E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια βραβευμένη βιβλιοθήκη

900 κάτοικοι, 977 ενεργοί χρηστες της βιβλιοθήκης!

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια βραβευμένη βιβλιοθήκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Η Ραψάνη είναι χωριό της Θεσσαλίας, ανήκει στο νομό Λάρισας και είναι τοπικό διαμέρισμα του πρώην δήμου Κάτω Ολύμπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί, στη σοφίτα του πρώην κοινοτικού καταστήματος της πλατείας του οικισμού, το κτίριο δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της περιοχής αλλά και των επισκεπτών, αφού λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης, καφετέρια και δανειστική βιβλιοθήκη. Μια μικρή αλλά μεγάλη βιβλιοθήκη στην οποία γίνονται μαγικά πράγματα!

Η οικοδέσποινα, η βιβλιοθηκονόμος Χάιδω Πανταζή βρίσκεται πάντα εκεί, πρόθυμη να σε καθοδηγήσει στα 18.000 (λαογραφικού και μη περιεχομένου) βιβλία, στα ράφια όπου φυλάσσονται σπάνιες εκδόσεις του 18ου αιώνα!  Η Χάιδω πήρε και το βραβείο Βιβλιοθηκονόμου στα Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (International Board of Books For Young People).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Η καταγωγή μου είνια από την Ραψάνη και όταν τελειωσα την σχολή Βιβλιοθηκονόμιας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης μου πρότειναν να αναλάβω την ανασυγκότηση της βιβλιοθήκης Ράψανης το 2004! Με χαρά δέχτηκα, και μετά από 12 χρόνια δουλειάς η βιβλιοθήκη είνια αυτή που βλέπετε σήμερα. Φυσικά ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, και είχα την βοήθεια όλη της Ραψάνης, των πρόεδρων, δημάρχων και των Ραψανιωτών που μου προσέφεραν ό,τι κι αν ζητούσα!" λέει η ίδια.

Το φυσικό περιβάλλον της Ραψάνης, ενέπνευσε τον μεγάλο λογοτέχνη Μ. Καραγάτση κατά κόσμο Δημήτρη Ροδόπουλο, ο οποίος μικρός κάθονταν στο καραγάτσι της εκκλησιάς του Αγ. Αθανασίου της Ραψάνης και από εκεί πήρε το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Χάιδω Πανταζή

Η μικρή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία στη συλλογή της! Ενώ το χωριό έχει μόνιμους κατοίκους περί τους 900, η βιβλιοθήκη από μόνη της έχει 977 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς! Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, χαρτογραφικό και οπτικοαουστικό υλικό. Σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, η βιβλιοθήκη έγινε κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών και πολλά ακόμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπάνιες εκδόσεις του 18ου αιώνα στη Βιβλιοθήκη της Ραψάνης

"Ειναι μια δημοτική βιβλιοθήκη σε ενα ημιορεινό χωριό, που προσπαθεί να είναι και είναι το κέντρο της τοπικής κοινωνίας. Διαθέτει πάνω από 20.000 τόμους βιβλίων, έχει δανειστικό τμήμα αλλά και παιδικό, έχει τμήμα χειρογράφων και ιστορικού αρχείου για την Ραψάνη αλλά και αρχείο φωτογραφικό".

Τα παιδιά εν ώρα εργαστηρίων

"Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καταπράσινη και δροσερη πλατεία του χωριού, στο κοινοτικό κτίριο, επάνω, στη σοφίτα! Μπορεί μια βιβλιοθήκη να παρέχει στους χρήστες της, υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών; Από μια άποψη ακούγεται αδύνατον. Η βιβλιοθήκη της Ραψάνης τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί και έχει ενσωματώσει στις υπηρεσίες της πολλές δράσεις που στοχεύουν στην ευρύτερη εξυπηρέτηση του κοινού".

Πώς είναι εκεί η ζωή, πώς είναι το χωριό; "Η Ραψάνη είνια το χωριό μου και το αγαπώ, είναι ο τόπος μου. Το φυσικό περιβάλλον της, το φημισμένο κρασί της και η πολιτιστική της κληρονομιά, οι άνθρωποι της, είναι ενας λόγος για να έρθετε μια βόλτα και να περιηγηθείτε στα σοκάκια, στις εκκλησίες, στα αμπέλια, στα καζάνια που κάνουν το τσίπουρο! Να πάρετε μια ανάσα που θα σας συντροφεύει όλη την εβδομάδα! Είναι ένας τόπος ευλογημένος και οι κάτοικοι προσπάθουν πάντα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!"

Ταξιδιωτικό tip: Στη Ραψάνη βρίσκεται επίσης και το Μουσείο Οίνου κ Αμπέλου Ραψάνης που λειτουργεί από το 2012 (διαθέτει αίθουσα που διαμορφώνεται για γευσιγνώστες και εξωτερικό πέτρινο θεατράκι 100 ατόμων!).

Η θέα της βιβλιοθήκης το χειμώνα

Μικροί και μεγάλοι σε δράση

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 7 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 7 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 7 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.