E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παγκόσμιο σοκ: Όλοι οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα στο έλεος των χάκερ

Ίσως το χειρότερο πρόβλημα στην ιστορία

Παγκόσμιο σοκ: Όλοι οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα στο έλεος των χάκερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/1/2018 | 09:58

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο. Ερευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας σχεδόν σε όλους τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και στις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δύο κενά Meltdown και Spectre, που δίνουν τη δυνατότητα στους χάκερ να μπουν στη μνήμη και να “ξεκλειδώουν” κωδικούς ασφαλείας, αφορούν τσιπ των πιο γνωστών εταιρειών κατασκευής: της Intel, της AMD και της ARD.

Η Google αποκάλυψε ότι το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό στις κατασκευάστριες εταιρείες από το καλοκαίρι του 2017. Αλλά μόλις τώρα διέρρευσε από ανώνυμους προγραμματιστές και έγινε ευρύτερα γνωστό

Οι εταιρείες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ισχυρίσθηκαν ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με λάθος σχεδιασμού στο υλικό τους και ότι αντιμετωπίζεται εφόσον οι χρήστες εγκαταστήσουν νέες αναβαθμίσεις ασφαλείας στο λογισμικό των συσκευών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήλωσαν επίσης ότι εργάζονται εσπευσμένα για να διορθώσουν τις «κερκόπορτες». Κάποιες αναβαθμίσεις λογισμικού θα είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε η Intel, η οποία τροφοδoτεί με επεξεργαστές το 80% περίπου των προσωπικών επιτραπέζιων υπολογιστών διεθνώς και το 90% των φορητών Η/Υ.

Αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Intel, αλλά η εταιρεία διευκρίνισε ότι κενά ασφαλείας υπάρχουν και στα τσιπάκια των ανταγωνιστών της. Το κενό ασφαλείας με την ονομασσία Meltdown αφορά ειδικά την Intel, ενώ το δεύτερο που λέγεται Spectre, αφορά τα τσιπ των Intel, AMD και ARD.

Συναγερμός στους μεγαλύτερους κατασκευαστές υπολογιστών και κινητών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ARM δήλωσε ότι ήδη ετοίμασε «μπαλώματα» που απέστειλε στους κατασκευαστές smartphones τους οποίους τροφοδοτεί με τσιπ. Η AMD ισχυρίσθηκε ότι «τα προϊόντα της αντιμετωπίζουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο αυτήν τη στιγμή».

Η Microsoft, που χρησιμοποιεί τσιπ της Intel, δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη αναβαθμίσεις ασφαλείας, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει περιστατικά παραβίασης.

Η Apple εργάζεται και αυτή πάνω σε ανάλογες αναβαθμίσεις για τα προϊόντα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Google ανέφερε ότι οι συσκευές Android με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας στο λειτουργικό τους είναι προστατευμένες και διαβεβαίωσε ότι το Gmail είναι ασφαλές, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν αναβαθμίσεις ασφαλείας για χρήστες του Chrome και των Chromebooks.

Ίσως το χειρότερο πρόβλημα στην ιστορία

Ο ερευνητής Ντάνιελ Γκρους του αυστριακού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκρατς, ένας από αυτούς που ανακάλυψαν το Meltdown, μαζί με τον αναλυτή Γιαν Χορν της Google, δήλωσε ότι «πρόκειται πιθανώς για το χειρότερο πρόβλημα σε κεντρική μονάδα επεξεργασίας που έχει ποτέ βρεθεί». Καθησύχασε όμως ότι μπορεί να λυθεί με το κατάλληλο «μπάλωμα» (patch) στο λογισμικό. Η Intel διέψευσε τις ανησυχίες που κυκλοφόρησαν, ότι το «μπάλωμα» θα κάνει έως 30% πιο αργά τα τσιπάκια της.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το ευρύτερο πρόβλημα Spectre, που αφορά όλα τα τσιπάκια, θεωρείται πιο δύσκολο να «αξιοποιηθεί» από τους χάκερ, αλλά είναι και πιο δύσκολο να επιλυθεί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά προτείνει η εισαγγελέας

Πριν 10 ώρες

Η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελικής λειτουργού προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ έπληξε το Ντενιζλί στην Τουρκία, οι δονήσεις έγιναν αισθητές στη Σμύρνη

Πριν 10 ώρες

Ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Σμύρνη, οι τοπικές Αρχές δεν έχουν αναφέρει θύματα ή σοβαρές ζημιές σε κτήρια και υποδομές

Δείτε βίντεο: Ιρανός ρεπόρτερ μεταδίδει μπροστά από «κόλαση φωτιάς», μετά από χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Πριν 10 ώρες

Ο ρεπόρτερ ατάραχος μεταδίδει τις εξελίξεις ενώ πίσω του υψώνονται γιγαντιαίες φλόγες - Μάρτυρες αναφέρουν ότι προηγήθηκαν ισχυροί κρότοι και εκρήξεις

Στις φλόγες αποθήκη πετρελαίου της BAPCO στο Μπαχρέιν ‑ Βίντεο

Πριν 10 ώρες

Η Bapco Energies του Μπαχρέιν ανακοίνωσε συγκεκριμένα ανωτέρα βία στις δραστηριότητες του ομίλου

Τρόμος για τη Ριάνα: Συνελήφθη γυναίκα που πυροβόλησε το σπίτι της, σφαίρα διαπέρασε τοίχο

Πριν 10 ώρες

Οι Los Angeles Times, ανέφεραν ότι «περίπου δέκα πυροβολισμοί» φέρεται να προήλθαν από όχημα που βρισκόταν στον δρόμο απέναντι από την πύλη της πολυτελούς έπαυλης

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ νέος ηγέτης του Ιράν

Πριν 10 ώρες

Ο γιος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να αναλαμβάνει την ανώτατη εξουσία της χώρας εν μέσω πολέμου και έντασης με τις ΗΠΑ

Έξι μαχητικά F‑16 στέλνει η Τουρκία στα Κατεχόμενα

Χτες

Σύμφωνα με υπηρεσία του ψευδοκράτους τα αεροσκάφη αποστέλλονται για λόγους ασφαλείας, η αποστολή τους δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές πτήσεις

Μενίδι: Ανδρας πέθανε μέσα στο λεωφορείο της γραμμής 735

Χτες

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατος του επιβάτη πιθανότατα επήλθε από χρήση ναρκωτικών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.