E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα μέτρα έως 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά

Παρά τις δεσμεύσεις για «κούρεμα» στις συντάξεις

Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα μέτρα έως 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/12/2016 | 08:45

«Κοστούμι» με μέτρα ύψους 100 έως 150 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν οι δανειστές στην κυβέρνηση, πέραν των δεσμεύσεων Τσακαλώτου για περικοπές στις συντάξεις «αν χρειαστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην Κομισιόν έφτασε μήνυμα από τους θεσμούς πως μετά την αποδοχή της επιστολής Τσακαλώτου, κύκλοι των δανειστών θέτουν ήδη ζήτημα λήψεως ισοδυνάμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το 2017, είναι άσχετα από την παροχή στους συνταξιούχους που σχετίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι δανειστές ήδη τα ποσοτικοποιούν, εκτιμώντας τα σε περίπου 100-150 εκατ. ευρώ.

Έχοντας κατά νου, προφανώς, πως επίκειται και νέος κύκλος ακραίων αξιώσεων από ισχυρή μερίδα των δανειστών, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε άμεσα -και παρά εορταστική ραστώνη- να προκαταλάβει θετικά και δημοσίως τις εξελίξεις, χαιρετίζοντας την αναγγελία από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι με την επιστολή Τσακαλώτου έκλεισε το θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα και επανέρχονται πλέον σε ευθεία πορεία οι διαβουλεύσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.

Στο παρασκήνιο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί στην Ευρώπη (και ειδικά στο Βερολίνο) εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Θέτουν ήδη θέμα αδιαφάνειας στους χειρισμούς της κυβέρνησης και βάζουν στο τραπέζι την επανεξέταση του μέτρου για τον ΦΠΑ, όχι ως απειλή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ως μέρος της ευρύτερης β΄αξιολόγησης και των μέτρων της περιόδου 2017-2020, για τα οποία έχει προκύψει αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο υπουργείο Οικονομικών αναρωτιώνται «γιατί», δείχνοντας να μην ξέρουν ή να μην καταλαβαίνουν τις κινήσεις αυτές. Ωστόσο είναι βέβαιον πως τα μηνύματα έχουν ήδη φτάσει. Αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων καθησυχάζουν πως πρόκειται για «σκιαμαχία για την τιμή των όπλων» και πως δεν μπορεί το μέτρο της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ σε 24% στα νησιά που πλήττονται από την κρίση.

Ενδεχομένως έτσι να θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για μια πίεση προκειμένου να συζητηθεί και να επισφραγιστεί από τους θεσμούς η εξαγγελία ως «δημοσιονομικά ουδέτερη» (επειδή λόγω της κρίσεως οι απαιτήσεις για αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ στις συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί να σταθεί) αλλά αυτό δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο για λήψη άλλων μέτρων, προκειμένου να βγαίνουν οι στόχοι για πρωτογενές πελόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, μπορεί η νέα «σφήνα» που επιχειρούν κύκλοι των δανειστών για τον ΦΠΑ στα νησιά να έχει περισσότερο «τελετουργικό» χαρακτήρα, αλλά έρχεται σαν «σφήνα» που θα δημιουργήσει ενδεχομένως επιπλέον πίεση στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για να μείζονα ανοικτά θέματα, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2020 και τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά την λήξη του τρίτου δανειακού προγράμματος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Χτες

Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Χτες

Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Χτες

Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο

Ζελένσκι: Η Ουκρανία βρίσκεται σε δίλημμα είτε να χάσει τον βασικό της εταίρο ή την αξιοπρέπειά της

Χτες

«Είτε τα δύσκολα 28 σημεία, είτε ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας, ο δυσκολότερος, και περαιτέρω κίνδυνοι» είπε στους πολίτες

Συνολική κάθειρξη 8 ετών στον Παναγιώτη Ψωμιάδη

Χτες

Λόγω ηλικίας, η ποινή εκτίεται κατ` οίκον - Με την ίδια απόφαση δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής μέχρι το Εφετείο

Νέος Κόσμος: Στη φυλακή ο 29χρονος για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 58χρονου

Χτες

Ο 29χρονος κατά την απολογία του προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του θύματος δεν προκλήθηκε από τα δικά του χτυπήματα

Τοποθετήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα – Πότε θα φωταγωγηθεί

Χτες

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο κοσμεί το Σύνταγμα και «μαγνητίζει» τα βλέμματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.