E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι σκλάβες της τομάτας

Στόματα κλειστά και συγκάλυψη από την τοπική κοινωνία

Οι σκλάβες της τομάτας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέδειξε ένα θέμα που όλοι στην Ιταλία γνώριζαν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει δημόσια για αυτό. Στη περιοχή Ragusa της Σικελίας, οι αγρότες βασίζονται οικονομικά στη παραγωγή τομάτας. Τα ποσά που κερδίζουν κάθε χρόνο ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά η περιοχή κρύβει ένα ένοχο μυστικό πολλών ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα χωράφια της τομάτας, εργάζονται Ρουμάνες εργάτριες σε καθεστώς δουλείας, με τη τοπική κοινωνία να γνωρίζει και να μην αντιδρά. Έχει υπάρχει αστυνομική παρέμβαση και εισαγγελική έρευνα, αλλά δεν βρέθηκε κανείς να καταθέσει, και για λίγες ημέρες οι εργάτριες εξαφανίστηκαν, ως δια μαγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλα ξεκινούν στη Ρουμανία, στη Botoşani, μια από τις πιο παραμελημένες περιοχές της χώρας, από όπου οι γυναίκες άρχισαν να μεταναστεύουν το 2007. Η έξοδος ήταν σταθερή. Αφήνουν τη χώρα τους για να μαζέψουν ντομάτες στην Ιταλία και ειδικότερα στη Ragusa, ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν. Το πιο λυπηρό είναι ότι ακόμη και όταν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη σκλαβιά, πάντοτε καταλήγουν να επιστρέφουν, για να ξεχρεώσουν τους ανθρώπους από τους οποίους δανείστηκαν λεφτά», αναφέρει η Silvia Dumitrache, πρόεδρος της Ένωσης Ρουμάνων γυναικών στην Ιταλία (ADRI) στο Voxeurop.

Το 2007 η Ρουμανία έγινε μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι Ρουμάνοι εγκατέλειψαν την χώρα τους, μαζικά, για ένα καλύτερο αύριο. Με τα χωράφια της Ιταλίας να μοιάζουν ο ιδανικός χώρος για να εργαστεί το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, από τη Ρουμανία, οι γυναίκες που έφτασαν στη Σικελία έζησαν έναν εφιάλτη. Ξεκίνησαν να εργάζονται χωρίς πληρωμή, αφού χρωστούσαν στους μεσάζοντες που έκλεισαν την δουλειά, και πιέζονταν να προσφέρουν και ερωτικές υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες των χωραφιών.

«Το εργατικό δυναμικό που έφτασε από τη Ρουμανία ήταν πιο εξυπηρετικό και πιο διατεθειμένο να κάνει συμβιβασμούς», εξηγεί η Dumitrache. Το σκληρότερο μέτρο πίεσης που δέχονταν ήταν η παραμονή ή όχι των παιδιών τους κοντά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη πρόσληψη και τη μετακίνηση των εργατριών, ελέγχει η τοπική μαφία, και μόλις πρόσφατα μετά από κάποιες αυτοκτονίες, η Ρουμανική κυβέρνηση έθεσε το θέμα στη Κομισιόν. Έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις, αλλά όσοι γνωρίζουν μιλούν για εξιλαστήρια θύματα, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι βρίσκονται ελεύθεροι και συνεχίζουν την δράση τους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πανέξυπνη λύση της Ιαπωνίας για τις πυρκαγιές που θα έπρεπε να έχει κάθε ελληνικό δάσος

Πριν λίγο

Ενώ η Ελλάδα μετρά κάθε καλοκαίρι τις πληγές της από τις φλόγες, ένα μικρό χωριό στην Ιαπωνία δείχνει τον δρόμο με ένα σύστημα πυρόσβεσης που μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας

Το νέο φονικό ναρκωτικό που σαρώνει την Ευρώπη και όχι μόνο

Πριν λίγο

Ένας αόρατος εχθρός με φονικές συνέπειες

Το τσουνάμι‑«τέρας» που γράφτηκε στην ιστορία με ορατά σημάδια... από το διάστημα

Χτες

Το τσουνάμι που «κατάπιε» το δάσος και φαινόταν από το διάστημα

Μόνο για τολμηρούς: Το μονοπάτι που «φλερτάρει» με τον γκρεμό – Το πιο επικίνδυνο της Ελλάδας

Χτες

Ένα πέρασμα που χωρά μόλις έναν άνθρωπο και αγκαλιάζει το φαράγγι του Βίκου με θέα 500 μέτρων στο κενό – η πιο ανατριχιαστική διαδρομή στην Ελλάδα σε περιμένει… αν τολμάς!

Ο καύσωνας «ψήνει» την παγκόσμια αγορά: Η αόρατη σύνδεση που ανεβάζει τον λογαριασμό

Χτες

Ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει αυτές τις μέρες την Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ακόμα «ζεστή περίοδος»

Explainer: Lafufu vs Labubu ‑ O εμπορικός πόλεμος που σοκάρει την Κίνα

Χτες

Πώς ξεχωρίζεις το ψεύτικο από το αληθινό Labubu

Αυτή είναι η πιο βρώμικη παραλία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη WWF

Χτες

Ποιες ελληνικές παραλίες είναι οι πιο ρυπασμένες – Χιλιάδες απορρίμματα κάθε χρόνο

Τι άφησε πίσω του ο Hulk Hogan

Προχτές

Από τον θεσμό της πάλης στον κόσμο της pop κουλτούρας

Explainer: Γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι παρατάνε τις ευρωπαϊκές πολυτέλειες

Προχτές

Τι συμβαίνει στην κινεζική αγορά πολυτελείας;

Ο Ινδός «διπλωμάτης» που κορόιδεψε όλο τον κόσμο ‑ Τι βρήκε η αστυνομία στο σπίτι του

Πριν 3 μέρες

Έστησε πρεσβεία από το μυαλό του σε πολυτελές σπίτι!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.