E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Εκτελούνται οι Κύπριοι αγωνιστές Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου

Oι πρώτοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τον αγγλικό ζυγό

Σαν σήμερα: Εκτελούνται οι Κύπριοι αγωνιστές Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυο ήρωες του κυπριακού αγώνα και αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ήταν οι πρώτοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τον αγγλικό ζυγό και οι σύντομες ζωές τους δεν έχουν ξεχαστεί ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1933 στο Παλαιοχώρι της Πιτσιλιάς. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και αργότερα διορίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος. Ήταν συγχρόνως και αθλητής του ΑΠΟΕΛ στον στίβο και γενικά υπήρξε παράδειγμα ανθρώπου που δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι, εντάχθηκε νωρίς στον ΕΟΚΑ και ανέλαβε ενεργό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα, όταν εντάχθηκε στην ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκατζή.

Σε ηλικία 22 ετών, και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου του 1955, μαζί με τον Ανδρέα Παναγιώτου, σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, όταν ο τελευταίος παρακολουθούσε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου.

Ο Καραολής συνελήφθη από ενέδρα που είχαν στήσει οι Άγγλοι ενώ ο Παναγιώτου κατάφερε να ξεφύγει. Φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και 2 μήνες αργότερα, την ιστορική μέρα της 28ης Οκτωβρίου, καταδικάστηκε σε θάνατο, αν και δεν είχε πυροβολήσει αυτός τον αστυνομικό αλλά ο Παναγιώτου. Όμως οι Άγγλοι θεώρησαν προσβλητικό το γεγονός ότι ο Μιχαλάκης Καραολής δεν πρόδωσε τους συντρόφους του και δεν συνεργάστηκε μαζί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε έναν χρόνο αργότερα από τον Καραολή, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1934, στον Άγιο Μάμα της Λεμεσού. Πήγε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και αργότερα αποφάσισε να πιάσει δουλειά σε ένα κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Εκεί έμαθε πολλά για τον οπλισμό και τις εκρηκτικές ύλες.

Συνδικαλίστηκε από νεαρή ηλικία, ενώ διετέλεσε και γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Αργότερα εντάχθηκε στον ΕΟΚΑ και ήταν από τους πρωτοστάτες στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές δυνάμεις της Αμμοχώστου. Τα όπλα αυτά διοχετεύτηκαν σε ομάδες ανταρτών που μέχρι τότε είχαν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα. Στις 22 Νοεμβρίου του 1955, πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Σίντνεϊ Τέιλορ, έναν πράκτορα της «Intelligence Service» στην Αμμόχωστο. Συνελήφθη και με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκε σε θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγους μήνες αργότερα, στις 10 Μαΐου του 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου, οδηγήθηκαν στην αγχόνη και εκτελέστηκαν στις κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Η γενναιότητά τους και το γεγονός ότι στάθηκαν αγέρωχοι μπροστά στον επερχόμενο θάνατό τους, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ακριβώς την προηγούμενη μέρα, σε διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, όταν ζητούσαν την ένωση Κύπρου και Ελλάδας. Προς τιμήν τους, πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και φυσικά στην Κύπρο, φέρουν το όνομα και των δυο ηρώων μαζί. Δυο παιδιών που τα ένωσε η αγάπη τους για την πατρίδα και την λευτεριά.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Πριν 11 ώρες

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Πριν 11 ώρες

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνας επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Πριν 11 ώρες

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Πριν 11 ώρες

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 11 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 11 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 11 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 11 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.