E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Ιουλίου

Τι έγινε σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Ιουλίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1899 – Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγαλέμπορος και εθνικός ευεργέτης, Γεώργιος Αβέρωφ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1818 στο Μέτσοβο, την πατρίδα των εθνικών ευεργετών. Ήταν βλάχικης καταγωγής και οι γονείς του τον προόριζαν για δάσκαλο. Όμως εκείνος είχε άλλα σχέδια.

Στα 22 του φεύγει για το Κάιρο για να εργασθεί με τον αδελφό του. Ασχολήθηκε αργότερα με την γεωργία, ξεκίνησε εμπόριο σιταριού με την Ρωσία και το 1866 ίδρυσε εμπορικό και τραπεζιτικό οίκο στην Αλεξάνδρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιουσία του ξεπέρασε τα 100.000.000 δραχμές και έγινε ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες.

Τα πιο σημαντικά έργα που έγιναν με ευεργεσίες του Γεώργιου Αβέρωφ ήταν:

  • Αποπερατώθηκε το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Το αρχικό κεφάλαιο για την ανέγερσή του είχαν διαθέσει οι επίσης Μετσοβίτες μεγαλέμποροι της Αιγύπτου, Στουρνάρας και Τοσίτσας, εξ ου και η ονομασία του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
  • Χτίστηκαν η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (σημερινά Δικαστήρια της Ευελπίδων) και οι Φυλακές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (στο χώρο που σήμερα υψώνεται τα Μέγαρα του Αρείου Πάγου και του Εφετείου).
  • Ανεγέρθηκαν οι ανδριάντες του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' και του Ρήγα Φεραίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Αναναμαρμαρώθηκε το αρχαίο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, ένα τεχνικό επίτευγμα για την εποχή του.

Πέθανε στις 15 Ιουλίου του 1899, αφήνοντας περιουσία 31.000.000 δραχμών, από τα οποία τα περισσότερα δόθηκαν σε ιδρύματα που προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες, την ναυτιλία και φροντίζουν για την ενότητα του ελληνισμού της διασποράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1956 – Γεννιέται ο τραγουδιστής των Joy Division, Ian Curtis, που βρήκε τραγικό θάνατο στα 24 του χρόνια

Στις 15 Ιουλίου, γεννιέται στο Stretford του Lancashire, ο μετέπειτα τραγουδιστής των Joy Division, Ian Curtis. Πρόκειται για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της βρετανικής πανκ ροκ σκηνής, με τον ίδιο να ταλαιπωρείται σε όλη την σύντομη ζωή του από επιληψία και κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εθισμένος από μικρός στα συνταγογραφούμενα χάπια (που του δημιούργησαν και πρόβλημα στο στομάχι), ο Ian Curtis, όσο περνούσαν τα χρόνια δεν έβρισκε κάποιον να μοιάζει με αυτόν και ένιωθε πολλές φορές μοναξιά. Θεωρούσε την επιληψία κατάρα και μειονέκτημα, με την κατάθλιψη να τον οδηγεί στο αλκοόλ και τελικά στην αυτοκτονία.

Στις 18 Μαΐου του 1980, 2 μήνες πριν κλείσει τα 24 του χρόνια, είδε την ταινία «Stroszek» του Werner Herzog και άκουσε το «The idiot» του Iggy Pop. Λίγο αργότερα αποφάσισε να κρεμαστεί. Η σορός του κάηκε και οι στάχτες του θάφτηκαν. Η πλάκα του έγραφε «Love will tear us apart»... 

Η ταινία για την ζωή του  με τίτλο «Control» (2007), απέδωσε πολύ επιτυχημένα, τη ζωή του τραγουδιστή.

1974 – Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου από την χούντα των Αθηνών

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η Χούντα των Αθηνών, με πραξικόπημα στην Κύπρο, ανέτρεψε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και επέβαλλε κυβέρνηση «μαριονετών», με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών. Την Χούντα βοήθησαν τα όργανά της στο νησί, όπως η Εθνική Φρουρά, η ΕΛΔΥΚ κλπ.

Οι σχέσεις του δικτάτορα Ιωαννίδη με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Ιωαννίδης μάλιστα πίστευε πως ο Μακάριος ήταν φιλοκομμουνιστής.

Στις 8.15 το πρωί, τα τανκς της Εθνικής Φρουράς βγήκαν στους δρόμους με πορεία το προεδρικό μέγαρο. Όταν έφτασαν εκεί κατέλαβαν το κτίριο αλλά δεν συνέλαβαν τον Μακάριο ο οποίος βρήκε δρόμο διαφυγής για την Μονή Κύκκου, και αργότερα για την Πάφο.

Το επόμενο πρωί, οι πραξικοπηματίες είχαν θέσει τα πάντα υπό τον έλεγχό τους. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου του 1974, θα πραγματοποιηθεί η τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

1997 – Η δολοφονία του Gianni Versace με δυο σφαίρες στο κεφάλι

Ο Gianni Versace ήταν διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας και ο ιδρυτής του οίκου Versace, που παράγει αρώματα, έπιπλα, ρούχα και αξεσουάρ. Ήταν γνωστές οι φιλικές σχέσεις του με διάφορους σταρ, που του επέτρεψαν να διαφημίζει τα ρούχα του παγκοσμίως. Ανοικτά ομοφυλόφιλος, μαζί με τον φίλο του Antonio D’ Amico, ήταν μόνιμοι προσκεκλημένοι στα διεθνή πάρτυ και τα φιλανθρωπικά γκαλά.

Στις 15 Ιουλίου του 1997, έξω από την βίλα του στο Miami beach, ο Andrew Cunanan τον πυροβολεί δυο φορές στο κεφάλι και ο Versace πέφτει νεκρός. Ο Cunanan χρησιμοποιεί το ίδιο πιστόλι 8 ημέρες αργότερα, για να αυτοκτονήσει. Τα αίτια της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα, αν και το περίεργο της υπόθεσης είναι πως συνήθως, έστελνε κάποιον βοηθό του να του αγοράσει εφημερίδες. Εκείνη όμως την ημέρα πήγε ο ίδιος. Ήταν μόλις 50 ετών.

Η περιουσία που άφησε πίσω του υπολογίστηκε στο 1 δις δολάρια, από τα οποία τα μισά, τα άφησε στην 11χρονη τότε ανιψιά του, Alegra.

2006 – Ξεκινά η λειτουργία του Twitter, ενός από τα πιο επιτυχημένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η δημιουργία του Twitter δεν έγινε μέσα σε μια νύχτα. Μερικοί θεωρούν πως τα γενέθλια του Twitter είναι στις 21 Μαρτίου, όταν ένας από τους δημιουργούς του, ο Jack Dorsey, έκανε το πρώτο tweet. Αλλά ακόμα τότε, οι τέσσερις εμπνευστές του, δεν είχαν κατασταλάξει πια θα είναι η τελικά μορφή αλλά και η ακριβής χρήση του.

Το ίδιο το Twitter θεωρεί γενέθλια μέρα του την 15η Ιουλίου του 2006. Όταν και η δημοφιλής πλατφόρμα, έγινε διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Σήμερα, το Twitter κλείνει 10 χρόνια ζωής και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με το Facebook (και προσφάτως το Instagram). Το κοινό του θεωρείται πιο ιδιαίτερο και το Twitter έχει καταφέρει να χτίσει την δίκη του, μοναδική ταυτότητα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του Γεωργιανού

Σήμερα

Ο ένας από τους δύο κατηγορούμενος εμφανίζεται ως προσωρινός κάτοικος Πιερίας και ο δεύτερος διαμένει στη Θεσσαλονίκη

Το ελληνικό νησί που δεν έχει καθόλου φίδια

Σήμερα

Μία άγνωστη πληροφορία για ένα νησί μας που υμνούν και στο εξωτερικό

Εκτέλεση στο Βύρωνα: «Τον έφαγαν, τον έφαγαν» φώναζε η 37χρονη σύζυγος του θύματος

Σήμερα

Η δολοφονία του 32χρονου απασχόλησε τα αλβανικά ΜΜΕ

Εκτέλεση στον Βύρωνα: Από το 2021 έψαχνε τον 32χρονο η αλβανική μαφία

Σήμερα

Ο 32χρονος, που ήταν γνωστός στις Αρχές της Αλβανίας και είχε σχέσεις με την αλβανική μαφία, δολοφονήθηκε μπροστά στη σύζυγο και το ανήλικο παιδί του

Η ανάρτηση «γροθιά» στο στομάχι από TikToker: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει»

Σήμερα

Η Κίμπερλι Νιξ από τον Καναδά πάλεψε τρία χρόνια με το μεταστατικό σάρκωμα

Θρυλική πρόκριση: Θρίαμβος του Ολυμπιακού με 2‑0 επί της Αστον Βίλα

Σήμερα

Νίκησε ξανά, με 2-0 αυτή τη φορά, την Αστον Βίλα

«Γάζωσαν» ζευγάρι μέσα σε αυτοκίνητο στον Βύρωνα – Ενας νεκρός και μία τραυματίας

Χτες

Κατά τις πρώτες πληροφορίες άγνωστος πυροβόλησε εναντίον ζευγαριού που βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο

Η Ουκρανία επιστρατεύει κατάδικους να πολεμήσουν, γιατί δεν βρίσκει στρατιώτες

Χτες

Οι περιορισμοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στρατός

par: 30
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.