E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο τυφλός εφευρέτης που άλλαξε τον κόσμο

Άλλαξε την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων

Ο τυφλός εφευρέτης που άλλαξε τον κόσμο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το σύστημα γραφής Μπράιγ για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και τύφλωση. Αυτό όμως που δεν ξέρετε κατά πάσα πιθανότητα είναι ότι το όνομα του συστήματος γραφής είναι και το όνομα του Γάλλου εφευρέτη της Λουί Μπράιγ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπραιγ τυφλώθηκε στο ένα μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του ενώ αργότερα η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι με αποτέλεσμα ως την ηλικία των 5 να έχει μείνει τυφλός. Ως αποτέλεσμα οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι.

Όμως δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο και τα βιβλία δεν ήταν πάρα μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται προφορικά. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα γραφής με ένα καινούργιο ειδικό αλφάβητο και το παρουσίασε στους συμφοιτητές του σε ηλικία 15 ετών.

Το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές ώστε να υπάρχει πιο γρήγορη ανάγνωση με την αφή. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και οποιαδήποτε άλλη δυτική γραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον ο Μπράιγ βρήκε ακόμα περισσότερους τρόπους ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και άλλα μαθήματα όπως μαθηματικά και μουσική ενώ εφηύρε και την πρώτη γραφομηχανή για τυφλούς.

Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων με προβλήματα όρασης και τύφλωση μπορούν να διαβάσουν χάρη στο σύστημα του Λουί Μπράιγ το οποίο έχει μετατραπεί ώστε να είναι λειτουργικό σε πάνω από 130 διαφορετικές γλώσσες.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Explainer: Γιατί δεν γεννιούνται πια παιδιά σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας;

Πριν 9 ώρες

Η σιωπή στα μαιευτήρια της επαρχίας τρομάζει περισσότερο από τα στατιστικά

Η Keke Palmer έχει το τέλειο σπίτι που θα πρωταγωνιστούσε σε δική του σειρά

Πριν 9 ώρες

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια ξεναγεί το κοινό σε έναν χώρο όπου κάθε αντικείμενο κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία

Οι πιο στιλάτοι ποδοσφαιριστές του κόσμου έρχονται από το Κονγκό

Πριν 9 ώρες

Οι «Λεοπαρδάλεις» του Κονγκό τίμησαν την ιστορία τους

Η ποιήτρια που σόκαρε την Ιαπωνία: Η γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όταν όλες έπρεπε να σιωπούν

Χτες

Την αποκάλεσαν ανήθικη, την κατηγόρησαν ότι «διαφθείρει τα ήθη», όμως η Yosano Akiko άλλαξε για πάντα τον τρόπο που οι γυναίκες μιλούν για τον εαυτό τους, τον έρωτα και την ελευθερία.

Το ελληνικό χωριό όπου ο χρόνος σταμάτησε για πάντα στις 2:34 το μεσημέρι

Χτες

Ένα παγωμένο ρολόι, μια από τις μεγαλύτερες ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα και μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ

Γιατί τα σχολεία στην Ελλάδα κλείνουν σχεδόν τρεις μήνες και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Χτες

Τρεις ολόκληροι μήνες μακριά από τα θρανία: οι ιστορικοί, κλιματολογικοί και πολιτισμικοί λόγοι που διαμόρφωσαν μια από τις μεγαλύτερες σχολικές διακοπές στην ήπειρο.

Το σπίτι με την ζωγραφισμένη πισίνα που έγινε θρύλος – Αντίο στον David Hockney

Χτες

Ο ζωγράφος των πισινών και της Καλιφόρνιας δεν είναι πια εδώ

Η γυναίκα που έκανε τα comics να στάζουν φεμινισμό και βιτριόλι

Προχτές

Η Nicole Hollander ήταν από τις πιο αιχμηρές και πολιτικοποιημένες cartoonists της Αμερικής

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

Προχτές

«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα

Explainer: Γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι παρατάνε τις ευρωπαϊκές πολυτέλειες

Προχτές

Τι συμβαίνει στην κινεζική αγορά πολυτελείας;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.