E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και ανθρώπους του κινηματογράφου, ο μόνος Έλληνας που κέρδισε το βραβείο του Χρυσού Φοίνικά στις Κάννες, έφυγε αιφνίδια σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια. Στα 77 χρόνια της ζωής του, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει σχολή, τόσο στον ελληνικό όσο και στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά τα παράτησε πριν πάρει το πτυχίο του και έφυγε για το Παρίσι. Εκεί σπούδασε γαλλική φιλολογία και φιλμογραφία, πήρε κάποια μαθήματα εθνολογίας και συνέχισε στην σχολή Κινηματογράφου IDHEC.

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1964 και εργάσθηκε αρχικά στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» ως κριτικός κινηματογράφου, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Εκεί θα παραμείνει για τρία χρόνια. Το 1968 παρουσίασε την πρώτη μικρού μήκους τανία του, με τίτλο «Εκπομπή», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δυο χρόνια αργότερα, στο ίδιο φεστιβάλ, θα κερδίσει το πρώτο βραβείο του με την πρώτου μεγάλου μήκους ταινία του, την «Αναπαράσταση».

Συνέχισε από το 1972 μέχρι και το 1977, με την «Τριλογία της ιστορίας», που αποτελούνταν από τις ταινίες «Μέρες του ‘36», «Ο Θίασος» (κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών) και «Οι Κυνηγοί». Η επόμενη του ταινία, πριν γυρίσει την «Τριλογία της σιωπής» («Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη»), ήταν το «διεθνές», «Μεγαλέξαντρος» που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ προτάθηκε και για Χρυσό Λέοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνέχισε με την «Τριλογία των συνόρων», όπου ύστερα από τις δυο πρώτες ταινίες («Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα») στις οποίες συμμετείχαν μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, κατάφερε να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, με την τρίτη ταινία της τριλογίας, «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα».

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε γίνει παγκόσμιος. Για τις ταινίες του έχουν γίνει αφιερώματα σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές έχει τιμηθεί για την προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά. Κατάφερε δε να κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό βραβείων που έφτασαν τα 59 και φυσικά, να συνεργαστεί με ιερά τέρατα του κινηματογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2004, έβαλε μπροστά την επόμενη τριλογία του με «Το λιβάδι που δακρύζει», που έμελλε να μην ολοκληρωθεί. Την συνέχισε το 2008, με την ταινία «Η σκόνη του χρόνου» και το 2012, ξεκίνησε τα γυρίσματα της τρίτης ταινίας, που θα είχε τίτλο «Η άλλη θάλασσα».

Όμως το πρωί της 24ης Ιανουαρίου του 2012, κι ενώ βρισκόταν σε διάλλειμα από τα γυρίσματα της ταινίας στην Δραπετσώνα, διέσχισε πεζός τον δρόμο και χτυπήθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 77 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Απόσπασμα από την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία, «Μια αιωνιότητα και μια μέρα»

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Σήμερα

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Σήμερα

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Ιράν: 28χρονη γέννησε στη φυλακή και εκτελέστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της

Σήμερα

Τι ανακοίνωσαν σήμερα δύο ΜΚΟ από το εξωτερικό

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Σήμερα

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Σήμερα

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Σήμερα

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Σήμερα

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Σήμερα

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.