E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο Χίτλερ εξυμνεί την ανδρεία των Ελλήνων

Στις 4 Μαΐου του 1941

Σαν σήμερα: Ο Χίτλερ εξυμνεί την ανδρεία των Ελλήνων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γερμανική μηχανή των ναζί του Χίτλερ, ήταν γνωστό πως δεν μπορούσε να ηττηθεί εύκολα. Μέχρι την ήττα του στη Ρωσία, όπου οι Ρώσοι κατάφεραν να κρατήσουν την Αγία Πετρούπολή για μήνες και να εξαντλήσουν τα γερμανικά στρατεύματα, ο Χίτλερ ήταν αήττητος. Μπορεί να μην είχε καταλάβει την Βρετανία αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ηττήθηκε κιόλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ήττα του μεγαλύτερου συμμάχου του, Μπενίτο Μουσολίνι, στο αλβανικό μέτωπο από τους ηρωικούς Έλληνες, ανάγκασε τον Χίτλερ να επέμβει και να στείλει τα στρατέυματά του στην Ελλάδα ώστε να καταλάβει την χώρα. Μερικούς μήνες μετά την επιτυχημένη αναχαίτιση των Ιταλών, οι Έλληνες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον στρατό του Γερμανού δικτάτορα. Τα φυλάκια και τα οχυρά της Μακεδονίας προβάλλουν για άλλη μια φορά σθεναρή αντίσταση. Δεν άφησαν τους Γερμανούς να μπουν εύκολα και με το έτσι θέλω στην χώρα. Πολέμησαν, και μάλιστα με αυτοθυσία.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι Γερμανοί ξεπέρασαν την αντίσταση και έφτασαν μέχρι την Αθήνα. Στις 27 Απριλίου του 1941, η σημαία με τη σβάστιγγα άρχισε να κυματίζει στην Ακρόπολη. Είχε μόλις ξεκινήσει η περίοδος της κατοχής, που κράτησε για κάτι περισσότερο από 3 χρόνια.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Χίτλερ έκφωνεί λόγο στο Ραίχσταγκ. Είναι από τις λίγες φορές που μίλησε στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Με αυτή του την ομιλία θέλησε να κάνει έναν απολογισμό για την εκστρατεία του στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χίτλερ άφησε άφωνο το ακροατήριο, όταν μεταξύ άλλων εξύμνησε με υπέρμετρο θαυμασμό την ανδρεία των Ελλήνων. Τα λόγια του ήταν τα εξής:

«Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι από τους αντιπάλους οι οποίοι μας αντιμετώπισαν ήταν ιδιαίτερα ο Έλληνας στρατιώτης που πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Συνθηκολόγησε τότε μόνον όταν κάθε περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη και επομένως μάταιη.[...] Για τον ηττημένο και ατυχή ελληνικό λαό αισθανόμαστε ειλικρινή συμπάθεια. Υπήρξε θύμα του βασιλιά του και μιας μικρής παρασυρμένης ηγετικής κλίκας. Ωστόσο αγωνίστηκε με τόσο μεγάλη γενναιότητα ώστε ακόμη και οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν.[...] Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ή θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι λόγω της γενικής ανδρείας στάσης των στρατιωτών αυτών».

Η αντίσταση που είχε προβάλει η Ελλάδα κατά την απόπειρα της Ιταλικής εισβολής, είχε αναγκάσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, να δηλώσει στην βουλή των Λόρδων: «Από σήμερα δεν θα λέμε ότι οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες».

Η ανδρεία των Ελλήνων εξυμνήθηκε από όλους τους αντιπάλους τους, ακόμα και τον Αδόλφο Χίτλερ. Η αυτοθυσία και η έλλειψη φόβου για το θάνατο, είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τους Έλληνες σε ολόκληρη την ιστορία τους. 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Χτες

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!

Ισραήλ: Μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν την επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Χτες

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Χτες

Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Χτες

Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Χτες

Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Χτες

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Χτες

Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Χτες

Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.