E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Στις 8 Ιανουαρίου του 1991

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχολική χρονιά 1990 – 91 στιγματίστηκε από τις καταλήψεις για την παιδεία (ήταν τότε που έγινε για πρώτη φορά γνωστό το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα), αλλά και από μια δολοφονία με πολιτικές προεκτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 8 Ιανουαρίου του 1991, ο Νίκος Τεμπονέρας βρέθηκε εν μέσω συμπλοκής στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο της Πάτρας. Καθηγητής μαθηματικών και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, συμμετείχε ενεργά στην διαμαρτυρία των μαθητών κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ουσιαστικά έπαιρνε πίσω τις μεταρρυθμίσεις που είχε περάσει το ΠΑΣΟΚ πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όπως για παράδειγμα επαναφορά της «σχολικής ποδιάς», επανακαθιέρωση της προσευχής και του εκκλησιασμού αλλά και «πειθαρχικό» έλεγχο της εξωσχολικής ζωής των μαθητών.

Ο Νίκος Τεμπονέρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαθητές αντέδρασαν έντονα με διαρκείς καταλήψεις. Θεωρούσαν πως γινόταν παραβίαση των προσωπικών τους ελευθεριών. Σε αυτό τον «αγώνα», βρήκαν υποστήριξη και από πολλούς καθηγητές που προέρχονταν από τον χώρο της αριστεράς και όχι μόνο. Ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Τεμπονέρας. Ορισμένοι αγανακτισμένοι γονείς, μαζί με πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ζητούσαν τερματισμό των καταλήψεων, έστω και δια της βίας.

Στις 8:30 το πρωί, στο 3ο Λύκειο Πάτρας, εισέβαλλαν μέλη της ΟΝΝΕΔ. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, ο Τεμπονέρας χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι και έπεσε νεκρός. Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιανόπουλος παραιτείται. Ο Ανδρέας Παπανδρέου του είχε επιτεθεί ανοιχτά, χαρακτηρίζοντάς τον «ηθικό αυτουργό» της δολοφονίας. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε αργότερα να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και να αναδειχθεί στις κυβερνήσεις Σημίτη.

Ο προσωρινός «αποδιοπομπαίος τράγος» είχε βρεθεί όσον αφορά στην πολιτική σκηνή, στο πρόσωπο του Βασίλη Κοντογιανόπουλου. Όμως έπρεπε να βρεθεί και ο δολοφόνος. Κατηγορούμενοι εξ αρχής ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, Γιάννης Καλαμπόκας και το μέλος της ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός. Οι δυο άνδρες προφυλακίστηκαν και περίμεναν να δικαστούν, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιωάννης Καλαμπόκας 2ος από δεξιά

Στην Αθήνα, δυο μέρες μετά την δολοφονία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο (100.000 κόσμος). Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ένα μαγαζί στην οδό Πανεπιστημίου τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 22 Ιουνίου του 1992, ξεκινά η δίκη των Καλαμπόκα – Μαραγκού, που κράτησε σχεδόν έναν χρόνο (9 Μαρτίου 1993). Ο Μαραγκός απαλλάσσεται από τις κατηγορίες. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Γιάννη Καλαμπόκα. Δικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου να τον καταδικάζει σε ισόβια, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Οι δικαστές θεώρησαν πως ο Καλαμπόκας ήταν ο βασικός αυτουργός του εγκλήματος και δεν του χαρίστηκαν.

Τον Δεκέμβριο όμως του 1993, η υπόθεση Καλαμπόκα δικάστηκε σε Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο της Λάρισας. Εκεί οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και μείωσαν την ποινή του σε 17 χρόνια. Η ποινή του το 1996 μειώθηκε σε 16 χρόνια και το 1998, αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει τα 3/5(;) της ποινής του.

Μέχρι σήμερα, υποστηρίζει την αθωότητα του, φωτογραφίζοντας ως ένοχο τον Αλέκο Μαραγκό. Σήμερα είναι παντρεμένος με δημοσιογράφο και ζει στον Βόλο. 

Λίγα χρόνια μετά την δολοφονία του Τεμπονέρα, το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας, μετονομάστηκε σε «Νίκος Τεμπονέρας».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κόκκινος συναγερμός και παγκόσμιος τρόμος: Η Ρωσική Βουλή απειλεί να ισοπεδώσει το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

Σήμερα

Ο Πρόεδρος της Δούμας προειδοποιεί με ακραία στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση άμαχοι πολίτες

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Σήμερα

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Σήμερα

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ο τρόπος για να πάρετε την έκπτωση του 4% με εφάπαξ πληρωμή

Σήμερα

Όσοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι σήμερα δικαιούνται έκπτωση 4% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Σήμερα

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε θα δούμε το Μπλε Φεγγάρι

Σήμερα

Πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο του μήνα, καθώς την 1η Μαΐου απολαύσαμε το Φεγγάρι των Λουλουδιών

Η Ferrari παρουσιάζει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Σήμερα

Είναι το πρώτο πενταθέσιο αυτοκίνητο στην ιστορία της ιταλικής εταιρείας

Επιδότηση σε πετρέλαιο Diesel: Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση

Σήμερα

Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

Σήμερα

Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Σήμερα

Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

Σήμερα

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.