E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχεται ταλαιπωρία στα αεροδρόμια για πτήσεις σε χώρες εκτός Σένγκεν

Τι αλλάζει και πως μπορείτε να προετοιμαστείτε

Έρχεται ταλαιπωρία στα αεροδρόμια για πτήσεις σε χώρες εκτός Σένγκεν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 6/4/2019 | 12:59

Ταλαιπωρία και ουρές έρχονται από τη Δευτέρα 8 Απριλίου για τους επιβάτες στα μεγάλα αεροδρόμια της Ελλάδος με προορισμό σε χώρες εκτός Σένγκεν. Κι αυτό γιατί από τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017 και αλλάζει η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων των επιβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον θα είναι υποχρεωτική για τους αστυνομικούς που διενεργούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια η πληκτρολόγηση των στοιχείων των επιβατών πτήσεων εκτός Σένγκεν, τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις. Αυτό γίνεται για τη διασταύρωση στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσεων δεδομένων. 

Ομως, οι σημαντικές ελλείψεις στον αριθμό των αστυνομικών αναμένεται να δημιουργήσουν ατελείωτες ουρές επιβατών στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων των ελληνικών αεροδρομίων. Η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είχε πραγματοποιηθεί πριν ακριβώς δύο χρόνια αλλά σταμάτησε μετά από 48 ώρες καθότι οι επιβάτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές.

Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναφέρεται πως λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν να προσέρχονται έγκαιρα στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους και να χρησιμοποιούν διαβατήριο και όχι αστυνομική ταυτότητα, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, στο τμήμα Ασφαλείας του αεροδρομίου «Μακεδονία» υπηρετούν σήμερα 50 άτομα, τα οποία εκτελούν πέντε βάρδιες των δέκα ατόμων. Με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει η κάθε βάρδια να ενισχυθεί με τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Αρα, απαιτούνται επιπλέον 20 άτομα, ώστε να υπάρχουν πέντε βάρδιες των 14 ατόμων. Και αυτό με την επιφύλαξη ότι κανένα από αυτά δεν θα απασχολείται με άλλες υπηρεσιακές δουλειές, αλλά καθαρά και μόνο με τον έλεγχο των διαβατηρίων.

«Πριν από μερικές εβδομάδες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε διαταγή ενίσχυσης του τμήματος Ασφαλείας του αεροδρομίου με… αποσπάσεις συναδέλφων. Ετσι κι αλλιώς δεν είναι περίοδος μεταθέσεων, αν και γνώριζαν ότι από την 7η Απριλίου θα αλλάξουν τα δεδομένα στα αεροδρόμια και θα αυξηθεί η δουλειά. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους συναδέλφους να αποσπαστούν στο αεροδρόμιο και εκτιμώ ότι από Κυριακή θα γεμίζουν ασφυκτικά οι αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων του “Μακεδονία”», είπε στον  ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης. Πρόσθεσε ότι έχει στείλει έγγραφο στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ζητά ένα ποσοστό των δόκιμων αστυνομικών να υπηρετήσουν στο «Μακεδονία» για να «ανακουφίσουν» την κατάσταση. «Και αν μας τους διαθέσουν, θα είναι από τον Ιούνιο. Τουλάχιστον τότε θα μπορούν να κάνουν τις πεζές περιπολίες, ώστε οι έμπειροι συνάδελφοι να ασχολούνται με τους ελέγχους διαβατηρίων», είπε.

Ομως, η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν θα είναι… πιεστική μόνο για τις εκτός Σένγκεν πτήσεις. «Στις εντός Σένγκεν πτήσεις δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των επιβατών στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις. Ομως, από την 1η Απριλίου έχουν αυξηθεί τα μέτρα για τις πτήσεις με προορισμό αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ. Πλέον, στις πύλες εξόδου, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η επιβίβαση στο αεροσκάφος, υπάρχει αστυνομικός ο οποίος ελέγχει διεξοδικά αν τα έγγραφα των επιβατών είναι πλαστά. Και αυτό γίνεται στο πλαίσιο ελέγχου της μετάβασης προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη χρήση πλαστών εγγράφων. Να σημειωθεί ότι πέρυσι έγιναν στο”Μακεδονία” περισσότερες από 1.400 συλλήψεις επιβατών με πλαστά έγγραφα», υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.