E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στη Λέσβο οι πρόσφυγες μάζεψαν ελιές και έφτιαξαν το δικό τους λάδι

Και το όνομα αυτού: Μαυροβούνι

Στη Λέσβο οι πρόσφυγες μάζεψαν ελιές και έφτιαξαν το δικό τους λάδι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/12/2016 | 18:05

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία έλαβε χώρα στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, κοντά στη Μόρια. Πρόσφυγες ανέλαβαν να μαζέψουν τις ελιές και να παράξουν το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί στον καταυλισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σταύρος Μυρογιάννης λέει χαρακτηριστικά «Καταφέραμε να δώσουμε πίσω στους ανθρώπους που φιλοξενούμε την αξιοπρέπεια τους. [...] Τους είπαμε ελάτε να μαζέψουμε τις ελιές από τα δέντρα του καταυλισμού, να κάνουμε λάδι, να μαγειρέψετε. Κάπως έτσι βγήκαν 300 κιλά λάδι σε μικρές φιάλες του μισού λίτρου, όλες για τις ανάγκες των προσφύγων στον καταυλισμό».

Το τοπωνύμιο Καρά Τεπές σημαίνει στα τούρκικα μαύρο βουνό. Εξαιτίας του μαύρου βράχου με το λιγοστό χώμα που χαρακτηρίζει το έδαφος σε όλη την περιοχή. "Μαυροβούνι" είναι το όνομα του λαδιού που παρήγαγαν φέτος οι πρόσφυγες του καταυλισμού. Ενός καταυλισμού που καμία σχέση δεν έχει με τα «κολαστήρια» που ακούμε όλοι. Αν και στήθηκε από τον Δήμο Λέσβου σε δύσκολες ώρες πέρυσι, σε ένα μεγάλο ελαιώνα ιδιοκτησίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου και περιβάλει το κεντρική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης.

«Διαπιστώσαμε λέει ο Σταύρος Μυρογιάννης ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπήρχαν οικογένειες με μεσογειακή κουλτούρα για το ελαιόλαδο. Μάλιστα κάποιοι Σύροι, κυρίως, είχαν αρχίσει να μαζεύουν ελιές παστώνοντας τες για τις διατροφικές τους ανάγκες. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το λάδι των προσφύγων. Όσοι ήθελαν δούλεψαν. Μεταφέραμε τις ελιές στο ελαιοτριβείο του Νίκου Κινικλή και του Νίκου Ζαραδούκα στο χωριό Λουτρά που δεν πήραν δραχμή ούτε για τα μεταφορικά ούτε για την έκθλιψη του καρπού. Σχεδιάσαμε την ετικέτα του προϊόντος μας και με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Samaritan΄s Purse προχωρήσαμε στην εμφιάλωση του λαδιού σε 600 μπουκάλια των 500 ml το ένα. Έτσι γεννήθηκε το "Μαυτοβούνι" για το οποίο κι είμαστε όλοι, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, η δημοτική αρχή, ντόπιοι και ξένοι, εργαζόμενοι, εθελοντές και προπάντων οι πρόσφυγες πολύ περήφανοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες, όλοι μέλη οικογενειών με παιδιά. Κοινωνικοποιημένοι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, παρά τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί διαχειρίζονται το χρόνο τους σε μια σειρά προγράμματα μέσα στον καταυλισμό. Καφενείο, βρεφονηπιακός σταθμός, μουσικό σχολείο ακόμα και κομμωτήριο.

Ο Καρά Τεπές είναι μια ολόκληρη μικρή κοινωνία που επιμένει να μπορεί να τα καταφέρει. «Είναι πρόσφυγες που θέλουν να ζήσουν αλλά προπάντων να τα καταφέρουν. Φτάνει να μην τους αντιμετωπίζει κανείς σαν "καημένους" που το μόνο που ζητάν είναι μια κάποια φιλευσπλαχνία μας», καταλήγει ο Σταύρος Μυρογιάννης.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Σήμερα

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Σήμερα

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.