E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε ομηρία τα μπλοκάκια

Οι λογιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Σε ομηρία τα μπλοκάκια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/12/2016 | 08:33

Ανατροπή για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και εργαζόμενους που καλύπτουν θέσεις μισθωτών, αλλά είναι αναγκασμένοι να πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έρχεται από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμα εγκριθεί, με το τοπίο να είναι θολό όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου με τις ασφαλιστικές εισφορές. Κάθε μέρα εκατοντάδες μπλοκάκια κλείνουν, ενώ αυξημένη συνεχίζεται και η μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Οι λογιστές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, και στις διαρκείς ερωτήσεις των πελατών τους η απάντηση είναι να υπολογίζουν τα... διπλά για ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως και οι ίδιοι να μπορούν να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Ουσιαστικά όσοι εργάζονται με μπλοκάκι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία αφού δεν γνωρίζουν τι θα πληρώνουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα, καθώς το καθεστώς ασφάλισης για τα περιβόητα «μπλοκάκια» αλλάζει ριζικά από το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, από το σχετικό νόμο Κατρούγκαλου, μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1/1/1993, ο οποίοι έχουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων είχε απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το «μπλοκάκι», εφόσον είχε σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) στο ΙΚΑ σαν μισθωτός. Αυτό ωστόσο ανατρέπεται.

Όσοι έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί δηλαδή 12,72% για σύνταξη, υγεία κι επικούρηση και για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι ανεξάρτητα από τις ασφαλιστικές κρατήσεις επί τους μισθού τους λόγω της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Τα υπόλοιπα χρήματα θα τα πληρώνει ο εργοδότης, αλλά είναι άγνωστο με ποιο τρόπο.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν που έχουν και μπλοκάκι για συμπληρωματικό εισόδημα, πέραν της μισθωτής απασχόλησης, θα επιβαρυνθούν με διπλές κρατήσεις. Ως μισθωτοί έχουν 16% ασφαλιστικές εισφορές επί των αποδοχών, ενώ με το μπλοκάκι θα πληρώνουν και 26,95% επί της αμοιβής τους. Εάν το μπλοκάκι είναι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν εργοδότη θα γλιτώνουν τη διπλή εισφορά και το κόστος θα μοιράζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Αν υπάρχουν δύο εργοδότες ο επιμερισμός του κόστους καθίσταται ενδεχομένως πρακτικά αδύνατος γιατί θα πρέπει ο μισθωτός να αποδείξει ότι έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με δύο εργοδότες ταυτόχρονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι έχουν μπλοκάκι έχουν τρεις εργοδότες και πλέον θα πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή 26,95% για σύνταξη και υγεία για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι.

Όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν έχουν παράλληλη απασχόληση σαν μισθωτοί βρίσκονται στην κατηγορία που ακόμη το τοπίο είναι θολό.

Ανάλογα με τα όσα θα προβλέπει η εγκύκλιος θα διαμορφωθεί και η τελική κατάσταση. Δηλαδή για παράδειγμα όσοι έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 1 εργοδότη, θεωρητικά, θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 ως μισθωτοί ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις. Έτσι τα βάρη θα επιμεριστούν ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς λογιστές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι το κόστος της εισφοράς ο εργοδότης να το μετακυλήσει τελικά στον εργαζόμενο μειώνοντας τις καθαρές αποδοχές του. Για όσους έχουν δύο εργοδότες ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ από τις αρχές του χρόνου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια όπως να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Πριν 11 ώρες

Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Πριν 11 ώρες

O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Πριν 11 ώρες

Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Πριν 11 ώρες

Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Πριν 11 ώρες

Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Πριν 11 ώρες

Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Χτες

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Ο Βασίλης Μπισμπίκης επισκέφτηκε τον Πάνο Ρούτσι στο Σύνταγμα

Χτες

Στο πλευρό του επί 19 ημέρες απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι στο Σύνταγμα, βρέθηκε ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. Τ11 και στο Νέο Δελχί ο Νάσος Γκαβέλας

Χτες

Ο 25χρονος παραολυμπιονίκης διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα 100μ. Τ11 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί

Οι πρώτες εικόνες μετά την δολοφονία της Καρολάιν από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Βίντεο ντοκουμέντο

Χτες

Τέσσερα χρόνια μετά από τη δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο ένα βίντεο από το στημένο σκηνικό προκαλεί πραγματικό σοκ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.