E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δύσκολη η αυριανή Δευτέρα για την Κυβέρνηση

Απειλεί με αποκαλύψεις η αντιπολίτευση - Αύριο η μεγάλη συζήτηση στη Βουλή

Δύσκολη η αυριανή Δευτέρα για την Κυβέρνηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/11/2017 | 10:51

Την πιο δύσκολη πολιτική δοκιμασία της αντιμετωπίζει αύριο Δευτέρα η κυβέρνηση, καθώς συζητείται στη Βουλή, εν μέσων βασανιστικών ερωτημάτων για τους χειρισμούς της, η επερώτηση της ΝΔ για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που έχει αφήσει εκτεθειμένο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση έχει λάβει χαρακτήρα θρίλερ, καθώς ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για αύριο, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να είναι και ο ίδιος παρών, καθώς είχε δεχθεί κριτική, ότι επίτηδες είχε προσδιοριστεί εκείνη την ημέρα, κατά την οποία απουσίαζε στο Παρίσι.

Η συζήτηση της επερώτησης θα υπερβεί τη συνήθη διαδικασία και θα συμπεριλάβει και τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, κάτι πραγματικά ασυνήθιστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Ωστόσο είναι τέτοια η σημασία του θέματος, ακόμη και για την κυβερνητική συνοχή, που ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να δώσει ένα τέλος και κυρίως να παράσχει κάποιες πειστικές απαντήσεις, για να μην σέρνεται άλλο μία υπόθεση, που προκαλεί, όχι μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο είναι τα κεντρικά ερωτήματα, που θα τεθούν στην αυριανή συζήτηση: πρώτον, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να πωλήσει πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εμπλεκεί σε γενοκτονία στην Υεμένη και γενικά εξελίσσεται σε μία νέα απειλή αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και δεύτερον, γιατί μεθοδεύτηκε έτσι η πώληση και εμφανίστηκε μεσάζοντας (ο καταδικασμένος για λαθρεμπορία Βασίλης Παπαδόπουλος) σε μία διακρατική συμφωνίαι – στοιχείο που εγείρει υποψίες για σκανδαλώδεις διαδικασίες, αφού στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος ενώ εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας, στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι!

Το πρώτο ερώτημα έχει προκαλέσει κυρίως την κριτική από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σκουρλέτης, Φίλης, Κυρίτσης και άλλοι διαχώρισαν προ ημερών τη θέση τους, για ιδεολογικούς λόγους κυρίως και ζήτησαν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Παρόμοια κριτική ασκήθηκε κι από κόμματα, όπως το ΚΚΕ.

Το δεύτερο ερώτημα, με καταγγελίες περί σκανδάλου, θέτουν κυρίως η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που απειλούν μάλιστα με νέες αποκαλύψεις κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη ΝΔ έχει ανακοινωθεί ότι θα παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν σχέση του κ. Παπαδόπουλου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Πρέπει να δώσουν απαντήσεις γιατί έσπευσαν να υπογράψουν άρον – άρον στο αεροδρόμιο της Μίκρας μια συμφωνία με έναν καταδικασμένο λαθρέμπορο από το 2011», ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει μία αυτονόητη και αναγκαστική κίνηση και πιθανόν και έναν ελιγμό, ώστε να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση, που είναι επιβεβλημένη προκειμένου να παραμείνει ο κυβερνητικός συνασπισμός και να μην διαλυθεί, αφορά στη στήριξη που θα παράσχει στον κ. Καμμένο, υπουργό Άμυνας και αρχηγό των ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός δεν έχει περιθώρια να «αδειάσει» τον υπουργό του, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα προκύψουν ραγδαίες και ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις με θύμα την κυβέρνησή του.

Από την άλλη πολλοί εκτιμούν ότι θα αξιοποιήσει και τις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται καμία συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και δεν πρόκειται να προχωρήσει η πώληση των βλημάτων – τουλάχιστον όχι με τον τρόπο, που είχε σχεδιαστεί από το υπουργείο Άμυνας.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος για την κυβέρνηση, πιστεύουν οι πιο ψύχραιμοι.

Η συζήτηση αναμένεται βέβαια να λάβει και διαστάσει σόου, με έντονη πολιτική αντιπαράθεση για κάθε πτυχή της υπόθεσης. Ακόμη και για το θέμα της διαρροής απόρρητων εγγράφων, όπως κατηγόρησε η κυβέρνηση την αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδο, που κατέθεσε στη Βουλή ένα πακέτο με διάφορα έγγραφα, που «πάγωσαν» την κυβέρνηση.

Η κυβερνητική πλευρά μάλιστα απειλεί κι αυτή με αποκαλύψεις.

Την εκτίμηση ότι τα απόρρητα έγγραφα που θα παρουσιαστούν τελικά, μετά την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, «θα φέρουν παλιές ιστορίες στην επιφάνεια», έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Σήμερα

Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Σήμερα

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Σήμερα

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό

Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ»

Σήμερα

Σχολίασε συναδέλφους του που επιχειρούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Nεκρός άνδρας που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Σήμερα

Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο

«Έπεσε» το Χ

Σήμερα

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Γάζα: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ ‑ Διαψεύδει το Ισραήλ

Σήμερα

«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματa Παλαιστινίων στερείται βάσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού

Στη φυλακή πασίγνωστη σχεδιάστρια τσαντών για λαθρεμπόριο άγριων ζώων

Σήμερα

Τις πανάκριβες τσάντες της έχουν κρατήσει χιλιάδες σταρ του Χόλιγουντ

Δολοφovία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες ‑ Δικογραφία για 160 άτομα, οι 5 ανήλικοι

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά περίπου 160 άτομα ενώ 67 έχουν συλληφθεί για τη δολοφονική επiθεση στου Ρέντη

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Σήμερα

Η πολύτιμη ανακάλυψη από Ιταλούς ερευνητές

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.