Ποιοι πρωταγωνιστούν στο εμπόριο ναρκωτικών και πώς «ξεπλένεται» το χρήμα
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το χορό εκατομμυρίων μαύρου χρήματος
Δημοσίευση 5/11/2018 | 09:14
Έλληνες, Αλβανοί, Βούλγαροι και Νιγηριανοί φέρονται να πρωταγωνιστούν στα κυκλώματα που διακινούν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών στη χώρα μας η οποία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου της παραγωγής θανάτου στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω στον αποκαλούμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο, μεταξύ αυτών Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Μιανμάρ, Λάος, με τις αντίστοιχες χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης οι οποίες καταναλώνουν τα ναρκωτικά.
Επιπλέον, η χώρα μας αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς κάνναβης και ηρωίνης από Αλβανία και Τουρκία, αντίστοιχα, καθώς και σημαντικών φορτίων κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα στοιχεία της πρώτης Έκθεσης Εκτίμησης Κινδύνου για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που εκπονήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/849, είναι αποκαλυπτικά καθώς κάνουν λόγο για τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία συντηρούν πανίσχυρα και αδίστακτα κυκλώματα.
Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον το 1/3 των εγκληματικών οργανώσεων εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» μαύρου χρήματος στην Ευρώπη. Το εμπόριο ναρκωτικών κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των αδικημάτων που συνδέονται αναπόσπαστα με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ακολουθούν οι φορολογικές απάτες, τα οικονομικά εγκλήματα, η εμπορία και παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι κλοπές και το λαθρεμπόριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίμαχης έρευνας, τα κέρδη από το εμπόριο του θανάτου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμάται ότι ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που διακινούνται προκαλούν ίλιγγο αφού οι αρμόδιες αρχές υπολογίζουν ότι, μόνο στη χώρα μας, τα «έσοδα» των κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών θα απέφεραν κέρδη ύψους 188.000.000 ευρώ το 2014, 62.000.000 ευρώ το 2015 και 200.000.000 ευρώ το 2016.
Τα χρήματα κινούνται χέρι με χέρι και είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ροή του μαύρου χρήματος μιας και τα κυκλώματα εμφανίζονται να έχουν υιοθετήσει ένα πολυπλόκαμο δίκτυο «ξεπλύματος».
Ακολουθώντας το χρώμα του χρήματος οι αρχές διαπιστώνουν πως τα τεράστια ποσά που εισπράττονται από το εμπόριο ναρκωτικών διακινούνται μέσω off shore εταιριών ή χρησιμοποιούνται για την αγορά ακινήτων φτάνοντας στους τελικούς αποδέκτες καθαρά.
Όπως προκύπτει από τις έρευνες, εκτός από το real estate ή την αγορά πανάκριβων αγαθών, για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος χρησιμοποιούνται κερδισμένα δελτία στοιχημαστισμού αλλά και επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.
Σπάνια οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση ναρκωτικών χρησιμοποιούν εμβάσματα ή ανταλλαγή συναλλάγματος.