλαση και αποφάσισαν πως θα τους είναι χρήσιμος.

Τον Οκτώβριο του 1941, έφθασε στον Πειραιά με αγγλικό υποβρύχιο. Συνδέθηκε με την αντιστασιακή οργάνωση «Οργάνωση Αντιστάσεως του Γένους» και μαζί με τους συνεργάτες τους, αποσπούσε πληροφορίες και οργάνωνε δολιοφθορές. Μάλιστα το 1941, παραλίγο να καταφέρει να δολοφονήσει τον Μουσολίνι, αλλά τα εκρηκτικά που τοποθέτησε στο υπόγειο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αφού ο Ιταλός δικτάτορας άλλαξε το πρόγραμμά του.

Συνελήφθη πολλές φορές κατά την διάρκεια της κατοχής αλλά κατάφερνε να διαφεύγει. Η αμοιβή για το κεφάλι του από τις κατοχικές δυνάμεις ήταν μισό εκατ. δραχμές. Πόσο που αυξήθηκε το 1942 σε μισό δισ. δραχμές. Οι Ιταλοί τον συνέλαβαν στις 8 Σεπτεμβρίου, κατόπιν προδοσίας του αστυνομικού Παντελή Λαμπρινόπουλου.

Καταδικάστηκε σε θάνατο τρείς μήνες αργότερα. Στις 4 Ιανουαρίου, ο ίδιος και οι συνεργάτες του οδηγήθηκαν για εκτέλεση. Ο Ιβάνοφ κατάφερε να ξεφύγει και πήγε να διαφύγει από το δάσος. Η σφαίρα όμως ενός στρατιώτη τον πέτυχε στην πλάτη και τον ακινητοποίησε. Εκτελέστηκε λίγο αργότερα. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν : «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!».

Για την ηρωική του δράση και την προσφορά του στον σύλλογο, ο Ηρακλής ονόμασε το κλειστό γυμναστήριο του, «Ιβανώφειο».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

Πάργα: Σάλος σε παραλία ‑ Συνελήφθη άνδρας που κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους

Σήμερα

Σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο ‑ Εκκενώνονται οι περιοχές Αγία Μαρίνα και Τσονίμα

Σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση κοντά στο Καλοπήγαδο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κερατέα και το Λαύριο, με

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Φυλή: Πώς συνέβη το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε 17χρονη

Σήμερα

Πένθος στη Φυλή: 17χρονη έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα. Δείτε πώς εξελίχθηκε η τραγωδία και ενημερωθείτε για τα νεότερα.

Ανδρος: Πρόστιμο 700 ευρώ σε αναβάτη αλόγου για μέθη – «Μπορεί να ήταν λίγο επικίνδυνο, αλλά το κρατούσα πολύ κοντά»

Σήμερα

«Με κράτησαν όλη τη νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα», υποστηρίζει ο ίδιος

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών

Σήμερα

Δυστυχώς ο γνωστός τραγουδιστής δεν τα κατάφερε μετά από γενναία μάχη δυο ετών

Ταξιτζής απέσπασε 600 ευρώ από τουρίστες απειλώντας τους με βία για διαδρομή αεροδρόμιο ‑ κέντρο Αθήνας ‑ Ερευνάται και 2η καταγγελία

Σήμερα

Ο 38χρονος παρέλαβε την οικογένεια τουριστών από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και, τρομοκρατώντας τους, τους απέσπασε 600 ευρώ

Ετοιμαστείτε Θεσσαλονικείς! Την Πέμπτη ανοίγει επίσημα το Μετρό προς Καλαμαριά ‑ Tο σχέδιο για τη συνέχεια είναι ήδη έτοιμο!

Σήμερα

Πώς αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης και ποια είναι τα σχέδια για την επόμενη φάση επέκτασης

Πέθανε ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Σλιμάν Μανσούρ σε ηλικία 79 ετών

Σήμερα

Ο καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου αποπνέουν τις παλαστινιακές παραδόσεις και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπό την ισραηλινή κατοχή, πέθανε στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ιαπωνία: 360 τόνων ιστορικό κάστρο μετακινήθηκε με σχοινιά ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Σήμερα

Το κάστρο είχε μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε τείχος που είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.