E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

25η Μαρτίου: Η διπλή γιορτή των Ελλήνων

Η εθνική και θρησκευτική γιορτή όλου του έθνους

25η Μαρτίου: Η διπλή γιορτή των Ελλήνων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 25η Μάρτίου, είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες. Εθνική αλλά και θρησκευτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Εκέινη η ημέρα ξεκίνησεη Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου για να της δοθεί ο συμβολικός χαρακτήρας της θρησκευτικής γιορτής. Στην Μονή της Αγίας Λάυρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης και έδωσε το σύνθημα του ξεσηκωμού. 

Ο ξεσηκωμός είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα σε τμήματα της Πελοποννήσου, όπως η Μάνη και η Καλαμάτα, αλλά η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος της επίσημης έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, που οδήγησε ύστερα από οκτώ χρόνια γενναίου αγώνα στην ελευθερία της πατρίδας από την τουρική σκλαβιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός βέβαια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασής του 1821, η 25η Μαρτίου έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα. Τι ακριβώς γιορτάζουμε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου; Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Η ημέρα λοιπόν του Ευαγγελισμού ήταν η ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.

Το χαρμόσυνο νέο, έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην». Ο Γαβριήλ, δεν της ανακοίνωσε όμως απλά ότι θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού σαν κάτι προαποφασισμένο, αλλά ζήτησε πρώτα την συγκατάθεσή της.

Η Παναγία ρώτησε τον Αρχάγγελο, πώς ήταν δυνατόν να τεκνοποιήσει αφού δεν είχε ακόμα σωματική επαφή με άνδρα. Ο Αρχάγγελος της απάντησε πως αφού ήταν θέλημα θεού, τότε ο θεός θα φροντίσει να γίνει. Γι’ αυτό το παιδί άλλωστε θα είναι και ο Υιός του Θεού. Της ανέφερε τότε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, της μητέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που γέννησε σε προχωρημένη ηλικία, χάρις στην βοήθεια του Θεού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Παναγία πείστηκε από τις εξηγήσεις του Αρχαγγέλου και δέχθηκε. Από τότε, κάθε 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τα χαρμόσυνα νέα. Αυτός είναι και ο συμβολισμός που θέλησαν να δώσουν και οι επαναστάτες Έλληνες, επιλέγοντας εκείνη την ημέρα ως την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η γιορτή είναι τόσο μεγάλη, που η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι ακόμα και αν η 25η Μαρτίου πέσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Φυσικά η ημέρα είναι αργία για τους Έλληνες.

Σε όλες της περιπτώσεις, η γιορτή της 25ης Μαρτίου είανι ίσως η πιο σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αφού είναι διπλή και διπλά χαρμόσυνη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Το Σινικό Τείχος» της Ουκρανίας

Πριν 11 ώρες

Ένα σοβιετικό απομεινάρι μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων

Μόνο για γερά στομάχια ‑ Το δωμάτιο‑εφιάλτης ενός εθισμένου gamer στην Κίνα που σόκαρε το διαδίκτυο

Πριν 11 ώρες

Δεν θα το πιστέψετε πώς άφησε το δωμάτιο ξενοδοχείου όπου ζούσε για δύο χρόνια

Σχολεία‑στρατόπεδα στην Κίνα: Μαθητές μιλούν για ξυλοδαρμούς και απαγωγές

Πριν 11 ώρες

«Κάθε στιγμή ήταν πόνος»: Οι μαρτυρίες που σοκάρουν για τα πειθαρχικά σχολεία στην Κίνα

Το μαθηματικό hack της λοτταρίας που μπορούσε να φέρει περιουσίες – αλλά ένας άντρας το σταμάτησε

Πριν 11 ώρες

Ο στατιστικολόγος που νίκησε το σύστημα αλλά προτίμησε την ηθική από τα εκατομμύρια

Το σπάνιο φυτό που μυρίζει… σοκολάτα!

Πριν 11 ώρες

Δεν είναι clickbait, όντως έχει άρωμα και γεύση σοκολάτας!

Το σπίτι του Bradley Cooper είναι η απόλυτη όαση μέσα στο πράσινο

Πριν 11 ώρες

Το σπίτι στη μοντέρνα γειτονιά της Βενετίας του Λος Αντζελες δεν κρύβει ότι ο πωλητής είναι ο αγαπημένος Bradley Cooper!

Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων

Πριν 11 ώρες

Είναι 2 τεχνικές που γενικώς, αποτελούν καλό χαρτί στη συνομιλία

Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ‑ Το σχέδιο Τραμπ μετά τη σύλληψη Μαδούρο

Χτες

Chevron, εμπάργκο, αποθέματα και αμερικανική παρουσία στο Καράκας

Ποιος ήταν ο άντρας που ήταν χαμένος από το 1997 – Τον βρήκαν παγωμένο και άθικτο

Χτες

Η λογική πίσω από την ανακάλυψη: Γιατί εντοπίστηκε τώρα το πτώμα που αγνοούνταν επί 28 χρόνια

Η χώρα με τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

Χτες

Πού αποδίδονται τα υψηλά επίπεδα ευτυχίας και... πού θα βρούμε την Ελλάδα στη λίστα

Η μεγαλύτερη εξέγερση των πολιτών της Κίνας μετά από 33 χρόνια απειλεί το καθεστώς

Χτες

Μετά από 33 χρόνια διαφορετικές ομάδες πολιτών έχουν μαζικά και κοινά αιτήματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.