E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Ιουνίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Ιουνίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1527: Πέθανε ο φιλόσοφος και ιστορικός, Νίκολο Μακιαβέλι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Άλλοι τον θεωρούν ένα κυνικό κτήνος και ταυτίζουν το όνομά του και τα γραπτά του με την πολιτική διαφθορά και τον αυταρχισμό.

Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1469 στην Φλωρεντία, την εποχή που η Ιταλία ήταν διαιρεμένη σε πόλεις – κράτη. Από μικρός έδειξε μια έλξη για την πολιτική και αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία της. Έδρασε ως διπλωμάτης και γνώρισε όλες της μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο καίσαρας Βοργίας, τον οποίον θαύμαζε, παρόλο που δεν συμφωνούσε σε τίποτα μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασχολήθηκε με την συγγραφή. Το βιβλίο του «Ο Ηγεμόνας», έμελλε να γίνει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα πολιτικά αναγνώσματα στη ιστορία της ανθρωπότητας. «Το χάσμα ανάμεσα στο πώς θα έπρεπε να ζει κανείς και στο πώς πραγματικά ζει» έγραφε ο Μακιαβέλι «είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο άνθρωπος που αμελεί αυτό που πραγματικά γίνεται προς χάριν αυτού που θα έπρεπε να γίνεται παίρνει το δρόμο προς την αυτοκαταστροφή και όχι προς την αυτοσυντήρηση».

Το βιβλίο του αυτό λατρεύτηκε από προσωπικότητες όπως εκείνη του Ζαν Ζακ Ρουσό, αλλά και του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συμπεριέλαβε το βιβλίο του στα απαγορευμένα, ενώ όρος «μακιαβελισμός» έχει μέχρι και σήμερα αρνητική έννοια. Πέθανε στις 21 Ιουνίου του 1527.

1905: Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο άνθρωπος που άλλαξε την διανόηση του 20ου αιώνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τον άνθρωπο που άλλαξε την διανόηση του 20ου αιώνα. Έγινε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπαρξισμού της εποχής του και μετά την λήξη του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, ίδρυσε μαζί με τον Μορίς Μερλο Ποντί, το πασίγνωστο περιοδικό, «Σύγχρονοι καιροί».

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1905. Υπήρξε σύντροφος της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, με την οποία όμως δεν παντρεύτηκε ποτέ. Απέρριψε τον «μπολσεβικισμο» και μίλησε για μια κοινωνία χωρίς την ανάγκη ύπαρξης Θεού. «Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να ζει ελεύθερος» συνήθιζε να λέει, ζώντας την ζωή του χωρίς όρια. Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά αρνήθηκε να το παραλάβει γιατί πίστεψε ότι του το έδωσαν λόγω της τοποθέτησής του ενάντια στα κομμουνιστικά καθεστώτα και μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέθανε στα 75 του τον Απρίλιο του 1980.

1982: Ο Τζον Χίκλεϊ αθωώνεται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν

Στις 30 Μαρτίου του 1981, ένας άντρας κινήθηκε ανάμεσα από το πλήθος, δυο μήνες μετά την εκλογή του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ισχυρή συνοδεία έμπαινε εκείνη την στιγμή στην λιμουζίνα, αλλά ο άντρας κατάφερε να τους αιφνιδιάσει. Πυροβόλησε έξι φορές από απόσταση δέκα μέτρων και κατάφερε να πετύχει τον πρόεδρο, τον εκπρόσωπο τύπου, έναν αστυνομικό και έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών.

Κανένας από τους τραυματίες δεν πέθανε. Ο Ρέιγκαν εκτόξευσε την δημοτικότητά του στα ύψη. Ο ξανθός νεαρός ήταν ο 25χρονος Τζον Χίνκλεϊ, ένας νεαρός με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας. Δεν είχε πολιτικό κίνητρο αλλά ήθελε τα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Η ιδέα του μπήκε όταν είδε την ταινία «Ο Ταξιτζής», με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ερωτεύτηκε εμμονικά την Τζόντι Φόστερ και έκανε την απόπειρα για να την εντυπωσιάσει!

Στις 21 Ιουνίου του 1982, ο Χίνκλεϊ δικάζεται και κρίνεται αθώος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων και κλείνεται σε ψυχιατρική κλινική.

2001: Πέθανε ο θρυλος της Blues, John Lee Hooker

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, η κιθάρα του John Lee Hooker σταμάτησε να παίζει και η ανθρωπότητα έχασε ίσως την πιο θρυλική μορφή των Blues. Ο John Lee Hooker, πέθανε στα 83 του χρόνια, στις 21 Ιουνίου του 2001.

Βασίστηκε στον ήχο των «Mississippi Blues» αλλά είχε πολλά δικά του στοιχεία και ο ήχος του έγινε μοναδικός. Έπαιζε την κιθάρα του πιο ελευθέρα και ανέπτυξε ένα αυθεντικό ύφος, καταφέρνοντας να γίνεται αναγνωρίσιμος από τις πρώτες νότες των τραγουδιών του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογένεια 11 παιδιών στο σκληρό Ντιτρόιτ, και πριν γίνει γνωστός δούλευε σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, ενώ τα βράδια προσπαθούσε να παίξει μουσική. Τα τραγούδια του, που ξεπερνούν τα 200, έγινα διασκευή δεκάδες φορές, από συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin και οι The Doors.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάρω Κοντού: Τα νεότερα για την υγεία της

Πριν 10 ώρες

Η ηθοποιός συμπληρώνει δύο εβδομάδες νοσηλείας

Πτώμα εντοπίστηκε σε φεγγίτη εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη

Πριν 10 ώρες

Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου

Καιρός: Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες εφιστά ο Μαρουσάκης ‑ Έρχεται κύμα καταιγίδων

Πριν 10 ώρες

Περιορισμένη αστάθεια σήμερα με έντονη έξαρση προς το τέλος της εβδομάδας

Ντέιβι Τσέις: To AIDS ήταν η αιτία θανάτου της «Σαμάρα» του The Ring

Πριν 10 ώρες

Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται επίσης ως σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας η χρόνια χρήση πολλαπλών ναρκωτικών ουσιών

Αθώος ο πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπαταρλής για την υπόθεση κοκαΐνης

Πριν 10 ώρες

Ο πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker είχε αρνηθεί κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή ότι είχε σχέση με την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών

Ανατροπή στον τουρισμό: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκετε περισσότερες προσφορές για διακοπές φέτος

Πριν 10 ώρες

Πιέσεις στις τιμές το καλοκαίρι, αισιοδοξία για το φθινόπωρο - Η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Σαντορίνη συνεχίζει να πιέζεται

Μαρόκο ‑ Ολλανδία 3‑2 πεν. (1‑1 κ.δ., παρ.): Πρόκριση στους «16» για τα «Λιοντάρια» του Ελ Καμπί

Πριν 10 ώρες

Ο Μπόνο ήρωας στα πέναλτι - οι Αφρικανοί πέρασαν στον επόμενο γύρο

Παραγουάη ‑ Γερμανία 4‑3 πεν. (1‑1 κ.α., παρ.): Νοκ‑άουτ τα Πάντσερ στην πρώτη έκπληξη των νοκ‑άουτ!

Πριν 10 ώρες

Η Αλμπιρόχα αποκλείει τη Γερμανία στα πέναλτι και κλείνει θέση στους «16» για πρώτη φορά από το 2010

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες ομήρων που επέζησαν από τη Χαμάς στα τούνελ της Γάζας

Πριν 10 ώρες

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κλουβιά, βιασμούς και βασανιστήρια με σιδηρολοστούς που λυγίζουν την ανθρώπινη λογική

«Νομίζω ότι η μαμά μου έχει χάσει το μυαλό της»: Τι έλεγε στη σύντροφό του ο 26χρονος πριν το διπλό φονικό στο Αίγιο

Πριν 10 ώρες

Μιλώντας στο MEGA η γυναίκα μιλάει για πρώτη φορά για όσα γνωρίζει ότι συνέβαιναν μεταξύ του 26χρονου Ολύμπιου και της μητέρας του που βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Αγριο έγκλημα στο Τέξας: Δίδυμες σκότωσαν μητέρα πέντε παιδιών και χαμογελούσαν όταν τις συνέλαβαν

Πριν 10 ώρες

19 και 21 ετών οι δίδυμες Αμάγια Κούκι και Κίτι Μία Ντίαζ - Συνελήφθη και μια 21χρονη φίλη τους

Βραζιλία – Ιαπωνία 2‑1: Πρόκριση στους «16» με ανατροπή και σάμπα

Χτες

Η Σελεσάο βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά ο Αντσελότι ρίσκαρε, άλλαξε το σύστημα και πέρασε στους «16» - επόμενος αντίπαλος ο νικητής Ακτής Ελεφαντοστού - Νορβηγίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.