E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι θα σου συμβεί αν φας τρόφιμα που έχουν πιάσει μούχλα;

Οι επιστήμονες σε προειδοποιούν πάντως να μην το κάνεις!

Τι θα σου συμβεί αν φας τρόφιμα που έχουν πιάσει μούχλα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα σου έχει τύχει να ξεχάσει κάποια φορά τροφές ή φαγητά για καιρό και αυτά να μουχλιάσουν σε κάποιο σημείο τους. Αν είσαι από εκείνους που δεν τους νοιάζει και πολύ, πιθανότατα να έχεις αφαιρέσει το σημείο της μούχλας και να έχεις φάει κανονικά το υπόλοιπο μέρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο ασφαλή είναι όμως αυτή η συνήθεια; Τι έχει να πει η επιστήμη πάνω στο θέμα;

Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα, μιας και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ελάχιστες οι φορές που επιτρέπεται να καταναλώσεις φαγητό που έχει πιάσει μούχλα, ακόμα και αν οπτικά, σου φαίνεται εντάξει. Όπως λένε, όταν το τρόφιμο ή το φαγητό μουχλιάσει σε μια περιοχή, δε σημαίνει ό,τι έχει χαλάσει μόνο εκεί, αλλά ό,τι η μούχλα έχει προχωρήσει πιο βαθιά και ας μη διακρίνεται αλλοίωση στο υπόλοιπο τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση σε τέτοιους είδους τροφές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι μούχλα παράγει ένα είδος ουσιών, τις μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλεργίες, αλλά και να ρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, μια εξ αυτών των μυκοτοξινών, η αφλατοξίνη, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο.

Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ό,τι πρέπει να εντοπίζεις τη μούχλα μόνο μέσω της οπτικής επαφές με τα τρόφιμα και όχι με την όσφρηση, καθώς κινδυνεύεις να εισπνεύσεις σπόρια μούχλας. 

Σε περίπτωση δε που δεν μπορείτε να καταλάβετε αν μια τροφή έχει πιάσει μούχλα, τότε δείτε αν μοιάζει βρεγμένη και αν ναι, πετάξτε την διότι έχει αρχίσει να σαπίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπου η μούχλα δεν καταστρέφει ολόκληρο το τρόφιμο. Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό κίτρινο τυρί είναι ασφαλή στην κατανάλωση, διότι συνήθως η μούχλα είναι κυρίως τοπική. 

Αυτό που έχετε να κάνετε στην προκυμμένη περίπτωση, είναι να κόψετε το αλλοιωμένο σημείο, σε βάθος 2,5 εκατοστών από το υπόλοιπο τρόφιμο, ώστε να το καθαρίσετε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο με παραπάνω ισχύει και στην περίπτωση των σκληρών αλλαντικών, όπως το σαλάμι και το καπνιστών ζαμπόν. Η μούχλα δεν καταφέρνει να εισχωρήσει βαθιά, όμως τα κομμάτια που θα κόψετε, φροντίστε να τα πετάξετε απευθείας στα σκουπίδια και όχι στο νεροχύτη ή να τα αφήσετε στο τραπέζι, διότι έτσι κινδυνεύετε από την εξάπλωση σποριών της.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Wabi sabi: Πώς ο ιαπωνικός τρόπος ζωής μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την ευτυχία στη ζωή σου

Πριν 2 ώρες

Μπορεί το wabi sabi να θυμίζει ιαπωνική κουζίνα, όμως δεν έχει να κάνει με συνταγές, αλλά με την ευτυχία μας!

Το φυτό που είναι επικίνδυνο να έχετε σπίτι σας

Πριν 2 ώρες

Προκαλεί μέχρι και θάνατο

Κέρδισε χρόνιας ζωής με τη πιο ωραία κίνηση

Χτες

Η έρευνα που θα μας φέρει πιο κοντά

Πως να φτιάξεις πίτσα με καρπούζι

Χτες

Δεν είναι αυτό που ίσως καταλάβατε

Διακοπές στην Κύθνο: Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις

Χτες

Το πανέμορφο Κυκλαδονήσι που ίσως να έχεις σκοπό να πας φέτος διακοπές!

Το φυτό που φέρνει τύχη και βελτίωση των οικονομικών σου

Χτες

Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι ο πλούτος και η ευημερία το ακολουθούν

Αυτό το Instagram προφίλ αναζητά το καλύτερο σουβλάκι της χώρας

Προχτές

Πού θα φάμε το καλύτερο ελληνικό «βρώμικο»

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε φυτά από ανθοκομικές εκθέσεις

Προχτές

Όλα τα tips για να αγοράζεις πάντα τα καλύτερα φυτά!

Τα καφέ ‑ εστιατόρια των μουσείων της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς

Προχτές

Τα Μουσεία της Αθήνας εκτός από φάροι του πολιτισμού, μπορεί να είναι και φάροι της γαστρονομίας!

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.