Σαν σήμερα: Ιδρύονται οι «Γιατροί χωρίς σύνορα»
1995: Ο Δημήτρης Τσοβόλας ιδρύει το ΔΗ.Κ.ΚΙ
1971 – Ιδρύονται οι «Γιατροί χωρίς σύνορα»
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1971, ο Μπερνάρ Κουσνέρ και μερικοί γιατροί που είχαν εργαστεί στην Μπιάφρα, μαζί με δημοσιογράφους, ιδρύουν στο Παρίσι την γνωστή Μη Κυβερνητική Οργάνωση, «Γιατροί χωρίς σύνορα». Σκοπός της οργάνωσης ήταν να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους, γιατί όλοι έχουν αυτό το δικαίωμα, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων.
Οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» από την πρώτη τους αποστολή που έγινε το 1972 στην Νικαράγουα μετά τον μεγάλο σεισμό, παρέχουν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες και φυσικές καταστροφές, κυρίως σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής που δεν έχουν πόρους και έχουν ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.
Είναι παγκοσμίως γνωστή με την γαλλική της ονομασία Médecins Sans Frontières (MSF) αλλά και με την αγγλική της. Μέχρι το 2007, περίπου 26.000 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας, προσέφεραν βοήθεια σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα, το σωματείο αναγνωρίστηκε τον Δεκέμβριο του 1990, με έδρα την Αθήνα. Συνεργάζεται στενά με το Ισπανικό Τμήμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, που βρίσκεται στην Βαρκελώνη. Από το 1990, μέχρι σήμερα, χιλιάδες γιατροί, μεταξύ τους και 450 Έλληνες, έχουν προσφέρει βοήθεια σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
1995 – Ο Δημήτρης Τσοβόλας ιδρύει το ΔΗ.Κ.ΚΙ
Το κόμμα του ΔΗ.Κ.ΚΙ ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1995, από ομάδα παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρη Τσοβόλα. Η συγκέντρωση έγινε στην Θεσσαλονίκη και αποφασίστηκε εκτός από την ίδρυση του κόμματος, πως πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1996, έλαβε ποσοστό 4,4% και κατάφερε να μπει στην Βουλή ως πέμπτο κόμμα με 9 έδρες. Τρία χρόνια αργότερα έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό του (6,85%), στις Ευρωεκλογές του 1999, εκλέγοντας 2 Ευρωβουλευτές.
Στις επόμενες δυο εκλογικές αναμετρήσεις (2000 και 2004), τα ποσοστά του ΔΗ.Κ.ΚΙ. έπεσαν ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να μπει στην Βουλή. Τον Μάρτιο του 2004, ο Δημήτρης Τσοβόλας αποφάσισε να διαλύσει το κόμμα και να επιστρέψει στα ταμεία του κράτους τις κρατικές επιχορηγήσεις. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ήταν η μόνη αρμόδια να διαλύσει το κόμμα. Η διάλυση κρίθηκε άκυρη από τα δικαστήρια, με την αρχηγία να αναλαμβάνεται από την τριμελή διοικούσα επιτροπή.
Στις δημοτικές εκλογές του 2006, συνεργάστηκε με το ΚΚΕ, ενώ ένα χρόνο αργότερα στις εθνικές εκλογές του 2007, συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο έγινε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 20125, το ΔΗ.Κ.ΚΙ, εντάχθηκε στο νεοσύστατο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να εισέλθει στην Βουλή.