E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προσοχή: Αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης

Πώς να προστατευθείτε

Προσοχή: Αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/1/2018 | 14:11

Αν και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και στη χώρα μας δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες του 2018 σχεδόν επτά εκατομμύρια Ιταλοί αναζήτησαν ιατρική βοήθεια λόγω συμπτωμάτων της γρίπης.

Επτά σοβαρά κρούσματα και ένας θάνατος

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι και την εβδομάδα 25–31 Δεκεμβρίου 2017, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα τα προηγουμένων αντίστοιχων περιόδων δείχνουν ότι η περίοδος υψηλής δραστηριποίησης της γρίπης στην Ελλάδα ξεκινά από τα μέσα Ιανουαρίου, κάθε χρόνο και κορυφώνεται περί τα τέλη Μαρτίου με μέσα Απριλίου.

Προς το παρόν, πάντως, στην Ελλάδα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 37 από νοσοκομεία και 2 από τα δίκτυα Sentinel.

Τα 3 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το 1 ήταν τύπου Α και τα 2 ήταν τύπου Β.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος.

Επρόκειτο για 4 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη. Τα 5 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 2 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 4 από τα 7 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ άνηκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τον θανόντα από γρίπη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ επρόκειτο για άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Από το κρούσμα που απεβίωσε απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).

Τα κυρίαρχα στελέχη της γρίπης

Φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυριαρχούν είναι ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1.

Το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας προσφέρει αποτελεσματική προστασία όλων των στελεχών της γρίπης, ενώ αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν και όσοι κατά την περίοδο 2016-2017 νόσησαν από τα συγκεκριμένα στελέχη.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός προστασίας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Νέα υγιή άτομα, με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο προστατευμένα από γηραιότερα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Εμβολιασμός ο καλύτερος τρόπος προστασίας

Παρά το γεγονός ότι η βρισκόμαστε στο μέσον περίπου της περιόδου για την εποχική γρίπη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να εμβολιαστεί κανείς. Φέτος, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, παράλληλα με το εμβόλιο για την ιλαρά, με αποτέλεσμα προς το παρόν να καταγράφεται μικρή ζήτηση στα φαρμακεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη
Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν ο ασθενής, βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων. Επίσης, οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται και όταν ο ασθενής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης.

Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη μα ημέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη για πάνω από μια εβδομάδα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Σήμερα

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

Σήμερα

Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

Σήμερα

Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.