E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος συνθέτης, Βασίλης Τσιτσάνης

Ο «στεριανός» που άλλαξε το ρεμπέτικο

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος συνθέτης, Βασίλης Τσιτσάνης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ρεμπέτικης και της λαϊκής μουσικής, που άφησε εποχή με τις συνθέσεις και το μπουζούκι του, γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημερομηνία, στις 18 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε το 1915 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Ήπειρο και εκτός από τον Βασίλη, είχαν ακόμα τέσσερα παιδιά. Πολύ αργότερα, στις ρεμπέτικες παρέες του, ο Τσιτσάνης απέκτησε το παρατσούκλι «ο βλάχος», γιατί ήταν ο μόνος με καταγωγή «στεριανή».

Ο πατέρας του έφτιαχνε τσαρούχια. Όταν δεν είχε δουλειά, έπαιζε το μαντολίνο του. Ο Βασίλης άκουγε τον πατέρα του να τραγουδάει και να παίζει κλέφτικα τραγούδια και πήγαινε συχνά στην εκκλησία για να ακούσει τους βυζαντινούς ύμνους.

Για πρώτη φορά έπιασε όργανο στα χέρια του σε ηλικία 11 ετών και αφού πέθανε ο πατέρας του. Ένας οργανοποιός της περιοχής είχε μετατρέψει ένα μαντολίνο σε μπουζούκι. Και ο Τσιτσάνης έμαθε να παίζει κάπως έτσι, το όργανο που τον συντρόφευσε σε ολόκληρη την ζωή του. Στο γυμνάσιο έμαθε βιολί και άρχισε να παίζει για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Αν και το μπουζούκι ήταν απαγορευμένο όργανο, το 1930 ο Τσιτσάνης άρχισε να γράφει με αυτό τα πρώτα του τραγούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ηλικία 21 ετών πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική. Έπιασε δουλειά σε ένα μαγαζί για να βγάζει τα έξοδά του. Τον επόμενο χρόνο γνωρίζει τον Δημήτρη Περδικόπουλο που τον συστήνει στην δισκογραφική εταιρεία «Οντεόν». Εκεί θα ηχογραφήσει τα πρώτα του τραγούδια και θα αρχίσει να γίνεται γνωστός στους κύκλους του ρεμπέτικου. Σε εκείνη την περίοδο ανήκουν τα τραγούδια «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε», «Να γιατί γυρνάω», «Αρχόντισσα», «Ό, τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» κ.α., που τα τραγούδησαν μεγάλες μορφές, όπως ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Η δικτατορία του Μεταξά θα απαγορέψει τα ρεμπέτικα. Από το 1938, ο Τσιτσάνης βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Θα γνωρίσει εκεί και την μελλοντική σύζυγό του, Ζωή Σαμαρά, που θα αποκτήσει μαζί της δυο παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χρόνια της κατοχής θα τον βρουν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί θα ανοίξει το δικό του μαγαζί, το «Ουζερί Τσιτσάνης» και θα γράψει ορισμένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, όπως το «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Μπαξέ τσιφλίκι». Το 1946 θα κατέβει στην Αθήνα, αλλά τα νέα του τραγούδια λογοκρίνονται για άλλη μια φορά. Μερικά θα εκδοθούν και άλλα θα χαθούν για πάντα, αφού δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Την επόμενη περίοδο θα φέρει διάφορες αξέχαστες φωνές στο προσκήνιο, όπως η Καίτη Γκρέυ, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Στέλιος Καζαντζίδης κ.α. Έγραψε σπουδαία τραγούδια και αυτή την περίοδο, όπως «Κορίτσι μου όλα για σένα», «Της Γερακίνας γιος», «Δηλητήριο στην φλέβα κ.α. Τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του εμφανιζόταν στο μαγαζί του στην Αθήνα, το «Χάραμα». Έφυγε από την ζωή, ανήμερα των γενεθλίων του, στο νοσοκομείο Brompton του Λονδίνου, ύστερα από επιπλοκές που είχε από εγχείρηση στους πνεύμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τσιτσάνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του ρεμπέτικου, στο οποίο εισήγαγε τα λεγόμενα «δυτικά» μελωδικά και το έβγαλε από το περιθώριο. Ακόμα και σήμερα, οι παλιοί και οι νέοι τραγουδούν τα τραγούδια και τους στίχους του, με τον Τσιτσάνη να παραμένει στις μνήμες όλων των Ελλήνων. Και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

Σήμερα

Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Σήμερα

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

Σήμερα

Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

Σήμερα

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

Σήμερα

Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

Σήμερα

Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

Σήμερα

Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Σήμερα

Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.