E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη

Στο κόκκινο η κατάσταση

Εκτεθειμένοι οι Ελληνες απέναντι στην γρίπη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/12/2016 | 09:26

Ανοχύρωτοι είναι οι Έλληνες έναντι της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια, δηλαδή το βασικό προληπτικό μέτρο που θεωρητικά είχαν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν το εφετινό κύμα της γρίπης, έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζήτηση των εμβολίων βρίσκεται στο κόκκινο, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι η έλλειψη των αντιγριπικών καταγράφεται από τα μέσα Νοεμβρίου αλλά πλέον έχει παγιωθεί ως κατάσταση κι ενώ το κύμα της γρίπης βρίσκεται προ των πυλών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως ακόμη και υπουργός της κυβέρνησης απευθύνθηκε σε αυτόν ζητώντας συνδρομή για εξασφάλιση αντιγριπικού εμβολίου!

Σημειωτέον πως στις αρχές Νοεμβρίου σε συνέντευξη τύπου τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζο, είχαν ξεκινήσει την επικοινωνιακή εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και είχαν καλέσει όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στους ιούς της γρίπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά, επάρκεια «βλέπει» το υπουργείο
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και πως οι εφετινές εισαγωγές ήταν περισσότερες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών περί έλλειψης αντιγριπικών, αναφέρεται πως εφέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό).

Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο μόνος τρόπος μέτρησης της διάθεσης και χορήγησης των αντιγριπικών προκύπτει κατ΄ εκτίμηση από τις παραγγελίες των φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί προ-παραγγέλλουν τα αντιγριπικά στις φαρμακαποθήκες και εκείνες με τη σειρά τους στις φαρμακευτικές εταιρίες που τα διακινούν στη χώρα μας. Έτσι, το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 δόσεις και το 2012, 1.194.000. Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο ότι εφέτος παραγγέλθηκαν και εισήχθησαν σχεδόν 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια και σε έναν μήνα η ζήτησή τους βρίσκεται στο κόκκινο, ο προβληματισμός είναι εύλογος στους αρμόδιους της Αριστοτέλους και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εκδοχή πως χορηγήθηκαν όλες οι δόσεις σε ηλικιωμένους, παχύσαρκους, χρονίως πάσχοντες, εγκύους και γενικά σε όλους όσοι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρείται πολύ καλή για να είναι… αληθινή.

Η λιγότερο καλή εκδοχή είναι πως τα εμβόλια χάθηκαν μέσα στους διάφορους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. Οι εταιρίες αναφέρουν πως εισήγαγαν τα εμβόλια, οι φαρμακαποθήκες αναφέρουν πως διακινούν όσα τους δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν από τα εισαγόμενα αντιγριπικά αλλά ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Και οι ασθενείς γίνονται ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας αφού δεν βρίσκουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρας σε αμόκ έβγαλε καραμπίνα και πυροβόλησε επειδή του χτύπησαν το μηχανάκι στη Λήμνο

Σήμερα

Ο άνδρας πυροβόλησε με την καραμπίνα πολύ κοντά στο πλήθος με αποτέλεσμα η τραγωδία να αποφευχθεί από καθαρή τύχη

Τούρκος πλοίαρχος συνελήφθη στην Κω ‑ Τα δύο πιστοποιητικά

Σήμερα

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία

Σοκ στην Καρδίτσα: 50χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με τραύμα από ψαροντούφεκο στο κεφάλι

Σήμερα

Τα αρχικά στοιχεία αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Μονή Σινά: Πραξικοπηματίες μοναχοί επιχειρούν να σπάσουν τις πόρτες και να καταλάβουν το μοναστήρι

Σήμερα

Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός έχει απευθύνει έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές να αναλάβουν δράση για την απομάκρυνσή τους, ωστόσο αυτές δεν ανταποκρίνονται

Ξυλοδαρμός σε χωριό του Ηρακλείου: Τρεις ανήλικοι επιτέθηκαν σε 17χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 16χρονο και τον 15χρονο με τους κηδεμόνες τους για παραμέληση ανηλίκου

ΔΕΘ: Μειώνονται οι φόροι για οικογένειες ‑ Έρχεται μέτρο έκπληξη στη ΔΕΘ

Σήμερα

Το πακέτο των μέτρων που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ, προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις στα πρόσθετα αφορολόγητα όρια

Θερίζουν οι τηλεφωνικές απάτες: Με την τεχνητή νοημοσύνη αντιγράφουν τις φωνές συγγενικών προσώπων

Σήμερα

Οι επιτήδειοι «στήνουν» μια ιστορία, τηλεφωνούν σε πολίτες και τους ζητούν χρήματα

SpaceX: Επιτυχής εκτόξευση του Starship έπειτα από τρεις συνεχόμενες αποτυχίες

Σήμερα

Όλες οι προηγούμενες δοκιμαστικές πτήσεις του νέας έκδοσης του πυραύλου είχαν καταλήξει σε θεαματικές εκρήξεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.