Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα
Γιατί τρώμε αυτό το ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Οι αρτοποιοί της γειτονιάς παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα για να διατηρήσουν το έθιμο αλλά ξέρετε γιατί τρώμε αυτό το ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χριστιανική εκδοχή είναι πως μια τέτοια μέρα γιορτής, οι γυναίκες δεν έπρεπε να αφιερώσουν πολύ χρόνο στην κουζίνα. Δεν μαγείρευαν, σέρβιραν ωμές τροφές όπως ελιές και τουρσί και έτσι δεν χρησιμοποιούσαν μαγιά για το ψωμί, ώστε να μην περιμένουν να φουσκώσει.
Μια ακόμη εκδοχή είναι πως η μαγιά στο ψωμί συμβολίζει τη γονιμότητα. Το σπέρμα που θα φουσκώσει το ψωμί. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν αρμόζει σε μια περίοδο νηστείας".
Για πολλούς και τα νηστίσιμα της Καθαράς Δευτέρας έπρεπε να παρασκευάζονται ακόμη και χωρίς λάδι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το E-Radio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα πιο hot νέα.
Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ
Σήμερα
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι
Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα
Σήμερα
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς
Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι
Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!
Το εκπληκτικό μυστικό για την ανατροφή των παιδιών που κανείς δεν αναφέρει ποτέ
Χτες
Ποιο είναι αυτό;
3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα
Προχτές