Σαν σήμερα: Πέθανε ο Walt Disney
1991: Πέθανε ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
1966 – Πέθανε ο Walt Disney, ο πιο γνωστός καρτουνίστας όλων των εποχών
Ο διάσημος καρτουνίστας και ακόμα πιο μεγάλος επιχειρηματίας, γεννήθηκε στο Σικάγο το 1901. Είχε τρία αδέλφια και η οικογένειά του δεν ήταν και ιδιαίτερα εύπορη. Από τα 14 κιόλας ξεκίνησε να σπουδάζει σχέδιο και ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ. Συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν οδηγός ασθενοφόρου και στα 19 του αφοσιώθηκε πλήρως στο σχέδιο, με το οποίο αρχικά κέρδιζε 40 δολάρια την εβδομάδα.
Λίγα χρόνια αργότερα, γεννήθηκε στο χαρτί του, το πιο επιτυχημένο καρτούν όλων των εποχών. Ο Μίκυ Μάους, το ατρόμητο ποντίκι που τα βάζει με όλους και με όλα. Αργότερα θα σχεδιάσει και άλλους πολλούς γνωστούς χαρακτήρες, όπως ο Ντόναλντ, ο Πλούτο και ο Γκούφυ. Ήταν τότε που ίδρυσε με τον αδελφό του την Walt Disney Productions, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Walt Disney Company, όντας ένας πραγματικός κολοσσός.
Ο Μίκυ μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον ομιλούντα κινηματογράφο το 1928, στην επτάλεπτη πασίγνωστη ταινία «Ατμόπλοιο Γουίλι». Την φωνή του, έπειτα από πολλή σκέψη, την δανείστηκε από τον ίδιο του τον δημιουργό.
Γύρισε συνολικά 600 ταινίες και είναι ο ρέκορντμαν στα βραβεία Όσκαρ, έχοντας κερδίζει 22 χρυσά αγαλματίδια. Μεταξύ των ταινιών που έμειναν στην ιστορία ήταν «Η χιονάτη και οι 7 νάνοι», «Η Λάιδη ακι ο αλήτης», ο «Πινόκιο», ο «Ντάμπο» και φυσικά το αριστούργημα «Φαντασία».
Εκτός όμως από σπουδαίος καρτουνίστας, ο Ουόλτ Ντίσνεϋ αποδείχθηκε σπουδαίος επιχειρηματίας, προωθώντας την φίρμα του σε παιχνίδια, ρούχα, βιβλία και κόμιξ. Το μεγαλύτερο δημιούργημά του μέχρι και σήμερα, θεωρείται το θεματικό πάρκο της Ντίσνεϋλάντ, πρώτα στην Καλιφόρνια το 1955 και το 1971 στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Ο Ουόλτ Ντίσνεϋ έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα, αφού υπήρξε μανιώδης καπνιστής. Σήμερα η εταιρεία του απασχολεί 133.000 υπαλλήλους, έχοντας τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
1991 – Πέθανε ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Υπήρξε παράδειγμα ανδρείας και πειθαρχίας που πρωτοστάτησε ως ελεύθερος σκοπευτής, στην μάχη του Στάλινγκραντ, που κατάφερε να ανακόψει την επέλαση των ναζί στην ΕΣΣΔ.
Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1915, δυο μόλις χρόνια πριν από την ρωσική επανάσταση. Την παιδική του ηλικία την πέρασε στα Ουράλια και το επώνυμό του βγαίνει από την λέξη «zayats» που σημαίνει «λαγός». Ο παππούς του του χάρισε ένα τόξο και ο μικρός Βασίλι κυνηγούσε κάστορες. Ήταν η πρώτη του επαφή με το καλό σημάδι. Αυτή ξεκίνησε να τελειοποιείται όταν ο πατέρας του του χάρισε ένα κυνηγετικό όπλο όταν έγινε 12 ετών. Ο Βασίλι κυνηγούσε ελάφια στα βουνά, κάτι που τον έμαθε και να κρύβεται καλά αλλά και να είναι ακριβής στην σκόπευσή του.
Όταν οι ναζί μπήκαν στην ΕΣΣΔ, ο Ζάιτσεφ βρισκόταν σε μια υπηρεσία του Ρωσικού Ναυτικού. Ζήτησε να μετατεθεί στην πρώτη γραμμή και μόλις οι ανώτεροι του είδαν τις ικανότητές του στην σκόπευση, δεν δίστασαν να τον μεταθέσουν στην 62η στρατιά, της οποίας και λίγο αργότερα ηγήθηκε. Η φήμη του δεν άργησε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ρωσία.
Κατά το διάστημα 10 Νοεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου, ο Βασίλι Ζάιτσεφ ευθύνεται επίσημα για τον θάνατο 242 Γερμανών αξιωματικών (ανεπισήμως πάνω από 400), μένοντας καλά κρυμμένος μέσα στα χαλάσματα της πόλης. Τιμήθηκε με το παράσημο «Λένιν» για την δράση του και ο στρατηγός Βασίλι Τσουίκοφ, του ανέθεσε να φτιάξει ένα ανεπίσημο σχολείο ελεύθερων σκοπευτών μέσα στο Στάλινγκραντ.
Εκεί, τους μάθαινε μέσα σε δυο ημέρες(!) τα μυστικά της στόχευσης και τους προωθούσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα. Τα»λαγουδάκια», όπως ονομάστηκαν οι μαθητές του, ήταν υπεύθυνα για περισσότερους από 3.000 σκοτωμούς Αξιωματικών και οπλιτών των δυνάμεων του Άξονα. Ανάμεσα στους μαθητές του και η 18χρονη Τάνια Τσέρνοβα, μια εξαιρετική σκοπεύτρια την οποία και ερωτεύτηκε
Οι Γερμανοί θεωρούσαν θέμα τιμής την εξλοντωση του Ζάιτσεφ, που αν και δεν ήταν ο πιο φονικός σκοπευτής, το όνομά του χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προβολής της αντίστασης από μια προπαγανδιστική εφημερίδα.
Έμεινε στο Στάλινγκραντ μέχρι το 1943, όταν και τραυματίστηκε στο μάτι από θραύσμα νάρκης στο μάτι. Από την ίδια νάρκη τραυματίστηκε και η σύντροφός του Τάνια. Η δρόμοι τους χώρισαν, αφού η Τάνια μεταφέρθηκε στην Τασκένδη, όπου την πληροφόρησαν πως ο Ζάιτσεφ ήταν νεκρός. Το σοκ την κράτησε ακόμα περισσότερο στο νοσοκομείο. Όμως στην πραγματικότητα ο Ζάιτσεφ είχε αναρρώσει και μετά τον πόλεμο είχε αναλάβει την διεύθυνση ενός εργοστασίου στο Κίεβο. Του είχαν πει, πως και η Τάνια ήταν νεκρή...
Ο Ζάιτσεφ γυρνούσε την χώρα και διηγούνταν τα κατορθώματά του. Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 1991, σε ηλικία 76 ετών. Η ταινία «Εχθρός προ των πυλών» διηγείται την ιστορία του, με ένα πιο χαρούμενο τέλος...