E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων λόγω κουραμπιέδων

Το ΦΠΑ ανέβασε τις τιμές σε πολλά γιορτινά είδη

Ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων λόγω κουραμπιέδων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/12/2016 | 08:28

Ακριβότερο κατά 2,42% σε σχέση με το 2015, προκύπτει ότι θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κατά την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μεγάλο ποσοστό, η ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, προέρχεται από την άνοδο των τιμών της κατηγορίας των γλυκών-εδεσμάτων. Η εκτιμώμενη μεσοσταθμική αύξηση, εξαιτίας και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24% στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, η ανοδική τάση του κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το 2015, αποτελεί συνέπεια των συνεχών φορολογικών βαρών άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα αλλά και των συρρικνωμένων τζίρων των καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει 150,96 ευρώ έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, μικρή αύξηση των 3,57 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,42%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική τάση των τιμών των γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα), ενώ οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν οριακή αύξηση (1,52%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του αρνιού (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των κρεατικών η μικρή άνοδος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της τιμής του αρνιού κατά 0,2 ευρώ/κιλό, καθώς οι τιμές τόσο της γαλοπούλας όσο και του χοιρινού αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα. Ανάμικτη, με αυξητικό όμως πρόσημο, είναι η διακύμανση των τιμών των προϊόντων που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, για τα αναψυκτικά, τις μπύρες και τα κρασιά καταγράφεται άνοδος του κόστους, λόγω και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές της φέτας και του ελαιόλαδου.
Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (4,62% σε μεσοσταθμική βάση), με την τιμή των πορτοκαλιών να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (22,64%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του λάχανου (-16,67%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.

Οι υπολογισμοί για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου 2016 κατά 2,0% - 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015, εδράζονται σε μία αλληλουχία γεγονότων, που επέδρασαν αρνητικά τόσο στη ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση δαπάνης), όσο και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Σήμερα

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Σήμερα

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.