E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Οι Έλληνες είπαν «αντίο» στην Δραχμή

Αντικαταστάθηκε οριστικά από το Ευρώ

Σαν σήμερα: Οι Έλληνες είπαν «αντίο» στην Δραχμή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την 1η Ιανουαρίου του 2002, τα οικονομικά δεδομένα θα άλλαζαν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το Ευρώ, το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα θα έπαιρνε την θέση των εθνικών νομισμάτων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ευρώ αντικατέστησε την Δραχμή, ένα νόμισμα με ιστορία 2.700 ετών, άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία του ελλαδικού χώρου. Σαν σήμερα πριν από ακριβώς δεκαεπτά χρόνια, η Δραχμή αποσύρθηκε οριστικά, ύστερα από μια περίοδο δυο μηνών, όπου το νέο και το παλιό νόμισμα κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά να ανταλλάσσει τις δραχμές με ευρώ. Το Ευρώ είναι πλέον το μοναδικό νόμισμα που είναι αποδεκτό στις συναλλαγές. Η Δραχμή, που προέρχεται από το ρήμα «δράττω», που σημαίνει αρπάζω ή καλύτερα «πιάνω σφιχτά», μπορούσε να εξαργυρώνεται για δυο χρόνια με αντάλλαγμα την προκαθορισμένη αξία της σε ευρώ (1 ευρώ=340,75 δραχμές).

Στα αρχαία χρόνια η δραχμή ήταν ίση με έξι οβολούς. Οι οβολοί είχαν το σχήμα σιδερένιας ράβδου και η παλάμη ενός άνδρα μπορούσε να χωρέσει έξι από αυτούς. Έτσι, οι οβολοί που μπορούσε να «αδράξει» η παλάμη ήταν ίση με μια δραχμή, εξού και η προέλευση από το ρήμα «δράττω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από μια παύση χιλιάδων ετών, ο κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, προέβλεψε την ανάγκη εθνικού νομίσματος από το 1828. Με δάνειο που πήρε από την Ρωσία, αγόρασε από την Μάλτα μια μεταχειρισμένη μηχανή που έκοβε νόμισμα και το νέο ελληνικό νόμισμα που κόπηκε ήταν ο «Φοίνικας». Ο Φοίνικας κράτησε για περίπου 5 χρόνια. Το 1833, επί βασιλείας του Όθωνα, κόπηκε η πρώτη νεοελληνική δραχμή στο Μόναχο. Από το 1836 μέχρι και το 1858 συνέχισε να κόβεται στο Νομισματοκοπείο της Αθήνας.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα κόπηκαν το 1841 και είχαν αξία, 25, 50, 100 και 500 δραχμών. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την ευθύνη για την κοπή από το 1843 και μέχρι το 1928. Από τότε ανέλαβε η σημερινή Τράπεζα της Ελλάδος.

Το 1867, η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία για να ενταχθεί στην Λατινική Νομισματική Ένωση. Έτσι η δραχμή θα ακολουθούσε τις ισοτιμίες της ένωσης. Η δραχμή όμως προσχώρησε στην ένωση ύστερα από 43 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των πτωχεύσεων που ακολούθησαν. Τότε, η δραχμή εξισώθηκε με τα άλλα νομίσματα της ένωσης, όπως το γαλλικό φράγκο. Σε κάποια χαρτονομίσματα, η ονομαστική αξία στην πίσω πλευρά του χαρτονομίσματος έγραφε στα Γαλλικά «francs», και λογικά από εκεί προέρχεται η ελληνική λαϊκή ονομασία των χρημάτων σε «φράγκα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατοχή έπληξε την Δραχμή ανεπανόρθωτα. Την έκανε σχεδόν ένα νόμισμα άνευ αξίας. Τις επόμενες δεκαετίες η Δραχμή θα υποστεί κι άλλες υποτιμήσεις μέσα σε ένα φτωχό ελληνικό κράτος. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πηγαίνουν μετανάστες στην Γερμανία, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Η πρώτη μεγάλη υποτίμηση ήρθε το 1953 (κατά 50%), ενώ η δεύτερη το 1983. Το 1998, έγινε η τελευταία υποτίμηση της. Ήταν της τάξεως του 12,6%, η οποία ήταν και το τελευταίο βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ.

Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έκανε αίτηση για ένταξη της χώρας στην ζώνη του Ευρώ, το 2000. Και από την Πρωτοχρονιά του 2002 το ευρώ μπήκε στην ελληνική καθημερινότητα. Δυο μήνες μετά ήταν η σειρά της Δραχμής να βγει από αυτήν...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Στέλλα Καλησπεράτου

Σήμερα

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η στενή της φίλη Εύα Θεοτοκάτου

Κατά 45.000 μειώθηκαν τα «πρωτάκια» στα σχολεία θα τελευταία 15 χρόνια

Σήμερα

Σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο - SOS για την αύξηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

NBA: Με «οδοστρωτήρα» Αντετοκούνμπο το Top 10 ‑ Βίντεο

Σήμερα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν σε εξαιρετική βραδιά και μεταξύ άλλων βρέθηκε στην τέταρτη θέση του Top 10

Γιατί δεν πρέπει να λέτε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ πολύ» στο ChatGPT

Σήμερα

Τι λένε ειδικοί για την... ευγένεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Πέθανε ο Νίκος Παλαιοκώστας

Σήμερα

Ο μεγαλύτερος αδερφός του Βασίλη

Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζιουφρέ, κατήγορος του Επσταϊν και του πρίγκιπα Αντριους ‑ Ήταν μόλις 41 ετών

Σήμερα

«Ανακοινώνουμε συντετριμμένοι ότι η Βιρτζίνια πέθανε χθες το βράδυ στο αγρόκτημά της στη Δυτική Αυστραλία. Αυτοκτόνησε αφού ήταν θύμα σeξουαλικής κακοποίησης και σωματεμπορίας για μια ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας

Οι επαφές του Μοσχούρη στο Ντουμπάι από όπου είχε επιστρέψει λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί

Χτες

Το δολοφονημένο στέλεχος της Greek Mafia τα τελευταία χρόνια περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Καιρός ‑ Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Χτες

Οι καταιγίδες κατά τόπους στα ηπειρωτικά πιθανόν να συνοδεύονται και από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.