E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: 72 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου

Στις 10 Ιουνίου του 1944

Σαν σήμερα: 72 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωί της 10ης Ιουνίου οι Έλληνες μόνο καλά νέα είχαν να ακούσουν. Οι Γερμανοί υποχωρούσαν από τη χώρα και ήδη μερικοί πανηγύριζαν. Λίγες μέρες πριν, είχε γίνει η απόβαση των συμμάχων στην Νορμανδία με τους ναζί να γνωρίζουν την ήττα και όλα συνηγορούσαν πως η τελειωτική επιστροφή τους στην πατρίδα τους ήταν προ των πυλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο όμως πρωί μια στρατιωτική φάλαγγα ξεκίνησε από την Λιβαδειά, για να μεταβεί στην Αράχωβα με σκοπό των εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Αυτή και μια ακόμα φάλαγγα, που συνάντησε στο Δίστομο και η οποία είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα, ευθύνονται για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ναζί, όσο βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί περνώντας από το Δίστομο, αποφάσισαν να μετακινηθούν προς το Στείρι, όπου είχαν πληροφορηθεί ότι υπήρχε μια ομάδα ανταρτών. Έψαξαν στο Δίστομο για αντάρτες αλλά δεν βρήκαν κάποιον. Μόνο 18 παιδιά που κρύβονταν, από τα οποία τα έξι εκτελέστηκαν για παραδειγματισμό. Φεύγοντας, έδωσαν εντολή στους κατοίκους να μην μετακινηθούν καθόλου από το χωριό, μέχρι να επιστρέψουν.

Στον δρόμο προς το Στείρι, και συγκεκριμένα στη θέση Καταβόθρα, οι Γερμανοί δέχονται επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Η μάχη που ακολουθεί είναι σκληρή. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, ύστερα από αρκετή ώρα αναγκάζονται να υποχωρήσουν, μετρώντας 15 νεκρούς και 15 τραυματίες, ενώ οι Γερμανοί, είχαν 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ες-Ες ήταν σίγουροι πως για αυτή την επίθεση ευθύνονται οι κάτοικοι του Διστόμου. Θεώρησαν πως είχαν ειδοποιήσει τον ΕΛΑΣ και οι ανάρτες του πρόλαβαν να τους στήσουν ενέδρα. Χωρίς να έχουν καμία απολύτως απόδειξη και χωρίς οι κάτοικοι του Διστόμου να τους έχουν προβάλει ουδεμία αντίσταση νωρίτερα, μπήκαν ξανά στο Δίστομο και ξεκίνησαν το στυγερό τους έγκλημα.

Οι ναζί μπήκαν λυσσασμένοι μέσα στο χωριό. Έσφαζαν και πυροβολούσαν αδιακρίτως. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι δεν γλίτωσαν από την μανία τους. Ο ιερέας του χωριού αποκεφαλίστηκε. Βρέφη εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ενώ γυναίκες βιάστηκαν, προτού εκτελεστούν και αυτές. Η σφαγή σταμάτησε μόνο όταν νύχτωσε και έπρεπε να επιστρέψουν στην Λειβαδιά. Στο δρόμο προς την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους, ενώ πριν φύγουν από το Δίστομο, είχαν βάλει φωτιά σε όλο το χωριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σφαγή του Διστόμου, άφησε πίσω της 218 νεκρούς. 114 γυναίκες και 104 άνδρες. Μεταξύ των νεκρών ήταν 45 παιδιά και 20 βρέφη! Η μαρτυρία ενός απεσταλμένου του Ερυθρού Σταυρού, κάνει λόγο για 600 νεκρούς, που «βρίσκονταν παντού, ακόμα και κρεμασμένοι πάνω στα δέντρα».

Την διαταγή για την σφαγή είχε δώσει ένας υπολοχαγός ονόματι Χανς Ζάμπελ, ο οποίος βρέθηκε μετά το τέλος του πολέμου στο Παρίσι, συνελήφθη και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο της προφυλάκισής του, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1949, παραδέχθηκε όλες τις θηριωδίες αλλά δικαιολόγησε τον εαυτό του, καταθέτοντας πως εκτελούσε διαταγές. Κατά την διάρκεια της κράτησής του εκδόθηκε για διαφορετικό λόγο στην Δυτική Γερμανία. Δεν επέστρεψε ποτέ για να δικαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η σφαγή του Διστόμου» του Κώστα Πετράκου

Στο Δίστομο η τραγωδία ήταν μεγάλη. Τα διεθνή μέσα, με προεξέχον το BBC, καταδίκασε την σφαγή ως έγκλημα πολέμου. Οι Γερμανοί λίγο μετά το αποτρόπαιο έγκλημά τους, επέμεναν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους κατοίκους του Διστόμου. Το Δίστομο όμως υπέφερε και υποφέρει ακόμα...

Λίγους μήνες μετά την τραγωδία, ο φωτογράφος του περιοδικού «Life», Dmitri Kessel, πήγε στο Δίστομο. Φωτογράφισε την Μαρία Παντίσκα, η οποία μπήκε ξώφυλλο στο περιοδικό, με τίτλο «Τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα». Από κάτω από την φωτογραφία έγραφε:

«Η Μαρία Παντίσκα ακόµη κλαίει µε λυγµούς, δύο µήνες αφότου οι Γερµανοί σκότωσαν τη µητέρα της σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστοµο».

H φωτογραφία-σύμβολο της σφαγής που απεικονίζει την Μαρία Παντίσκα. Αργότερα έγινε και γκράφιτι στο Δίστομο

Ο ίδιος φωτογράφος βρήκε στον δρόμο έναν χλωμό άνδρα. Εκείνος, παρ’ όλη την ταλαιπωρία του, τού είπε την ιστορία του. Το όνομά του ήταν Ματθαίος Δημάκας:

«Κύριε είμαι Αμερικανός πολίτης. Ήρθα εδώ (από τις ΗΠΑ) το 1934 να επισκεφτώ τη μητέρα μου. Μετά παντρεύτηκα. Ήθελα να γυρίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και να πάρω τη μητέρα μου και τη σύζυγό μου μαζί. Τώρα δεν έχω κανέναν να πάρω μαζί μου. Οι Γερμανοί ήρθαν σαν μανιασμένα σκυλιά. Η γυναίκα μου τους ικέτευε, 'παρακαλώ μην μου τα παίρνετε όλα'. Οι Γερμανοί την πυροβόλησαν. Το μωρό μας έκλαιγε. Έτσι οι Γερμανοί το πυροβόλησαν στο κεφάλι. Το μωρό ήταν οκτώ μηνών».

Η σφαγή του Διστόμου, μαζί με εκείνες της Κοκκινιάς, της Κλεισούρας, του Χορτιάτη και των Καλαβρύτων (όπως και πολλές άλλες), είναι από τα χειρότερα εγκλήματα κατά την περίοδο της κατοχής. Οι θάνατοι των συνανθρώπων μας δεν ανήκουν στο παρελθόν. Γιατί οι ένοχοι ακόμα δεν έχουν πληρώσει για τις πράξεις τους...

Από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» του Stefan Haupt (2006)

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβαδειά: Τρένο ακινητοποιήθηκε στον σταθμό ‑ Φωτιά κοντά στις γραμμές

Σήμερα

Καθυστέρηση στο δρομολόγιο - Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο

Ζάκυνθος: «Αστραψε και βρόντηξε» ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος για το «Ναυάγιο»

Σήμερα

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει στο πλάτωμα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Κούγιας για Πισπιρίγκου: «Η απόφαση ήταν λάθος ‑ Είμαι κατηγορηματικός ότι είναι αθώα»

Σήμερα

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, μίλησε στο Live News για την απόφαση καταδίκης της πελάτισσάς του.

Ποντίκι με έξι πόδια δημιουργήθηκε στο εργαστήριο – Τι αποκαλύπτει για την ανθρώπινη ανατομία

Σήμερα

Έμβρυο με δύο επιπλέον πόδια στη θέση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει τον ρόλο ενός γονιδίου στην εμβρυακή ανάπτυξη.

Μάνος Δασκαλάκης: Η αντίδρασή του μετά την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ο Μάνος Δασκαλάκης ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Σήμερα

Έως και 90% αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία οδό - Μειώνονται σε δύο σταθμούς

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.