E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Happy Birthday Mr. President»: Η ζωή του Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον Λευκό Οίκο

Τα δύσκολα νεανικά χρόνια, το Σικάγο και η πολιτική

«Happy Birthday Mr. President»: Η ζωή του Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον Λευκό Οίκο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Αν κάποιος μπόρεσε ποτέ να συγκριθεί σε δημοτικότητα με τον John F. Kennedy, τότε αυτός είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα. Υπήρξε ο αγαπημένος των δημοσιογράφων, των πολιτικών αρχηγών άλλων χωρών, του αμερικάνικου λαού, ακόμα και των αντιπάλων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσωπικότητα του Μπαράκ Ομπάμα είναι τόσο πλούσια και ταυτόχρονα χαλαρή, που όλη η υφήλιος όταν είδε τον Ντόναλντ Τραμπ να παίρνει την θέση του, σίγουρα θα παρακαλούσε για 4 ακόμα χρόνια, όπως φώναζαν μερικοί στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Η διαφορετικότητα του ήθους του είναι αξιομνημόνευτη, κυρίως γιατί δεν είναι επιτηδευμένο. Ο Ομπάμα δεν έμεινε ποτέ στο «political correct» αλλά ξέφυγε, αναζητώντας την ηθική στην πολιτική, την οποία δεν κατάφερε να επιβάλλει, όμως πιστώνεται την αναζήτησή της. Άλλωστε οι πολιτικοί δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες αναζητήσεις. Ο σεβασμός που επιδεικνύει σε όλους και σε όλα, φάνηκε περίτρανα στις λίγες ώρες που πέρασε από την χώρα μας και επισκέφτηκε την Ακρόπολη, δίνοντας αργότερα μια ομιλία-ωδή στην δημοκρατία, στον τόπο που αυτή γεννήθηκε.

Ο Ομπάμα δεν ήταν πάντα πρόεδρος. Αν και απ’ ότι λέει ο βιογράφος του, σε ηλικία μόλις οκτώ ετών, έγραψε στην έκθεση του σχολείου του «Κάποια μέρα θέλω θα γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ». Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στην Χονολουλού της Χαβάης, από πατέρα μαύρο και μητέρα λευκή. Αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα στην Χαβάη, όπως θα έκανε σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Ο Κενυάτης πατέρας του όμως ήταν αρκετά βίαιος και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Με μια έννοια, όταν η μητέρα του αποφάσισε να χωρίσει το 1963, του έκανε μεγάλο καλό. Κανείς δεν ξέρει πώς θα κατέληγε ο Μπαράκ Ομπάμα αν είχε μεγαλώσει με τον πατέρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μητέρα του παντρεύτηκε έναν Ινδονήσιο. Στα 6 του, ο μικρός Μπαράκ βρέθηκε πολύ μακριά από την πατρίδα του, στην Τζακάρτα. Εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια, ώσπου σε ηλικία 10 ετών να επιστρέψει στην Χονολουλού. Η μητέρα του όσο τον μεγάλωνε, ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη με τους αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών και των μαύρων. Ο μικρός Μπαράκ, μεγάλωσε με ομιλίες ενός από τα μετέπειτα ινδάλματά του, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η κοινωνική του ευαισθησία είναι σίγουρα κάτι που πηγάζει από τα παιδικά του χρόνια.

Όταν πήγε στο λύκειο άρχισαν οι ατασθαλίες. Πήγε να ακολουθήσει το στερεότυπο, όπως είπε και ο ίδιος. «Πρεζάκι. Κατεστραμμένος. Προς τα εκεί πήγαινα, σαν κλασικός μαύρος νέος. Φτιαχνόμουν για να ξεχνάω ποιος είμαι και πού πάω». Όπως έχει αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, στο λύκειο έκανε χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης. Όλα αυτά σταμάτησαν όταν έφυγε για το πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπούδασε δυο χρόνια στο Λος Άντζελες και οι καταπληκτικές του επιδόσεις του έδωσαν μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Εκεί το 1983 θα πάρει το πρώτο του πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες. Στο Σικάγο θα βρεθεί το 1985. Θα γνωρίσει και την γυναίκα της ζωής του. Την Μισέλ ΛαΒον Ρόμπινσον, που αργότερα έγινε Μισέλ Ομπάμα και του χάρισε δυο κόρες. 32 χρόνια μετά την γνωριμία τους, η Μισέλ Ομπάμα συνεχίζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής του, ένα κεφάλαιο που λάτρευε και πάντα θα λατρεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πλέον πάρει πολύ σοβαρά αυτό που ήθελε να κάνει. Αγάπησε το Σικάγο σαν δεύτερη πατρίδα του. Αφού μετά το τέλος της δεύτερης προεδρικής του θητείας, κυκλοφόρησε η φήμη πως του έγινε πρόταση να γίνει πρόεδρος των Chicago Bulls!

Δούλεψε στις φτωχογειτονιές του νότιου τομέα της πόλης, ως κοινωνικός λειτουργός και οργανωτής. Εκείνη την περίοδο ένιωσε την ανάγκη να επισκεφτεί τον τάφο του πατέρα του στην Κένυα, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1982. Η επίσκεψη τον έκανε να σκεφτεί αλλά και να βγάλει από μέσα του κάποια απωθημένα. Όταν επέστρεψε, το 1988, γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Δυο χρόνια αργότερα, έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ψηφίστηκε ως συντάκτης του ακαδημαϊκού περιοδικού Harvard Law Review. Την επόμενη χρονιά αποφοίτησε και επέστρεψε στο Σικάγο, ώστε να εξασκήσει την δικηγορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην πολιτική μπήκε το 1995. Και την επόμενη χρονιά κέρδισε μια θέση στην Γερουσία της πολιτείας του Ιλινόις. Το 2000 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η θέση του ήταν στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος το ήξερε από 8 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι, το μάθαμε τέσσερις δεκαετίες αργότερα. Το 2004 θα καταφέρει να εκλεγεί στην Γερουσία των ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος των ΗΠΑ και το 2008 θα έγραφε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο, που πέρασαν πολύ γρήγορα για εμάς και μάλλον πολύ αργά γι’ αυτόν. Ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στην πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ. Και αυτό οφείλεται στον Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, που σήμερα κλείνει τα 57 του χρόνια. Happy Birthday Mr. President!

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η έξυπνη λύση που σκέφτηκαν οι Ιάπωνες για να βοηθήσουν τους απόρους

Πριν 10 ώρες

Μια καινοτομία που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να υπηρετεί τον άνθρωπο, όχι το αντίθετο

Απίστευτο! Η ευρωπαϊκή πόλη που κατόρθωσε να ζήσει ένα χρόνο χωρίς κανένα τροχαίο

Πριν 10 ώρες

Ποδήλατα, δημόσιες συγκοινωνίες και όρια ταχύτητας – Το μυστικό της επιτυχίας

12 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο, παντρεύονται πριν τα 18 – γιατί αυτό αφορά και εμάς

Πριν 10 ώρες

Παιδικοί γάμοι: η σιωπηλή κρίση που απειλεί τη δημοκρατία και την παγκόσμια ασφάλεια

Η δήλωση του Μπιλ Γκέιτς για την κλιματική αλλαγή που κανένας δεν περίμενε

Πριν 10 ώρες

Σε νέο υπόμνημά του με τίτλο «Σκληρές αλήθειες για το κλίμα»

Η Catherine Connolly γράφει ιστορία: Μια γυναίκα πρόεδρος της Ιρλανδίας με 63,4%

Χτες

H Catherine Connolly είναι η αντισυμβατική εκλεγμένη Πρόεδρος της Ιρλανδίας

Το παράδοξο της Φινλανδικής εκπαίδευσης: Λιγότερο σχολείο, περισσότερη επιτυχία!

Χτες

Μεταπτυχιακοί δάσκαλοι, μικρές τάξεις και μεγάλα αποτελέσματα: Τι κάνουν σωστά οι Φινλανδοί

Η Τζαμάικα στο έλεος του ισχυρότερου κυκλώνα του αιώνα

Χτες

Eνδέχεται να αφήσει βαθιά χαραγμένα σημάδια στην Τζαμάικα

Σε Θέλω: Το 1992 είχε γράψει το πιο πολυπαιγμένο ελληνικό τραγούδι. Πού βρίσκεται τώρα ο Αρης Τόμας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Προχτές

Τον βρήκαμε και κάναμε μαζί του μια ωραία κουβέντα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.