Ο 17χρονος Έλληνας που τίμησε η UNICEF
Κέρδισε το βραβείο για νέους επιστήμονες ανάμεσα σε 123 χώρες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 22/11/2012 | 00:00
Ο Χάρης είναι 17 ετών και το μέλλον είναι σίγουρα φωτεινό γι' αυτόν .
Ένα από τα παιδιά της χώρας που μας κάνουν να πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα, ο Χάρης θέλησε να βοηθήσει τη γιαγιά του που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και έφτιαξε ένα τεχνητό γάντι που εξυπηρετεί ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Φυσικά θέλει ακόμη μεγάλη μελέτη και αρκετή δουλειά, όμως αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την εφεύρεσή του - γι'αυτό ο Χάρης κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της UNICEF για νέους επιστήμονες.
Πώς ξεκίνησαν όλα: Δύο χρόνια πριν, ο τότε 15χρονος Χάρης έβλεπε τη γιαγιά του να δυσκολεύεται στις κινήσεις και έτσι σκέφτηκε να φτιάξει μία συσκευή που θα την εξυπηρετεί.
Το γάντι έχει βάρος μόλις 350 γραμμάρια και έχει αισθητήρες πίεσης που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι κι έτσι κινητήρες στηρίζουν την κίνηση. "Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι' αυτά τα πράγματα. Έχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω Ιnternet. Το δοκίμασα στη πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα", λέει ο ίδιος.
Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.
Επόμενος στόχος του είναι να κάνει ορισμένες μετατροπές στο γάντι και στη συνέχεια, σε συνεργασία με κάποια εταιρεία, να προχωρήσει στην παραγωγή του.
"Ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ με κάποια εταιρεία, αν υπάρχει ενδιαφέρον", λέει ο Χάρης, τονίζοντας πως βλέπει το μέλλον του στην Ελλάδα.